18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ο Μαμντάνι και η σχέση του με την Ελλάδα – Σάρωσε στην περιοχή της ελληνικής κοινότητας της Αστόρια

Ημερομηνία:

Ο Ζόχραν Μαμντάνι δείχνει να έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη.

Ο νέος δήμαρχος της μεγαλούπολης των ΗΠΑ, έχει… εξοργίσει τον Τραμπ με τη νίκη του, ωστόσο φαίνεται πως χαίρει την εκτίμηση των πολιτών και από διαφορετικές κοινότητες, όπως αυτή της ελληνικής.

Ο Μαμντάνι, αν… σκάψει κανείς βαθιά στους λογαριασμούς του στα σόσιαλ, θα βρει αναρτήσεις που έχουν να κάνουν είτε με θρησκευτικές ελληνικές γιορτές, είτε με εθνικές επετείους.

Κορυφαία όλων είναι η ανάρτηση που έκανε το 2021 στις 25 Μαρτίου, για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας μας, όπου ευχήθηκε με το… γκολ του Αγγελου Χαριστέα στον τελικό του Euro.

«Χαρούμενη Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας σε όλους τους Έλληνες αδελφούς, αδελφές, οικογένεια και στον ίδιο τον Άγγελο Χαριστέα» είχε γράψει.

Ο Μαμντάνι πέρυσι ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη» (στα ελληνικά μάλιστα) στους Ελληνες της Αστόρια, ενώ είχε δώσει το παρόν και στην παρέλαση της ομογένειας στις 26 Μαρτίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, είχε εκλεχθεί ως βουλευτής στη περιοχή της Αστόρια στην οποία η ελληνική ομογένεια είναι τεράστια και γι’ αυτό έχει και μία διαφορετική σχέση με την Ελλάδα.

Εχει κι άλλες αναρτήσεις με παρουσία σε εκδηλώσεις της ελληνικής παροικίας η οποία φαίνεται πως τον έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή της Αστόρια ο Μαμντάνι κυριολεκτικά… σάρωσε λαμβάνοντας 27.532 ψήφους έναντι μόλις 10.434 ψήφων που έλαβε ο ανταγωνιστής του Κουόμο.

Τι είχαν δηλώσεις νεότερης γενιάς Ελληνοαμερικάνοι

Ένας σημαντικός αριθμός νεότερης γενιάς Ελληνοαμερικανών — ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας — δηλώνει ότι ο 33χρονος υποψήφιος Ζόραν Μαντάνι έχει αγγίξει κρίσιμα καθημερινά ζητήματα και ότι σκοπεύουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, όπως δήλωσαν στην εφημερίδα The National Herald. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις, κυρίως λόγω ορισμένων ριζοσπαστικών του προτάσεων και των προηγούμενων τοποθετήσεών του σε θέματα όπως η δημόσια ασφάλεια, όπου εξέφρασε απόψεις που θεωρούνται ότι αποδυναμώνουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και για το οικονομικό του πρόγραμμα.

«Γοητευτικός, αλλά άπειρος»

«Τον γνωρίζω προσωπικά από εκδηλώσεις στην Athens Square. Είναι γοητευτικός τύπος. Του είπα κιόλας ότι είμαι περήφανος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Γιώργος Ντελής, πρόεδρος της Επιτροπής Athens Square. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στις προκριματικές εκλογές ψήφισε τον πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

«Ψήφισα Κουόμο, αλλά βλέπω τον Ζόραν να κερδίζει. Ξέρεις, η κοινωνία έχει αλλάξει. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει την ίδια επιρροή. Τώρα, για το τι δήμαρχος θα είναι, δεν ξέρω. Έχει πει πως θέλει να απομειώσει την αστυνομία και να προσλάβει κοινωνικούς λειτουργούς, το οποίο θεωρώ ανόητο. Είναι νέος άνθρωπος, χωρίς εμπειρία στη διακυβέρνηση, και όταν μιλά για το πρόγραμμά του με ανησυχεί. Φέρνει νέες ιδέες, αλλά πολιτικοί με παρόμοιο πρόγραμμα μπλόκαραν την επένδυση της Amazon και πανηγύριζαν. Ελπίζω να αποδειχθεί καλός δήμαρχος, να μάθει γρήγορα και να μην χρεοκοπήσει την πόλη. Ελπίζω να μην καταλήξουμε όπως το Ντιτρόιτ», τόνισε ο Ντελής.

Οι Δημοκρατικοί και η εστίαση στα πραγματικά προβλήματα

Ο Τιμολέων Ζιώγας από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο Μαντάνι, με τον δικό του τρόπο, ανέδειξε τα λάθη των Δημοκρατικών σε προηγούμενες εκλογές, δίνοντας έμφαση στα πραγματικά προβλήματα των Νεοϋορκέζων.

