10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Ο Δούρειος Ίππος του Ελληνογερμανικου Ταμείου για το Μέλλον

Ημερομηνία:

Η πραγμάτωση αυτού του Ταμείου σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα σημάνει ουσιαστικά την συναινετική παραίτηση από κάθε μελλοντική διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Όπως είχε γράψει ο «Α.τ.Κ.» ήδη από τις 23 Ιουλίου η επιστολή του Αναπληρωτή Μορφωτικού Συμβούλου στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα κ. PhilippReszat εκ μέρους της κ. Μέρκελ, όπου εκφράζεται η «βαθιά οδύνη» για τις θηριωδίες των γερμανών ναζί σε περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κατοχής, με αφορμή ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την «Πυρπόληση Γυναικών στο χωριό Καλή Συκιά» στο νότιο Ρέθυμνο Κρήτης, το 1943, τελικά έκρυβε πολλά παραπάνω.

Τότε, αρκετές ιστοσελίδες έκαναν το λάθος και εστίασαν στο γεγονός ότι η καγκελάριος απάντησε στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και ζήτησε συγνώμη. Όμως, με αυτό τον τρόπο συντέλεσαν στην παρουσίαση της ίδρυσης του «Ελληνογερμανικού Ταμείου» – το οποίο προαναγγέλεται στην επιστολή – ως περίπου, μία υποχώρηση της Γερμανίας μπροστά στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αναπληρωτής Μορφωτικός Σύμβουλος, στην επιστολή της κ. Μέρκελ, σημείωνε– μετά την γνωστοποίηση παρακολούθησης του ντοκιμαντέρ των δημιουργών από την Κρήτη – τα παρακάτω για την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, στην Ελλάδα: «Όπως, τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στο μνημείο των Λιγκιάδων, στις 7 Μαρτίου 2014, από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την γερμανική κατοχή απορρέει η υποχρέωση της Γερμανίας να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να μην ξεχαστεί αυτό, που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, αλλά και η υποχρέωση να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τις ζωές και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».

Για να ακολουθήσει μετά η γνωστοποίηση ότι «το νέο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, που θα εγκατασταθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Κάρολο Παπούλια και τον Γιόαχιμ Γκάουκ, προορίζεται ουσιαστικά για την στήριξη ακριβώς εκείνων των κοινοτήτων, που υπέφεραν ιδιαιτέρως, από τις βαρβαρότητες της ναζιστικής κυριαρχίας».

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη επιστολή δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις ως προς τη δημιουργία του «Ταμείου» – το οποίο παρουσιάζεται ως μία «υποχώρηση» της Γερμανίας – ενώ στην ουσία αποτελεί η βούληση της Γερμανίας ώστε μέσω αυτού να ξεμπερδέψει μια και καλή από τη διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης.

Με πρόσφατη ανακοίνωση του και το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα  αναφέρει τα εξής αναφορικά με το συγκεκριμένο «Ταμείο»: 

Η πρόσφατη απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων, η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο υπό ίδρυση «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», προκειμένου να υποβάλει «προτάσεις χρηματοδότησης δράσεων, προγραμμάτων και έργων» μας υποχρεώνει να θέσουμε υπόψη των πολιτών των μαρτυρικών δήμων και της ελληνικής κοινής γνώμης τα εξής:

  1.       Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Γερμανών για την ίδρυση «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η παρουσίαση και εφαρμογή της, ευλόγως γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς της στόχους: αν δηλαδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και την υποστήριξη των μαρτυρικών δήμων ή αν έχει ως πραγματικό στόχο τον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτερ Σόοφ «Ένα ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία  του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων»!
  2.       Έντονο προβληματισμό προκαλεί η προθυμία του δημάρχου Καλαβρύτων να εισάγει βεβιασμένα προς συζήτηση στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα περί υποβολής προτάσεων στο εν λόγω ίδρυμα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καν τη διαβούλευση με τους τοπικούς και εθνικούς φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα. Η απόφαση, που λήφθηκε απούσης σχεδόν όλης της Αντιπολίτευσης και μάλιστα πριν καν ιδρυθεί το περιβόητο ίδρυμα, προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του και το πλαίσιο λειτουργίας του και αποσαφηνιστούν οι στόχοι του, είναι αδικαιολόγητα εσπευσμένη και παραβιάζει ακόμη και τις προβλέψεις του νόμου του Καλλικράτη. Από πού, άραγε, αντλεί ο κ. Λαζουράς το δικαίωμα να παράσχει ηθική νομιμοποίηση στις δραστηριότητες και τις στοχεύσεις του εν λόγω ιδρύματος;
  3.       Το γεγονός ότι στην εν λόγω απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου δηλώνεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι «δεν παραιτούμαστε, σε καμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» έχει, αναμφίβολα, τη σημασία του. Οι συγκεκριμένες όμως εξαγγελίες ανατρέπονται στην πράξη, εφ’ όσον επί της ουσίας γίνεται αποδοχή του σχεδίου μη καταβολής των οφειλών της Γερμανίας και φυσικά δεν αρκεί για να αποτρέψει την εκμετάλλευση του θέματος από το γερμανικό κράτος, που φοβούμαστε ότι θα σπεύσει να προσθέσει στα «επιχειρήματά» του περί άρνησης απόδοσης των γερμανικών οφειλών την όποια, τυχόν, χρηματοδότηση προς τους μαρτυρικούς δήμους. Και θα είναι μια συνειδητή υπονόμευση του αγώνα μας, που κλιμακώνεται με πρωτόγνωρο αριθμό εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πλέον και θέμα συζήτησης στη Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα διεθνή ΜΜΕ.
  4.       Θέτουμε επίσης το εξής ερώτημα: έχει βάση και από πού προκύπτει η εμπλοκή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην ίδρυση του εν λόγω ταμείου, την οποία επικαλείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων; Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε αρμοδίως τη σχετική διάψευση…

