Σε διαπραγματεύσεις για το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας κάλεσε τους ομολογιούχους ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, μετά από τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας που στόχο έχουν να περιορίσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της Βενεζουέλας, αποδυναμώνοντας τον ίδιο τον Μαδούρο.
Πράγματι, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τη Βενεζουέλα, καθώς η κυβέρνηση του Μαδούρο και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA καλούνται να αποπληρώσουν 4 δισ. δολ. σε λήξεις χρέους και τόκους, μέσα στο 2017, την ώρα που τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονται.
“Προσκαλούμε όλους τους ομολογιούχους σε αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, είπε ο Μαδούρο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε ομιλία του ενώπιον της νέας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα. Όπως σημείωσε, θέλει να έλθει σε επαφή με τους ομολογιούχους που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις που δρομολόγησε η Ουάσινγκτον.
Στον τελευταίο γύρο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει τις συναλλαγές σε νέο χρέος που εκδίδεται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας PDVSA, αλλά και τις συναλλαγές στα ομόλογα που κατέχει ήδη ο δημόσιος τομέας της χώρας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέπουν ούτε στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να πραγματοποιεί συναλλαγές σε ομόλογα με κανένα αμερικανικό φορέα.
Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να περιπλέξουν πιθανή προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους της Βενεζουέλας.
Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, δυσχεραίνοντας την ικανότητα χρηματοδότησής του – σε μια περίοδο μάλιστα που η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας – και να αποδυναμώσει τον ίδιο τον Μαδούρο. Σημειωτέον πως μεμονωμένα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη τέτοιου είδους μέτρα. Ενδεικτικά, η Credit Suisse έχει απαγορεύσει στα στελέχη της να αγοράζουν ή να πωλούν συγκεκριμένους τίτλους της Βενεζουέλας, αλλά και να πραγματοποιούν άλλου είδους επαγγελματική επαφή με πρόσωπα ή εταιρείες της Βενεζουέλας.
Άλλωστε, οι ΗΠΑ – που κατηγορούν τον Μαδούρο για επιχείρηση κατάλυσης της δημοκρατίας – έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά και προσωπικά κατά του Μαδούρο, “παγώνοντας” τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.
“Θα ανακοινώσω την οριστική απάντηση της Βενεζουέλας στην οικονομική επιθετικότητα που έχουμε υποστεί – μαζί με τους διεθνείς επενδυτές – από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Χούλιο Μπόργκες”, είπε ο Μαδούρο, συμπληρώνοντας πως το 74% των ομολογιούχων ήταν Αμερικανοί ή Καναδοί.
Πάντως, ο Μαδούρο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το τι θέλει η κυβέρνησή του να συζητήσει με τους ομολογιούχους ή για το πού θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διεμήνυσε ότι θα επιδιώξει να “απελευθερώσει” τη χώρα του από το αμερικανικό δολάριο και να “εφαρμόσει έναν νέο σύστημα παγκόσμιων πληρωμών”, χρησιμοποιώντας νομίσματα όπως το γουάν, το γιεν, το ρούπι, το ευρώ και το ρούβλι. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν αυτή η επιλογή θα συζητηθεί με τους ομολογιούχους.
Σημειωτέον πως σε μια ακόμη ένδειξη της οικονομικής στενότητας, στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών σημείωσε την Παρασκευή πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την εκπλήρωση των δανειακών της υποχρεώσεων απέναντι στη Ρωσία.
capital.gr