15.8 C
Chania
Wednesday, February 18, 2026

Ο Θ. Καλαφατάκης είχε συμμετάσχει στην εξέγερση των Χανίων κατά του Μεταξά – Ζήτησε να σταλεί στο αλβανικό μέτωπο αλλά ο Μεταξάς τον έδωσε στους ναζί!

Ημερομηνία:

Με ανάρτησή του ο δάσκαλος και ιστορικός Κ. Ντουντουλάκης φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τους Κρήτες πολιτικούς κρατούμενους που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και οδηγήθηκαν στη θυσία. Η ταυτοποίηση του Θρασύβουλου Καλαφατάκη σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό αναθερμαίνει τη συζήτηση για τη μοναδικότητα της εξέγερσης των Χανίων και την παράδοση των αντιφασιστών στις δυνάμεις κατοχής.

Η ιστορική μνήμη της περιόδου 1938-1944 επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από την έρευνα του δασκάλου και ιστορικού Κώστα Ντουντουλάκη, ο οποίος αναδεικνύει τον ρόλο των Χανιωτών κομμουνιστών στην αντίσταση κατά της δικτατορίας Μεταξά και τη μετέπειτα τραγική τους κατάληξη στην Καισαριανή. Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί η ταυτοποίηση του Θρασύβουλου Καλαφατάκη , ενός αγρότη από τα Χανιά , ο οποίος εμφανίζεται σε πρόσφατα δημοσιοποιημένες φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 πολιτικών κρατουμένων την Πρωτομαγιά του 1944.

Αναφέρει ο Κ. Ντουντουλάκης σε ανάρτησή του:

Οι Χανιώτες μη υπογράψαντες “δήλωση μετανοίας” κομμουνιστές κρατούμενοι στην Ακροναυπλία (είχαν πρωτοστατήσει μαζί με εκατοντάδες συντρόφους των και πάρα πολλούς δημοκράτες κεντρώους, έχοντας στρατιωτικό επικεφαλής τον μετέπειτα επιτελάρχη του ΕΛΑΣ, Χανιώτη απότακτο αντιφασίστα στρατηγό Μάντακα στην μοναδική σε όλη την Ελλάδα, μεγαλειώδη και επιτυχή μεν, αλλά μόνο τοπικά, καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν κινήθηκε… ένοπλη εξέγερση των Χανίων το 1938 κατά της δικτατορίας Μεταξά

Κατ΄αλφαβητική σειρά:

Καλαφατάκης Θρασύβουλος, αγρότης

Κορνάρος Παναγιώτης, φιλόλογος

Μαριακάκης Νίκος, γεωπόνος

Πολυχρονάκης Γιάννης, εργάτης

Τσιτήλος Γιώργης, μαθηματικός, δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη”

Φαραντάκης Στέλιος, εργάτης

Ψιλάκης Χαρίλαος, φοιτητής

Στην προχτες δημοσιευθείσα παρακάτω φωτογραφία, πρώτος και με αγέρωχο ύφος, αυτός με το άσπρο πουκάμισο, είναι ο Θρασύβουλος Καλαφατάκης, αγρότης, από τα Χανιά.

Ένας από τους δύο που έχουν ταυτοποιηθεί αμέσως μετά την δημοσιοποίηση μερικών από τις φωτογραφίες της εκτέλεσης από τους Γερμανούς κατακτητές 200 πολιτικών κρατουμένων από την περίοδο Μεταξά.

Ως “αντιφρονούντες” πολιτικοί αντίπαλοι, αν και με επιστολή στην κυβέρνηση μόλις κηρύχτηκε ο πόλεμος, είχαν ζητήσει να σταλούν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου κατά των Ιταλών εισβολέων, παραδόθηκαν από τους διαδόχους του Μεταξά, …”ξαφνικά αποβιώσαντος” ως γνωστό, πριν από την κατάρρευση του Μετώπου το 1941, όπως “ξαφικά” έφυγε εντός ελάχιστων ημερών, κι ο αρχικός διάδοχός του Κορυζής-πάρα πολλά έχουν γραφεί για τις τότε όπως πάντα, βρώμικες εσωτερικές διαμάχες και ίντριγκες Άγγλων και Παλατιού)…

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΗΤΤΗΘΕΙΣΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΎΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!!!!

ΑΙΩΝΙΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΔΟΥΛΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ!!!

Τις φωτογραφίες αυτές, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, από προχτές έγινε γνωστό πως κατέχει ένας Βέλγος.

(*βλ βιβλίο “Ακροναυπλία θρύλος και πραγματικότητα”, του σφακιανής καταγωγής Ρεθεμνιώτη τσαγκάρη, κρατούμενου στην Ακροναυπλία, μετέπειτα στελέχους του ΕΛΑΣ και ιστορικού συγγραφέα, ΓιάννηΜανούσακα. Εκδ. Ραδάμανθυς, επανέκδοση 2025, στην σελ 202 τα ονόματα των Χανιωτών και στις σελίδες 321 ως 337 όλων των 637 συνολικά, ηρωικών κρατουμένων που άντεξαν και δεν υπέγραψαν “δήλωση μετανοίας” παρά τα επί εβδομάδες φρικτά βασανιστήριά τους, που περιγράφονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου)

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παύλος Πολάκης στο Documento: «Το κόμμα που θέλουμε»

Το πολιτικό πλαίσιο και το κόμμα που, κατά την...

ΠΝΟ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου...

Σε 24ωρη απεργία στις 25 Φεβρουαρίου καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Επισιτισμού Χανιά

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Φεβρουαρίου προχωρούν οι...