Το ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται από 10 – 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, αποτελεί τον επόμενο σταθμό της νέας σχέσης που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ με διεθνείς οργανισμούς και κέντρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής.
Στο συνέδριο, στην «κοιλιά του κήτους», όπως είχε προσδιορίσει το ΔΝΤ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Ντέιβιντ Λίπτον, υποδεχόμενος εκεί τον κ. Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2013, έχει κληθεί να λάβει μέρος και αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Σταθάκης. Πηγές της Κουμουνδούρου παραπέμπουν στην ιδιότητα του κ. Σταθάκη ως οικονομολόγου για να αιτιολογήσουν την πρόσκλησή του. Ωστόσο, δεδομένου του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η περίπτωση της Ελλάδας στα συνέδρια ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας των τελευταίων ετών, η πολιτική ιδιότητα του κ. Σταθάκη δεν είναι άσχετη με την επιλογή να προσκληθεί.
Για τους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες κυβερνήσεις η προοπτική ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στα σενάρια με αυξημένη πιθανότητα πραγματοποίησης που εξετάζουν και, κατ’ επέκταση, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον να γνωρίσουν τους ανθρώπους και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εν λόγω ετήσιο συνέδριο συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, πέραν της ηγεσίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αφρόκρεμα των επικεφαλής οικονομικών οργανισμών, κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, στελέχη του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα και ακαδημαϊκοί, που συζητούν την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, επικαιροποιούν στόχους και προοπτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της φτώχειας, ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα. Η συμμετοχή, δε, στις εργασίες του συνεδρίου της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, του κ. Λίπτον, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κ.ά. καθιστά πολύ πιθανή, στο περιθώριο των επίσημων εργασιών, μια συζήτηση για τις προοπτικές της χώρας μας και το ζήτημα του χρέους.
Πηγή: kathimerini.gr