12.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

ΝΕΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Ο Άγιος Νικηφόρος ο εκ Σηρικαρίου Κισάμου

Ημερομηνία:

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, θεολόγος τ. Λυκειάρχης.

Με πολλή χαρά, τιμή και φιλοάγια συναισθήματα δεχθήκαμε την ευλογημένη και χιλιοαναμενόμενη είδηση της αγιοκατατάξεως στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του μοναχού Νικηφόρου Τζανακάκη, του λεπρού, καταγόμενου από το Σηρικάρι Κισάμου.

Η αγιοκατάταξις έγινε κατά την τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού  Πατριαρχείου από 1ης έως 3 Δεκεμβρίου. Και είναι ξεχωριστή ευλογημένη συγκυρία για την τοπική  εκκλησία ότι κατ’ αυτήν συνοδικός τυγχάνει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ως ταπεινός διάκονος της παραπάνω Μητροπόλεως, από το 1960, χαίρομαι με όλο το πλήρωμα της εκκλησίας και ευλαβικά και αξιοχρέως γράφω το γραφτό μου αυτό για τον Άγιο Νικηφόρο παρακαλώντας τον ταπεινά να δέεται και υπέρ εμού του αναξίου προς τον φιλάνθρωπον Θεόν.

Ο Άγιος Νικηφόρος εγεννήθηκε στο χωριό Σηρικάρι Κισάμου το 1890 από απλούς και ευσεβείς γονείς. Πολύ μικρός έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς, την δε ανατροφή του ανέλαβε ο παππούς του Ιωάννης Τζανακάκης. Θα τελειώσει το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του και σε ηλικία 13 ετών ο παππούς του τον πηγαίνει  στα Χανιά, όπου τον παραδίνει σε κάποιον κουρέα για να μάθει την τέχνη και να βγάζει τα προς το ζην. Κατά την παραμονή του στα Χανιά ξεκινά και η μαρτυρική του πορεία με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της λέπρας. Ο Νικόλαος, αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα, φεύγει από την Κρήτη και μεταβαίνει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάζεται σε ένα κουρείο. Γίνεται γρήγορα αγαπητός λόγω του ενάρετου χαρακτήρα του. Όμως, η λέπρα προχωρούσε και με εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπο και στα χέρια του, κάτι που του δημιούργησε θλίψη και πόνο, όχι όμως απόγνωση. Όρθιος και υποδειγματικός στην πίστη. Κάποιος  επίσκοπος της Αλεξανδρινής εκκλησίας, θα του συμπαρασταθεί ως φιλόστοργος πατέρας και θα τον στείλει με συστατική επιστολή στο λεπροκομείο  της Χίου το 1914 και σε ηλικία 24 ετών. Μετά από δύο χρόνια κήρεται μοναχός και παίρνει το όνομα Νικηφόρος. Πιστός στα μοναχικά του καθήκοντα, ο μοναχός πλέον Νικηφόρος, επιδίδεται σε ασκητικούς κόπους και αγώνες προκειμένου να ευρίσκεται ενωμένος με τον Χριστόν, που του είχε ολοκληρωτικά αφοσιωθεί.

Στο λεπροκομείο ήταν ο άγγελος φύλακας και πιστός σύντροφος των συνασθενούντων και η χαρά γιατρών και προσωπικού. Εκεί θα ζήσει 43 χρόνια μέχρι το 1957 οπότε έκλεισε το λεπροκομείο της Χίου και μαζί με τους συνασθενείς του μεταφέρθηκε στον αντιλεπρικό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα.

Στο νέο του περιβάλλον ο Άγιος, σχεδόν παράλυτος και τυφλός , κλινήρης τον περισσότερο καιρό, ο γέρων πλέον Νικηφόρος,  επέρασε τα  τελευταία χρόνια του επί γης πολύαθλου βίου του επιδιδόμενος ακόμη περισσότερο στην αδιάλειπτη προσευχή, ενώ ήταν ακόμα υπόδειγμα καρτερικότητας, υπομονής, πραότητας και ταπεινώσεως.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε στον σταθμός της Αγίας Βαρβάρας για να δουν , να λάβουν την ευχή του, αλλά και την παραμυθία και την στήριξη στις θλίψεις και τις δοκιμασίες της ζωής τους από τον άγιο Γέροντα Μοναχό Νικηφόρο.

Το οσιακό και μαρτυρικό τέλος του π. Νικηφόρου επήλθε στις 4 Ιανουαρίου 1964, σε ηλικία 74 ετών, και μετά την  εκταφή τα λείψανά του ευωδίασαν. Πολλοί είναι εκείνοι που ομολογούν τις θαυμαστές επεμβάσεις του αγίου στις προς αυτόν  προσευχές και δεήσεις τους. Ο ίδιος πάντα συνεβούλευε, εκτός των άλλων ψυχωφελών, με το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».

Απολυτίκιον του αγίου

Νικηφόρου οσίου, του λεπρού τα παλαίσματα,
και την εν ασκήσει ανδρείαν,
κατεπλάγησαν άγγελοι
ως άλλος γαρ Ιωβ τα αλγεινά
υπέμεινε δοξάζων τον Θεόν
νυν δε δόξη εστεφάνωται παρ’ Αυτού
θαυμάτων διακρίσεσιν
Χαίροις των Μοναστών χειραγωγέ
χαίροις φωτός ο μέτοχος
χαίροις ο ευωδίας χαρμονήν
προχαίων εκ λειψάνων σου.

Το απολυτίκιο είναι ποίημα Ισιδώρας Μοναχής Αγιεροθεϊτίσσης, το δε πλείστον του κειμένου από το Ημερολόγιον της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, 2009, αφιερωμένο στον όσιον Νικηφόρον τον Λεπρόν.

Να σημειώσουμε ότι το όσιος Νικηφόρος εορτάζει στις 4 Ιανουαρίου. Εφέτος θα εορτασθεί, με μεγαλοπρέπεια ως πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξή του και με εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 3 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη, με πολυαρχιερατική λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ναό Καστελλίου Κισάμου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη...

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση -...

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη...

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort",...