27.9 C
Chania
Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2026

Οι Δεσμοί του απολιτίκ Λιονέλ Μέσι με τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό Στρατό και την Ελίτ Μονάδα Κατασκοπείας 8200 – Οι Αργεντινοί δε συμφωνούν μαζί του

Ημερομηνία:

Τα βλέμματα όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στον Λιονέλ Μέσι. Ο βραχύσωμος σούπερ σταρ έχει αποκτήσει τεράστιο κοινό σε όλο τον πλανήτη, όχι λιγότερο στο Ισραήλ, χάρη στις πολυάριθμες επιχειρηματικές σχέσεις και διασυνδέσεις ασφαλείας του με το Κράτος του Απαρτχάιντ.

Από το να είναι το πρόσωπο μιας ισραηλινής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) που διευθύνεται από Ισραηλινούς κατασκόπους, μέχρι το να εμπιστεύεται την προσωπική του ασφάλεια σε μια ομάδα Ισραηλινών μυστικών πρακτόρων, το MintPress διερευνά τους λόγους για τους οποίους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τον θεωρεί τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή.

Φιλίες με Πρώην Ισραηλινούς Κατασκόπους

Ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο Λιονέλ Μέσι είναι εύλογα προστατευτικός με την εικόνα του. Ο Αργεντινός επιθετικός επιλέγει πολύ προσεκτικά με ποιους συνδέεται και έχει υπογράψει κερδοφόρες μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τεράστια παγκόσμια εμπορικά σήματα, όπως η Adidas, η Pepsi και η Mastercard.

Γι’ αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν, το 2020, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την OrCam, μια σχετικά μικρή ισραηλινή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει φορητές συσκευές τεχνητής όρασης (παρόμοιες με το Google Glass). Η OrCam πλασάρεται στην αγορά ως μια εταιρεία που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να ζήσουν μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Ο Μέσι έγινε ο παγκόσμιος πρεσβευτής της και το πρόσωπο της εταιρείας.

Το πιο αμφιλεγόμενο, ωστόσο, είναι ότι η OrCam αποτελεί παρακλάδι του ισραηλινού κράτους εθνικής ασφάλειας, απασχολώντας δεκάδες πρώην πράκτορες της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της Μονάδας 8200 (Unit 8200), πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε θέσεις μεγάλης επιρροής. Κυριότερος μεταξύ αυτών είναι ο Άντι Λεβίτσκι (Adi Levitski), επί σειρά ετών αξιωματικός πληροφοριών στη Μονάδα 8200, ο οποίος, το 2024, διορίστηκε διευθυντής επιχειρήσεων στην OrCam.

Πολλά στελέχη της OrCam ήταν διοικητές στη σκιώδη αυτή κατασκοπευτική υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα του πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, καθώς και για πολλές από τις πιο σκανδαλώδεις διεθνείς επιχειρήσεις παράνομων λογισμικών (hacking) και παρακολούθησης. Ο Μορ Σάμι (Mor Shamy), για παράδειγμα, ανέβηκε μέχρι τη θέση του επικεφαλής ανάλυσης πληροφοριών στη Μονάδα 8200 έως το 2015, και αργότερα προσλήφθηκε ως προγραμματιστής αλγορίθμων στην OrCam. Δίπλα του εργαζόταν ο Ματάν Άλμπεκ (Matan Albeck), πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης δεδομένων της Μονάδας 8200.

Παρά τις μεγάλες απολύσεις τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία συνεχίζει να στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από πρώην κατασκόπους, με μια «περιστρεφόμενη πόρτα» να υπάρχει ανάμεσα στις δύο οντότητες. Ορισμένοι, όπως η Ελίγια Σεγκέβ (Eliya Segev) και ο Έλι Κορν (Eli Corn), πήγαν από την OrCam στη Μονάδα 8200, ενώ το βιογραφικό του Αμιτάι Εντρέι (Amitai Edrei) δείχνει ότι εργαζόταν ταυτόχρονα και για την OrCam και για τη Μονάδα 8200, υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση μεταξύ των δύο.

