«Το τέρας θέλει να ελέγξει τα δυτικά Βαλκάνια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της εσθονικής διπλωματίας, Ούρμας Ρέινσαλου, μιλώντας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα σχέδια της Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό των γειτόνων της Ρωσίας για να επιβιώσουν ως ανεξάρτητα κράτη, θεωρώντας ότι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία είναι «υπαρξιακής σημασίας» για χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.
Στη δεύτερη μέρα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ούρμας Ρέινσαλου έδωσε το στίγμα λέγοντας: «Το μήνυμα είναι σαφές- ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ γνωρίζουν πως το τέρας θέλει επίσης να ελέγξει τα δυτικά Βαλκάνια και χρειαζόμαστε άμεσης απόδοσης υποστήριξη για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να επιβιώσουν».
Η ψυχροπολεμική ρητορική δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε η σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει ενδιαφέρον η εστίαση της προσοχής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παράλληλα με το ενδιαφέρον για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- την Μολδαβία και την Γεωργία- όπου υπάρχουν περιοχές με παρουσία ρωσικών στρατευμάτων.
«Το κεντρικό σημείο γι αυτά τα έθνη, την Μολδαβία, την Γεωργία, είναι φυσικά η έκβαση του πολέμου. Είναι υπαρξιακής σημασίας για την εδαφική τους ακεραιότητα, για το δικαίωμά τους στο μέλλον να επιλέξουν τον τρόπο που θα ζουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.
Στην προειδοποίηση αυτή ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτεμπεργκ, πρόσθεσε ότι οι χώρες χρειάζεται να υποστηριχθούν άμεσα.
Ο φόβος της ρωσικής διείσδυσης
«Επηρεάζονται από την Ρωσία με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά είναι καλύτερα να τις υποστηρίξουμε τώρα, παρά να δούμε τις εξελίξεις να πηγαίνουν σε απολύτως λανθασμένη κατεύθυνση, όπως είδαμε την εισβολή στην Ουκρανία στην αρχή του χρόνου», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι οι χώρες στο νότιο και ανατολικό άκρο της ηπείρου θα αρχίσουν να χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες, καθώς η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στις περιοχές αυτές, σημειώνει το Sky News.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπίσερα Τούρκοβιτς, που προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την σύνοδο των ομολόγων της από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ανησυχία για τις προθέσεις της Ρωσίας ως προς την χώρα της, τονίζοντας: «Έχουμε φιλορώσους στην κυβέρνηση και ο διχασμός στην χώρα μας είναι βαθύς».
Η τάση «για όλα φταίει η Αμερική»
Κι όπως παρατηρεί το Politico, καθώς γίνεται δριμύ το ψύχος στη Ευρώπη, η οικονομία κλονίζεται και κλιμακώνονται οι ανησυχίες των Ευρωπαίων, επανέρχεται στο προσκήνιο ο γενικευμένος αντιαμερικανισμός.
Η απάντηση είναι μία: για όλα φταίει η Αμερική, γράφει χαρακτηριστικά το Politico, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ δείχνουν προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να υποδείξουν ευθύνες: για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται η Αμερική, που δεν θα έπρεπε να έχει επιδιώξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, για τις φυσικές καταστροφές φταίνε τα αμερικανικά SUV που επιβαρύνουν το κλίμα, για την υποχώρηση της γαλλοφωνίας ευθύνεται το Χόλυγουντ…
On the #Daily podcast, @skynewsniall is joined by our security and defence editor @haynesdeborah as they explore the impact the continued Russian shelling is having on Ukraine’s power grid, and the bleak winter ahead.
🎧 Listen here 👇
— Sky News (@SkyNews) November 30, 2022
Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν επίσης ότι η Ουάσινγκτον ευθύνεται επειδή βάζει «υπεράνω όλων» το δολάριο, ρυθμίζοντας στα χαμηλά την ισοτιμία του, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας.
Όσο επικρατούν τέτοιες απόψεις στη Γηραιά Ήπειρο και η ΕΕ με το ΝΑΤΟ λειτουργούν ως κλειστά κλαμπ, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διείσδυσης οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, παρά τις προειδοποιήσεις που ακούγονται, κυρίως από χώρες που κάποτε ήταν στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.