“[Ενδεχομένως], το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας οδήγησε στην αντίδραση του Κρεμλίνου. Η οργή, δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά μάλλον διευκολύνθηκε”, είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Τρίτη.
«Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι μια ελεύθερη χώρα μπορεί να διεξάγει πόλεμο σε μια άλλη ελεύθερη χώρα», είπε ο Πάπας. “Απλώς δηλώνω την πραγματικότητα. Συρία, Υεμένη, Ιράκ, στην Αφρική γίνεται ο ένας πόλεμος μετά τον άλλο. Και όταν κοιτάς πίσω από τις συγκρούσεις το μόνο που βλέπεις είναι τα διεθνή συμφέροντα “, εξήγησε. «Στην Ουκρανία, η σύγκρουση δημιουργήθηκε από άλλους», πρόσθεσε ο Πάπας.
Όπως αναφέρει και η Wall Street Journal o Πάπας είπε:
“Δε μπορώ να ξέρω αν η οργή του Πούτιν προκλήθηκε από συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά υποπτεύομαι ότι ίσως διευκολύνθηκε από τη συμπεριφορά της Δύσης”.
Από την αρχή της πορείας του ως Πάπας, ο Φραγκίσκος μιλά ανοικτά υπέρ του αφοπλισμού, είτε προχωρόντας σε προσευχές στα σημεία των πυρηνικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία ή παρακαλώντας για ειρήνη στη πληγωμένη από τον πόλεμο Υεμένη. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε αν θεωρεί σωστό ότι οι χώρες της Δύσης στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί, ο Πάπας είπε: “Δε γνωρίζω” προχωρώντας σε σφοδρή κριτική στη βιομηχανία όπλων.
Είπε πιο αναλυτικά:
“Δε μπορώ να απαντήσω, βρίσκομαι πολύ μακρυά. Αυτό που όμως μου είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή η γη έχει μετατραπεί σε χώρο δοκιμής οπλικών συστημάτων. Τώρα η Ρωσία γνωρίζει ότι τα τανκς δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν άλλα πράγματα. Γι’ αυτό κάνεις πολέμους, για να δοκιμάζεις όπλα που έχεις δημιουργήσει”
Για να καταλήξει:
“Οι πωλήσεις όπλων είναι ένα σκάνδαλο”
Από την αρχή της εισβολής, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά να μπει ένα τέλος στο πόλεμο και ασκεί κριτική στη βία όμως δεν έχει στοχεύσει αποκλειστικά τη Ρωσία ως υπεύθυνη χώρα για τη σύγκρουση. Τώρα που επέλεξε να μιλήσει κατηγορεί ανοικτά το ΝΑΤΟ.
Ο Φραγκίσκος είπε ότι οι Ουκρανοί είναι ένας “μαρτυρικός λαός” βαθιά κτυπημένος τόσο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και απο τη Σοβιετική κατοχή.
Ο Πάπας μίλησε και για τη συνομιλία που είχε με τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος του είπε ότι η σύγκρουση θα λήξει στις 9 Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:
“Ελπίζω να συμβεί έτσι και αυτό θα εξηγεί την ένταση των επιχειρήσεων των τελευταίων ημερών”, είπε ο Φραγκίσκος.
“Εγώ είμαι απαισιόδοξος πάντως”, πρόσθεσε, “όμως δε μπορουμε παρά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος”