Κύριε Διευθυντά,
με μεγάλη έκπληξη και περισσή απογοήτευση στο ένθετο «διαδρομές» της έγκριτης εφημερίδας Χ Ν, στο φύλλο του Σαββάτου της 18ης Μαΐου 2013, ανέγνωσα το συγκινητικό αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος κα Γιάννα Μαρουλοσηφάκη, με τίτλο: «Γολγοθάς Αγιάς – Τόπος θυσίας και μαρτυρίου», με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 72ης επετείου της Μάχης της Κρήτης και το οποίο επενδύει με μαρτυρίες, κείμενα και στιχουργήματα · το οποίο βρίθει ανακριβειών και απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Όπως πιστεύω από δική της άγνοια και από παραποίηση και σκόπιμη παράλειψη των πραγματικών γεγονότων, από πρόσωπα που συνεργάσθηκε για το αρθρογράφημά της και έτσι δεν παραθέτει στον αναγνώστη πλήρη, σωστή και αντικειμενική την αλήθεια και την πραγματικότητα, για την εξελικτική διαδρομή του μνημείου στην πορεία του χρόνου.
Θα το επιχειρήσω εγώ ο συντάκτης του παρόντος με πληρότητα και συνέπεια. Αφ’ ενός μεν από τις διηγήσεις, για την προτέρα εμού εποχή, αλλά και από την παράθεση των πράξεων και των γεγονότων, στα οποία υπήρξα συμπρωταγωνιστής, ιδιαίτερα στην ανέγερση του μνημείου.
Τον Μάιο του 1996 ιδρύθηκε ο πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά με την ονομασία: «Σύλλογος Αγωνιστών και Φίλων της Μάχης του Γαλατά», με πρώτη πρόεδρο και με τρεις θητείες την σύζυγό μου Ελένη Εμμ. Γερογιάννη – γέννημα και θρέμμα του Γαλατά.
Ήδη από του έτους 1997 ακολουθεί η δεύτερη σοβαρή εκδήλωσή του, μετά απ αυτήν της ίδρυσης του Συλλόγου. Η ανάσυρση από την λήθη της παντελούς λησμονιάς από το επίσημο κράτος, τις αρχές των Χανίων και τους συγγενείς των εκτελεσθέντων 2.500 Ελλήνων πατριωτών στις δύο χαράδρες, που μελλοντικά πολύ εύστοχα ονομάσθηκαν από τον κ. Γιάννη Σκαλίδη «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» (δισέγγονου του Αρχηγού Κισάμου Αν. Σκαλίδη και αδελφού 22χρονου εκτελεσθέντος). Σημειωτέον, ότι οι εκτελεσθέντες ούτε ξεχάστηκαν ποτέ από τους πονεμένους συγγενείς τους αλλά εδώ έχει την έννοια του οργανωμένου και καθολικού επισήμου μνημόσυνου.
Αποφασίστηκε ομόφωνα από τον Σύλλογο, η τέλεση μνημόσυνου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Γαλατά – την πρώτη Κυριακή μετά το πέρας των κατ’ έτος τελουμένων επετειακών εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης – στη συνέχεια ακολουθούσε τέλεση Τρισάγιου στην βόρεια από τις δύο μαρτυρικές χαράδρες, ομιλία για το βαρυσήμαντο γεγονός καθώς και σχόλια, πληροφορίες και κριτική από τους παρισταμένους συγγενείς και ευαίσθητους συντοπίτες μας, με παράθεση μικρής δεξίωσης.
Επειδή στον ιερό και αμόλυντο χώρο έβοσκαν τα πρόβατα των φυλακών – πλησιέστατα είναι η οικεία μάντρα – και εστάβλιζαν στα παρακείμενα δέντρα κατά τις θερινές μεσημεριανές ώρες, σε συνεργασία και με συνδρομή του Δήμου Νέας Κυδωνίας συναποφασίσθηκε· έγινε κάποιο αρχιτεκτονικό τοιχίο και περίφραξη κάποιου περιορισμένου χώρου. Στη συνέχεια ο Σύλλογος κατασκεύασε με δαπάνες του και τοποθέτησε μια παραδοσιακή καγκελόπορτα, που παραμένει μέχρι σήμερα.
Τα μνημόσυνα ετελούντο κατ’ έτος με αυτή την διαδικασία και με αυτό το περιεχόμενο ανελλιπώς για μια δεκαετία περίπου, ώσπου ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός και εντελώς αθώα και αθόρυβα η παραπάνω εκδήλωση του Συλλόγου μας, πέρασε στις δραστηριότητες της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) διανθισμένη και εμπλουτισμένη, με οργανωμένη επίσκεψη από τους συμμετέχοντας, στα κελιά των καταδικασμένων και μελλόντων να εκτελεστούν!!!
Γύρω στα 2004-2005 περίπου, κατά την τέλεση του ούτως ειπείν καθιερωμένου και τελουμένου μνημόσυνου, προσκληθήκαμε από τον τότε Διευθυντή των φυλακών κ. Κυριακάκη στο γραφείο του και ρίφθηκε η ιδέα από σεβασμό προς τους εκτελεσθέντες, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ιδιωτικώς, να κατασκευασθεί Μνημείο, αφού το επίσημο κράτος πάντοτε κωφεύει και δεν δίδει την πρέπουσα και επιβαλλομένη σημασία. Το πράγμα θα οδεύσει από αναβολή και ματαίωση.
Συγκροτήθηκε πάραυτα Επιτροπή, αποτελούμενη από τον εκπρόσωπο της ΙΛΑΕΚ και πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεώργιο Κουρμούλη ον Διευθυντή κ. Κυριακάκη, τον εκπρόσωπο των θυμάτων δικηγόρο κ. Βαρδάκη – έχασε πατέρα και αδελφό- , τον εκπρόσωπο του Συλλόγου «Αγωνιστών και Φίλων της Μάχης του Γαλατά» Βερυκάκη Φωκίωνα, τον εκπρόσωπο του Δήμου Νέας Κυδωνίας – Αντιδήμαρχο κ. Γ. Αντάρα και μια υπάλληλο της Νομαρχίας Χανίων στον τομέα περιβάλλοντος.
Πρέπει να τονισθεί και να εξαρθεί, ότι η σύζυγος του εκπροσώπου των θυμάτων κ. Βαρδάκη, αξιότιμος κα Καπάνταη Αρχιτέκτων Μηχανικός, ανέλαβε αφιλοκερδώς και οικειοθελώς την επίβλεψη όλων των επί μέρους Μελετών καθώς και την Κατασκευή – Εκτέλεση του Έργου, στην μορφή που το αντικρίζουμε σήμερα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφέρει ευγενώς έκταση 100 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή αλλά το επίσημο παραχωρητήριο απωλέσθη από τη Νομαρχία Χανίων. Η Αρχιτέκτων κα Καπάνταη δήλωσε ότι αρκούν και μόνο 5 για την υλοποίηση του έργου.
Επί Νομαρχίας του κ. Γεωργίου Κατσανεβάκη και σε συγκέντρωση της Επιτροπής καθώς και ενδιαφερομένων συντοπιτών μας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αποφασίσθηκαν κα αναλήφθηκαν δράσεις και ενέργειες με κυριότερες αυτές, της σχετικής χορηγίας από τον κρατικό προϋπολογισμό με την βοήθεια και την συνδρομή του συμπολίτη και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη (πράγμα που πέτυχε κατά την μετά τις επικείμενες εκλογές εποχή) και ανοίχθηκε λογαριασμός στην τράπεζα ALFA BANK (υποκατάστημα Πλατείας Δικαστηρίων), για συνεισφορά των συγγενών των θυμάτων και των ευαίσθητων συμπολιτών μας.
Εμείς σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλα τα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας, ιστορούμε την λεβεντιά των αντρειωμένων, που τους χαίρεται η μαύρη γη και περιγράφουμε το αδάμαστο ήθος, το απαράμιλλο θάρρος και την ομορφιά της αιώνιας ψυχής τους.
Όσο απομακρυνόμαστε από τον χρόνο της θυσίας, τόσο και γίνεται πιο δύσκολη η ενατένιση και η αποτίμησή της
Με σεβασμό στην μνήμη τους
Φωκίων Θ. Βερυκάκης
Επίτιμος Διευθυντής Πολυτεχνείου Κρήτης