27.8 C
Chania
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2026

Να φύγουν από την Ευρωζώνη οι ισχυρότεροι

Ημερομηνία:

Μανιφέστο υπέρ της αποχώρησης των οικονομικά ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης από τη ζώνη του ευρώ παρουσίασαν, σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης “Notre Europe”στις Βρυξέλλες, πέντε ευρωπαίοι οικονομολόγοι.

Το Μανιφέστο υποστηρίζει ότι στοχεύει να δώσει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μία ευκαιρία να βγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Οι πέντε οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν ένα λάθος και πρότειναν την ‘ευθανασία’ για το ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

Το νέο που παρουσίασαν οι πέντε οικονομολόγοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστές, είναι ότι δεν προτείνουν την αποχώρηση των πιο αδύναμων κρίκων αλλά αντίθετα των πιο εύρωστων οικονομικά χώρων, καθώς αυτό θα προκαλούσε μία de facto υποτίμηση του ευρώ. Οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα ή θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ομοιογενείς οικονομίες τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe ένας από τους οικονομολόγους, ο Alfred Steinheer, που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του ευρώ, παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα οπισθοχώρησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό καθώς η ανεργία κάνει θραύση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Από την πλευρά του ο Hans Olaf Henkel, καθηγητής στη Γερμανία, υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. Είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε, είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασιδιάρης: ένας νεοναζί που υποκρίνεται το θύμα

Στις 15 Σεπτεμβρίου αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού ο...

Ένταξη πράξης για προμήθεια δύο ηλεκτρικών mini bus στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Ηρακλείου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη πράξης για προμήθεια δύο ηλεκτρικών mini bus για το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 241.600 ευρώ.

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης: «Μονογραφία VIIΙ», στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον σε συνεργασία με...