«Ο Ζόραν Μαντάνι φώτισε πολλά λάθη των προηγούμενων εκστρατειών των Δημοκρατικών. Απέδειξε ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η εργατική τάξη της Νέας Υόρκης είναι λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα — το κόστος ζωής και οι συνθήκες διαβίωσης. Όλη του η ομάδα, εθελοντές και στελέχη, επικεντρώθηκαν σε αυτό, χωρίς να εγκαταλείψουν τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποτε κατηγορούσαν άδικα τους Δημοκρατικούς ότι χάνουν εκλογές επειδή ασχολούνται υπερβολικά με τα δικαιώματα. Επιτέλους, βλέπουμε έναν υποψήφιο με πολιτικό βάθος και συνείδηση των πραγματικών αναγκών της πόλης», δήλωσε ο Ζιώγας.

Στήριξη από γυναίκες και επαγγελματίες

Η δικηγόρος Κατερίνα Χούσος σημείωσε πως ο Μαντάνι, σε αντίθεση με τους δύο ισχυρότερους αντιπάλους του — Άντριου Κουόμο και Έρικ Άνταμς — οι οποίοι φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ασχολήθηκε με τα καθημερινά προβλήματα του μέσου Νεοϋορκέζου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αγκάλιασαν το όραμα του Μαντάνι για δωρεάν φροντίδα παιδιών από έξι εβδομάδων έως πέντε ετών, προγράμματα μετά το σχολείο, προσιτή στέγαση, αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση των υπερπλουσίων και μια σειρά προτάσεων για να γίνει η ζωή στη Νέα Υόρκη **πιο βιώσιμη για την πλειοψηφία των κατοίκων της»», ανέφερε η Χούσος.

Ο αστρονόμος Γιώργος Παπαχατζάκης υποστηρίζει επίσης τον Μαντάνι, εκφράζοντας ελπίδα ότι το πρόγραμμά του θα εφαρμοστεί.

«Η ατζέντα του κ. Μαντάνι αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης. Η στρατηγική του να αυξήσει τον προϋπολογισμό μέσω της φορολόγησης των πλουσίων θα έχει ενδιαφέρον. Ιστορικά αυτό δεν απέδωσε, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Στηρίζουμε την υποψηφιότητά του γιατί θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό και ελπίζουμε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις για την οικονομική του πρόταση

Ο Γιώργος Μεντάσσης, ο οποίος ψήφισε τον Άντριου Κουόμο, εξέφρασε την έκπληξή του για το αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι ο μόνος που θα είχε πιθανότητες στις εκλογές του Νοεμβρίου θα ήταν ο πρώην κυβερνήτης — μόνο εάν αποχωρούσε ο Έρικ Άνταμς, για τον οποίο δεν έχει υψηλή εκτίμηση.

«Ο κ. Άνταμς θα έπρεπε να αποσυρθεί, και ο Κουόμο να πείσει Ρεπουμπλικάνους και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς όπως εγώ. Αλλιώς, πιστεύω ότι ο Μαντάνι θα γίνει δήμαρχος, γιατί οι ψήφοι θα μοιραστούν μεταξύ Άνταμς και Κουόμο», είπε ο Μεντάσσης, εκφράζοντας σκεπτικισμό για το πρόγραμμα του Μαντάνι.

«Πιστεύω ότι έχει φιλοδοξίες άκρας αριστεράς και κάποιες από τις ιδέες του είναι ανέφικτες. Μιλάει συνέχεια για προσιτή στέγαση, πάγωμα ενοικίων — αυτό είναι μη βιώσιμο για μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες. Μια από τις εταιρείες μου ασχολείται με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και θα σου υπενθυμίσω ότι ο Κουόμο το 2019 υπέγραψε τον σημαντικότερο νόμο για τέτοιες κατοικίες στη Νέα Υόρκη. Γι’ αυτό υπάρχει ακόμα μεσαία τάξη — αλλιώς η πόλη θα είχε μόνο φτωχούς και πλούσιους», πρόσθεσε ο Μεντάσσης. «Συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέει ο Μαντάνι, αλλά το θέμα είναι η πρακτική εφαρμογή. Καλό είναι να μην κάνουμε λαϊκισμό υποσχόμενοι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

Από την οργάνωση στους δρόμους, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Μαντάνι έφερε μαζί του την εμπειρία του ακτιβιστή οργανωτή, όταν το 2020 εξελέγη στη Βουλή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εκπροσωπώντας την Αστόρια στο Κουίνς.

Μέσα σε έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, συμμετείχε σε 15ήμερη απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο, μαζί με τον οδηγό ταξί Ρίτσαρντ Τσάου, ζητώντας ανακούφιση από τα υπέρογκα χρέη των οδηγών ταξί. Κέρδισαν αυτό τον αγώνα.

Όπως θυμήθηκε ο Μαντάνι στην ομιλία του για τη νίκη του την Τρίτη απευθυνόμενος προσωπικά στον οδηγό ταξί:

«Αδελφέ μου, είμαστε πλέον μέσα στο Δημαρχείο», είπε.

Με πληροφορίες από topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους στις 16 Δεκεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 16 Δεκεμβρίου: «Φτάνει...

Αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό 25άρας ο Παπαστάμος

Άτυχος στάθηκε ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος...