18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Νέα βυθιζόμενη μπάρα ασφαλείας επί της οδού Μακεδονομάχων για τον περιορισμό της αυθαίρετης διέλευσης οχημάτων

Ημερομηνία:

Ένα ακόμη βήμα για την αποσυμφόρηση του Ενετικού Λιμένα Χανίων και την ανάκτηση του δημόσιου χώρου από την άναρχη στάθμευση πραγματοποίησαν οι δημοτικές αρχές, θέτοντας σε λειτουργία μια νέα βυθιζόμενη μπάρα σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της περιοχής.

Η τοποθέτηση του μηχανισμού επί της οδού Μακεδονομάχων, η οποία είναι κάθετη στην οδό Χάληδων, έρχεται να θωρακίσει την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, επιδιώκοντας να βάλει τέλος σε φαινόμενα που αλλοιώνουν την εικόνα του ιστορικού κέντρου, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος στην άτυπη «πιάτσα» οχημάτων

Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου δεν είναι τυχαία. Η οδός Μακεδονομάχων έχει χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν ως «αγκάθι» για την κυκλοφοριακή λειτουργία της Παλιάς Πόλης, καθώς μετατρέπεται συχνά σε χώρο παράνομης διέλευσης οχημάτων που επιχειρούν να κατέβουν στο λιμάνι, αλλά και σε άτυπο χώρο στάθμευσης, με τα αυτοκίνητα να κατακλύζουν το οδόστρωμα.

Με την ενεργοποίηση της βυθιζόμενης μπάρας πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Χανίων στοχεύει στον δραστικό περιορισμό του προβλήματος, απαγορεύοντας την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα οχήματα και διασφαλίζοντας την ομαλή ροή πεζών και επισκεπτών.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας

Το σύστημα των βυθιζόμενων μπαρών, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία ευρύτερα στην περιοχή από το καλοκαίρι του 2025, δεν λειτουργεί απλώς ως ένα φυσικό εμπόδιο, αλλά ενσωματώνει τεχνολογίες «έξυπνης πόλης». Βασική προτεραιότητα του σχεδιασμού είναι η ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ενώ η πρόσβαση απαγορεύεται για τα συμβατικά ΙΧ, το σύστημα διαθέτει μηχανισμό αυτόματης αναγνώρισης που επιτρέπει την ανεμπόδιστη και άμεση διέλευση στα οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου στα συγκεκριμένα σημεία, οφειλόταν σε διαδικαστικά ζητήματα που αφορούσαν τη διανομή των ειδικών καρτών πρόσβασης στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, διαδικασία η οποία ήταν απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Η ταυτότητα και η χρηματοδότηση του έργου

Οι εργασίες αυτές δεν αποτελούν αποσπασματικές κινήσεις, αλλά εντάσσονται στο ευρύτερο έργο «Έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων». Το έργο αποτελεί μέρος της Α/Α2 Σύμβασης «Δράσεις έξυπνης πόλης στους τομείς Βιώσιμης Κινητικότητας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Χανίων» και υπάγεται στο πρόγραμμα «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον».

Η χρηματοδότηση της παρέμβασης ανέρχεται στα 313.226 ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, υπογραμμίζοντας τη στροφή των ελληνικών πόλεων προς ψηφιακές και βιώσιμες λύσεις.

Οδηγίες προς τους μόνιμους κατοίκους

Με το σύστημα να βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους μόνιμους κατοίκους που έχουν αιτηθεί κάρτα εισόδου – εξόδου αλλά δεν την έχουν παραλάβει ακόμη, να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, καλώντας στο τηλέφωνο 28213 41729 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στις κατοικίες τους.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους στις 16 Δεκεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 16 Δεκεμβρίου: «Φτάνει...

Αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό 25άρας ο Παπαστάμος

Άτυχος στάθηκε ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος...