Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει φέτος στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο κτήριο 15 και συγκεκριμένα στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι εποπτευόμενοι φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του ΥΠΕΘ. Φέτος παρουσιάζονται στους επισκέπτες οι ακόλουθες δράσεις και εφαρμογές:
FORTH 3D Hand Tracker
Το FORTH 3D Hand Tracker είναι λογισμικό υπολογιστικής όρασης το οποίο επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να παρακολουθεί μέσω κάμερας τα χέρια ενός ανθρώπου στον χώρο και να αναγνωρίζει τις κινήσεις τους. Το λογισμικό αυτό έχει ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί καταγράφει την κίνηση των χεριών με εξαιρετική λεπτομέρεια, μεγάλη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, μπορεί να διευκολύνει τη φυσική αλληλεπίδραση με υπολογιστές αλλά και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή επιπλέον συσκευές (π.χ. τηλεχειριστήριο). Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ως βάση ανάπτυξης εφαρμογών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της κατανόησης της νοηματικής γλώσσας, των παιγνιδιών, του αυτοματοποιημένου προγραμματισμού ρομπότ κ.α. To λογισμικό έχει ήδη γίνει διαθέσιμο διαδικτυακά στη διεθνή ερευνητική κοινότητα και μέσα σε λίγους μήνες έχουν σημειωθεί πάνω από 6,000 λήψεις, ενώ τα σχετικά βίντεο καταμετρούν δεκάδες χιλιάδων θεάσεις. Τα ερευνητικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται το λογισμικό έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία επιστημονικά συνέδρια του χώρου της υπολογιστικής όρασης, ενώ απέσπασε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό λογισμικού CHALEARN “Gesture Recognition Challenge” στην Tsukuba της Ιαπωνίας το Νοέμβριο του 2013. Η σχετική έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου GRASP, ROBOHOW.COG και WEARHAP.
TimeViewer
Το διαδραστικό σύστημα TimeViewer παρουσιάζει πληροφορία χρονολογικής υφής μέσα από μια μεγάλου μεγέθους προβολή με την οποία ο χρήστης αλληλεπιδρά μέσω χειρονομιών από απόσταση λίγων μέτρων. Επιπλέον της παρουσίασης με τη μορφή μιας κλασσικής» δισδιάστατης χρονογραμμής, το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των πληροφοριών μέσα σε μια «χρόνο-σήραγγα», ενός διαδρόμου δηλαδή κατά μήκος του οποίου είναι τοποθετημένα τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Στα πλάγια της σήραγγας, δίπλα σε κάθε γεγονός, υπάρχει μια «βιτρίνα» που μπορεί να επεκταθεί και περιέχει ποικίλα πολυμεσικά αντικείμενα, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο και τρισδιάστατα μοντέλα. Η αλληλεπίδραση γίνεται μέσω κίνησης, χρησιμοποιώντας όλο το σώμα (το σύστημα αναγνωρίζει, εκτός από χειρονομίες με τα χέρια και τα πόδια, τη θέση του χρήστη στο χώρο). Το σύστημα υποστηρίζει τόσο δισδιάστατη όσο και τρισδιάστατη θέαση (με τη χρήση ειδικών γυαλιών).