18.2 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας Γκλόρια βάζει στο μάτι την Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο καιρός στην περιοχή της Μεσογείου έχει «αγριέψει» αφού σε εξέλιξη βρίσκεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας, όπως έχουν άλλωστε προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο έκανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

«Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, οπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή!

Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα.

«Πόσο κοντά θα βρεθεί στη χώρα μας»

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγιδοφόρα σύννεφα.

Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές».

Η ανάρτηση στο Facebook

ΕΜΥ: Ο καιρός για την Παρασκευή 29/10

Με βάση την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, για αύριο Παρασκευή στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά, βόρειοι
βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18, στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά τους 23 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα νότια και στην Κρήτη μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα δυτικά βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

in.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