17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Πάπας κατηγορεί το ΝΑΤΟ: Στην Ουκρανία η σύγκρουση δημιουργήθηκε από άλλους – “Οι πωλήσεις όπλων είναι ένα σκάνδαλο”

Ημερομηνία:

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αποκλείει ότι το ΝΑΤΟ έπαιξε αρνητικό ρόλο στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

“[Ενδεχομένως], το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας οδήγησε στην αντίδραση του Κρεμλίνου. Η οργή, δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά μάλλον διευκολύνθηκε”, είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Τρίτη.

«Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι μια ελεύθερη χώρα μπορεί να διεξάγει πόλεμο σε μια άλλη ελεύθερη χώρα», είπε ο Πάπας. “Απλώς δηλώνω την πραγματικότητα. Συρία, Υεμένη, Ιράκ, στην Αφρική γίνεται ο ένας πόλεμος μετά τον άλλο. Και όταν κοιτάς πίσω από τις συγκρούσεις το μόνο που βλέπεις είναι τα διεθνή συμφέροντα “, εξήγησε. «Στην Ουκρανία, η σύγκρουση δημιουργήθηκε από άλλους», πρόσθεσε ο Πάπας.

Όπως αναφέρει και η Wall Street Journal o Πάπας είπε:

“Δε μπορώ να ξέρω αν η οργή του Πούτιν προκλήθηκε από συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά υποπτεύομαι ότι ίσως διευκολύνθηκε από τη συμπεριφορά της Δύσης”.

Από την αρχή της πορείας του ως Πάπας, ο Φραγκίσκος μιλά ανοικτά υπέρ του αφοπλισμού, είτε προχωρόντας σε προσευχές στα σημεία των πυρηνικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία ή παρακαλώντας για ειρήνη στη πληγωμένη από τον πόλεμο Υεμένη. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε αν θεωρεί σωστό ότι οι χώρες της Δύσης στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί, ο Πάπας είπε: “Δε γνωρίζω” προχωρώντας σε σφοδρή κριτική στη βιομηχανία όπλων.

Είπε πιο αναλυτικά:

“Δε μπορώ να απαντήσω, βρίσκομαι πολύ μακρυά. Αυτό που όμως μου είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή η γη έχει μετατραπεί σε χώρο δοκιμής οπλικών συστημάτων. Τώρα η Ρωσία γνωρίζει ότι τα τανκς δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν άλλα πράγματα. Γι’ αυτό κάνεις πολέμους, για να δοκιμάζεις όπλα που έχεις δημιουργήσει”

Για να καταλήξει:

“Οι πωλήσεις όπλων είναι ένα σκάνδαλο”

Από την αρχή της εισβολής, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά να μπει ένα τέλος στο πόλεμο και ασκεί κριτική στη βία όμως δεν έχει στοχεύσει αποκλειστικά τη Ρωσία ως υπεύθυνη χώρα για τη σύγκρουση. Τώρα που επέλεξε να μιλήσει κατηγορεί ανοικτά το ΝΑΤΟ.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι οι Ουκρανοί είναι ένας “μαρτυρικός λαός” βαθιά κτυπημένος τόσο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και απο τη Σοβιετική κατοχή.

Ο Πάπας μίλησε και για τη συνομιλία που είχε με τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος του είπε ότι η σύγκρουση θα λήξει στις 9 Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:

“Ελπίζω να συμβεί έτσι και αυτό θα εξηγεί την ένταση των επιχειρήσεων των τελευταίων ημερών”, είπε ο Φραγκίσκος.

“Εγώ είμαι απαισιόδοξος πάντως”, πρόσθεσε, “όμως δε μπορουμε παρά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...