10.8 C
Chania
Monday, January 20, 2025

Νίκος Λυγερός: “Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη”

Ημερομηνία:

Σε νέα ενεργειακή εποχή, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και τής Λιβύης, εισέρχεται η Ελλάδα, που πρέπει να “σπρώξει” ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, στο πλαίσιο διάλεξης, που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

“Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ” σημείωσε, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας (20) και της Κύπρου (13), είπε: “Μόνο και μόνο τα 20 συν 13 θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν δηλωθεί επισήμως, με στίγματα, διαγωνισμούς κτλ, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί”, σημείωσε.

Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα “βγάζουμε” μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “τα θαλάσσια οικόπεδα είναι ένας άμεσος τρόπος να ενισχύουμε την ΑΟΖ μας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια γεωστρατηγική σκακιέρα που μας δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές […] Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι απλώς εν δυνάμει συμβόλαια. Αυτές οι συμφωνίες αλλάζουν το στάτους της περιοχής, αφού αναβαθμίζεται μόνο και μόνο από την παρουσία του εταίρου”.

Μικρή χώρα, τεράστια ΑΟΖ

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παρότι θεωρείται παραδοσιακά μικρό κράτος, έχει μια τεράστια [δυνητική] ΑΟΖ χάρη στα νησιά της, ενώ αν στα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων προστεθούν τα 13 της Κύπρου, τότε διαμορφώνεται η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.

Δίνοντας έμφαση στη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τη χώρα μας είπε: “Το ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο [μετά από εκείνη της Ιταλίας] δεν είναι λεπτομέρεια. Το ότι μιλάμε με έξι παίκτες στην περιοχή δεν είναι λεπτομέρεια” σημείωσε και υπενθύμισε ότι η [δυνητική] ΑΟΖ είναι μεγαλύτερη από το FIR της Ελλάδας.

Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Ο κ. Λυγερός επανέλαβε ότι η αξία των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ και ότι μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια. “Είναι λάθος να λέμε ότι όσο δεν έχουμε τρυπήσει, δεν ξέρουμε τίποτα [για τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων]. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Λέγαμε επίσης ότι από τη σύμβαση [για τους υδρογονάνθρακες] θα επωφεληθούν μόνο τα δισέγγονά μας. Άλλο λάθος. Σκεφτείτε και το εξής: η PGS αύξησε κατά 4000 χιλιόμετρα τα αρχικά συμφωνηθέντα για τις σεισμικές έρευνες. Αν βρείτε κάποιον, που κάνει έρευνες για 4000 χλμ παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάτι, να μου το πείτε” είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