Βάνδαλοι ξεπάτωσαν την προτομή του Σφακιανού γιατρού Ανδρέα Αναγνωστάκη.
Η προτομή βρισκόταν στην πλατεία Μαρκοπούλου και οι βάνδαλοι την ξεπάτωσαν και την άφησαν στο έδαφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό η πλατεία Μαρκοπούλου έχει μετατραπεί σε κέντρο παρανομίας με την αστυνομία να παραμένει απούσα.
Πάντως, και παλιότερα είχε τονιστεί ότι η πλατεία αλλά και η προτομή του διαπρεπή γιατρού δεν τύγχαναν της προσοχής που θα έπρεπε αφού εδώ και χρόνια τελεί υπό εγκατάλειψη από τον δήμο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ημερομηνίες του σκαλιστού έτους γεννήσεως στην βάση της προτομής, παρουσιάζουν τον μεγάλο γιατρό ως έχοντα ηλικία ενός έτους δηλαδή (1896-1897).
Την αφιέρωση της προτομής πραγματοποίησε τιμώντας τον τόπο καταγωγής του Ανδ. Αναγνωστάκη, ο Όμιλος Μελετητών Ιστορίας της Ελληνικής Οφθαλμολογίας και οι Έλληνες Οφθαλμίατροι το 1981.
Ποιος ήταν ο γιατρός Ανδρέας Αναγνωστάκης
Ο Αναγνωστάκης Ανδρέας γεννήθηκε το 1826 στα Χανιά από γονείς Σφακιανούς. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα το Βερολίνο, στην Βιέννη και στο Λονδίνο. Στην οφθαλμολογία ειδικεύτηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Δίδαξε ως πρώτος καθηγητής στην νεοϊδρυθείσα έδρα της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1854 και την διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Ο διαπρεπής γιατρός είναι ο θεμελιωτής της Οφθαλμολογίας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και πρωτοποριακός στην εκπαίδευση των φοιτητών. Έγραψε πολλές εργασίες και συγγράμματα με ιδιαίτερη αναφορά στο 7τομο έργο του « η ιστορία της Οφθαλμολογίας», που έτυχαν και διεθνούς αναγνώρισης.
Ο Ανδ. Αναγνωστάκης, αναγνωρίστηκε επίσημα, από τους διεθνούς κύρους συναδέλφους της εποχής του, όπου μάλιστα σε αρκετούς τομείς της ειδικότητας του, πρωτοπόρησε. Ο διεθνούς κύρους οφθαλμίατρος Hirschberg στο επίτομο έργο του αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ανδ. Αναγνωστάκη τον χαρακτηρίζει, ως «ο σοφός Έλλην Αναγνωστάκης εις την Οφθαλμολογίαν και την εν γένει ιατρικήν».
Προέδρευσε στο Α΄ και Β΄ Πανελλήνιο Ιατρικό Συνεδρίου 1882 και 1885 βαντίστοιχα. Υπήρξε διευθυντής της «Ιατρικής Εφημερίδας» και συντάκτης του περιοδικού «Ασκληπιός». Πρωτοπόρησε στην εγχειρητική μέθοδος θεραπείας του Εντροττίου, που είναι γνωστή παγκοσμίως ως «εγχείρηση Αναγνωστάκη» και απλοποίησε χρηστικά το Οφθαλμοσκόπιο, που αναβάθμισε την διαγνωστική μέθοδο. Πέθανε από αιφνίδιο θάνατο το1885.
Η προτομή του πρωτοποριακού και διεθνούς φήμης οφθαλμίατρου κοσμεί την πόλη μας και τιμά επάξια την μνήμη του.