15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μιλάνοβιτς: «Αν μου δοθεί η δυνατότητα, θα ασκήσω βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε την Τρίτη ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εάν εκπροσωπήσει αυτός την Κροατία, αφού έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην πιθανή ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Ως ο αρχηγός του κράτους που θα εκπροσωπήσει την Κροατία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα θέσω βέτο στην ένταξη, εάν η σύνοδος κορυφής πραγματοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στους δημοσιογράφους στην ανατολική πόλη Βούκοβαρ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Jutarnji List.

Ωστόσο, εάν οι αποφάσεις ληφθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, ο Μιλάνοβιτς δήλωσε, ότι δεν είναι σίγουρος πως θα μπορέσει να πείσει τον Κροάτη πρεσβευτή να ασπαστεί τη θέση του, αλλά πρόσθεσε ότι «θα κυνηγήσω την αμαρτωλή ψυχή κάθε βουλευτή που θα ψηφίσει υπέρ, όπως ο διάβολος».

Το κροατικό κοινοβούλιο, στο οποίο το κυβερνών συντηρητικό κόμμα HDZ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας και της Νορβηγίας και το μόνο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι το βέτο του προέδρου στην ίδια τη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με το Κροατικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής του κροατικού στρατού και έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική. Ενώ ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς τακτικά εκπροσωπεί την Κροατία στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς μπορεί και έχει εκπροσωπήσει την Κροατία στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση για το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει επίσημα στο Ελσίνκι με πολλούς Φινλανδούς πολιτικούς να υπαινίσσονται ότι θα μπορούσε να υποβληθεί αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία τον Ιούνιο.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισε πρόσφατα ότι η απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί «σύντομα», ενώ ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο δήλωσε στους Irish Times ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς τη Σουηδία.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV στις 2 Μαΐου, η Φινλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Αλβιίνα Αλαμέτσα δήλωσε ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου και του κοινού στη χώρα της είναι πλέον υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, για την οποία ελπίζει να έχει «κάποια σήματα και σύμβολα υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας πιθανής αίτησης ένταξης».

«Νομίζω ότι ο κίνδυνος επίθεσης από τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερος αν μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ από ό,τι αν υποβάλουμε αίτηση για ένταξη», δήλωσε η ίδια, ενώ είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στο CNBC, ο Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ, ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα βάλει τέλος στην ιδέα της «αναγκαστικής ουδετερότητας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

«Αυτό αναδεικνύει πώς οι αποτρόπαιες ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασαν προηγούμενες ουδέτερες χώρες να δεσμευτούν πλήρως στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του, «είτε είστε πλήρως μαζί μας, είτε δεν είστε, εμείς θα σας προστατεύσουμε»», σημείωσε.

euractiv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...