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε συνεργασία με τους συναγωνιστές μας στη Γερμανία και τις Ενώσεις Θυμάτων, τους Μαρτυρικούς Δήμους και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, κλιμακώνει τη δράση του, εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνοποιεί το ζήτημα, στηρίζει τη δικαστική διεκδίκηση αλλά και αυξάνει την άσκηση πίεσης στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να προσέλθουν άμεσα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, πολιτιστικοί θησαυροί).

Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι!

Προειδοποιούμε: δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δικαιωθούμε! 

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής

Μανώλης Γλέζος & ΣτέφανοςΛηναίος»

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Στο ίδιο μοτίβο και ο Αριστομένης Συγγελάκης από τη μαρτυρική Βιάννο με πρόσφατες δηλώσεις του στο candianewsμιλά για «υποπτες» εξελίξεις στο θέμα που δρομολογήθηκαν μετά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γκάουγκ στην Ελλάδα  και ειδικά σε κάποιους από τους τόπους όπου συντελέστηκαν οι αγριότητες των συμπατριωτών του εις βάρος των Ελλήνων κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Συγγελάκης μιλά για ουσιαστική αποδοχή του σχεδίου μη καταβολής των οφειλών της Γερμανίας  από όσους στηρίζουν τη δημιουργία του εν λόγω Ιδρύματος, χωρίς ούτε καν να έχουν αποσαφηνιστεί οι σκοποί και οι αρμοδιότητές του.

Συγκεκριμένα ο κ. Συγγελάκης αναφέρει μιλώντας στο CandiaNews.gr: » Το ναζιστικό παρελθόν, οι ληστείες, οι δολοφονίες και η τρομοκρατία που άσκησαν τα γερμανικά στρατεύματα  κατοχής εναντίον του ελληνικού λαού, για  τα οποία ζήτησε συγνώμη ο Γερμανός Πρόεδρος κ. Γκάουκ από τους Λιγκιάδες, φαίνεται ότι βαραίνουν αφόρητα τους Γερμανούς. Όχι όμως για να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη τους για τα εγκλήματα και να αποζημιώσουν τα θύματά του αλλά για να ξαναγράψουν όπως αυτοί θέλουν την ιστορία.Όπως αποκαλυπτικά δηλώνει ο ίδιος ο Γερμανός πρέσβυς Δρ. Πέτερ Σόοφ «Ένα ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία  του παρελθόντος..!»

«Κι όμως», συνεχίζει ο κ. Συγγελάκης, «υπήρξαν κάποιοι, ελάχιστοι, που δυστυχώς είδαν το τυρί (ή μάλλον τα ψίχουλα) και δεν είδαν τη φάκα. Ας έχει υπόψη της η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν τσιμπάμε! Ας γνωρίζουν και οι πρόθυμοι φίλοι και συνεργάτες του κ. Φούχτελ ότι δεν παίζουμε! Ας ελπίσουμε τέλος, ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας δε θα κλείσει τη θητεία του με μία τόσο ανέντιμη και εθνικά επιζήμια πράξη». 

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Εμείς, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον έχει ως σκοπούς:

«την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων. Επίσης, θα χρησιμεύσει και στην στήριξη του εβραϊκού τρόπου ζωής στην Ελλάδα».

Στην ουσία των πραγμάτων και χωρίς φιοριτούρες, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία προσπάθεια των Γερμανών με πολύ μικρό κόστος να «αποζημιώσουν» τους Έλληνες για τις φρικαλεότητες που έπραξαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέμα της ίδρυσης του Ταμείου τέθηκε πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ τον Μάρτιο στην Ελλάδα και συνδέθηκε άμεσα με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τότε, ο κ. Γκάουκ είχε καταστήσει σαφές πως, κατά τη θέση του Βερολίνου, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει από νομικής απόψεως, εγείροντας ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ταμείου για το Μέλλον, το οποίο θα προσφέρει «σημαντικά ποσά» σε χώρες-θύματα των Ναζί, με στόχο να ενισχύσει την ιστορική μνήμη των Γερμανών για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με άλλα λόγια, αντί των Γερμανικών αποζημιώσεων – που δεν αναγνωρίζουν αλλά γνωρίζουν πως υπάρχει βάση για τη διεκδίκησή τους – επιθυμούν να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός ταμείου «ηθικής ευθύνης» – μιας και μόνο αυτή αναγνωρίζουν – για την κατοχή και τις συνέπειές της στην Ελλάδα.

Η πραγμάτωση αυτού του Ταμείου σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα σημάνει ουσιαστικά την συναινετική παραίτηση από κάθε μελλοντική διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το ζήτημα θα έχει λυθεί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία «ηθική ευθύνη» που έχει πολύ μικρό κόστος και συμβαδίζει με την υποκριτική «βαθιά οδύνη» της κ. Μέρκελ για την πυρπόλυση των γυναικών στο Ρέθυμνου και τις θηριωδίες των γερμανών ναζί. Τίποτ’ άλλο παρά ακόμα μία προσπάθεια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Γερμανίας. Μετησυναίνεση και τηςελληνικήςκυβέρνησης..

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...