Για τον Μέσι, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια σημαντική προειδοποιητική ένδειξη (red flag) όσον αφορά τη συνεργασία του με την OrCam, καθώς η Μονάδα 8200 είναι ο βασικός σχεδιαστής και χειριστής της γενοκτονίας υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ στη Γάζα και πέραν αυτής. Και οι πράκτορές της είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή μεγάλου μέρους του πιο επεμβατικού λογισμικού κατασκοπείας στον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας μαζικά δεδομένα (big data) που συλλέχθηκαν από το τεράστιο ψηφιακό δίκτυο παρακολούθησης των Παλαιστινίων, ο οργανισμός δημιούργησε τεράστιες λίστες εξόντωσης κατοίκων της Γάζας μέσω τεχνητής νοημοσύνης και πραγματοποίησε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βομβαρδισμών με drones, οι οποίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της καταστροφής στη Γάζα.

Οι πράκτορές της ανέπτυξαν επίσης εξαιρετικά επεμβατικά λογισμικά κατασκοπείας, όπως το Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δεκάδων χιλιάδων ξένων ηγετών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η ισραηλινή κυβέρνηση πούλησε το Pegasus σε δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα παγκοσμίως, βοηθώντας τα να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση ήταν αυτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρησιμοποίησε το Pegasus για να παρακολουθεί τον δημοσιογράφο της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), προτού τον διαμελίσουν με πριόνι οστών στην πρεσβεία τους στην Τουρκία.

Είναι, ως εκ τούτου, άκρως αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι ο Μέσι αποφάσισε να γίνει το πρόσωπο μιας τέτοιας εταιρείας.

Οι Ισραηλινοί Χειριστές του Μέσι

Ο Αργεντινός έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επισκέψεις στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το 2013, ο ίδιος και ο σύλλογός του, η Μπαρτσελόνα (F.C. Barcelona), πήγαν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη σε μια υποτιθέμενη «Περιοδεία Ειρήνης». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, συνάντησε και συνομίλησε με τον Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, και αντάλλαξε χειραψίες με στρατιώτες των IDF. Φόρεσε επίσης κιπά (yarmulke) και επισκέφθηκε το Τείχος των Δακρύων (Δυτικό Τείχος), τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού.

Ακόμα και μετά την αποχώρησή του, ωστόσο, ο Μέσι παίρνει ένα μικρό κομμάτι του Ισραήλ μαζί του όπου κι αν πηγαίνει. Την ασφάλειά του έχει αναλάβει μια επίλεκτη δύναμη πρώην Ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι σχεδιάζουν κάθε του κίνηση, ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο. Παίρνει την ασφάλειά του πολύ σοβαρά, φτάνοντας στο σημείο να χάσει ακόμα και τον γάμο της κουνιάδας του στην Αργεντινή λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Αυτές οι ίδιες ισραηλινές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την ασφάλεια στον δικό του γάμο το 2017, αναφέρει το ESPN, αν και δεν διευκρίνισε εάν οι πράκτορες αυτοί προέρχονται από τη Μοσάντ, τη Σιν Μπετ ή κάποια επίλεκτη ομάδα κομάντος.

Ο Μέσι, ο οποίος αποφεύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση για το Ισραήλ/Παλαιστίνη μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, παρά τις πολλές (ψευδείς) ιστορίες που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ο επιθετικός της Ίντερ Μαϊάμι (Inter Miami) άφησε έντονη εντύπωση στον Νετανιάχου όταν οι δυο τους συναντήθηκαν το 2013. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι υποστηρίζει την Αργεντινή στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. «Είναι 39 ετών τώρα», είπε για τον Μέσι· «Είναι τυχεροί που έχουν έναν τόσο έμπειρο παίκτη που ξέρει πώς να βάζει γκολ».

Το ισραηλινό κοινό ξεκάθαρα συμφωνεί. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 38% του Ισραήλ υποστηρίζει ενεργά την Αργεντινή στο τουρνουά — πολύ μπροστά από τη δεύτερη Βραζιλία. Ο Γιοάβ Μπέρκοβιτς (Yoav Berkowitz), επικεφαλής του αθλητικού τμήματος του ισραηλινού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φαινόμενο Μέσι».

Σιωνιστές Αδελφοί

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νετανιάχου, αναφέρουν τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι (Javier Milei), ως έναν ακόμα παράγοντα. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2023, ο Μιλέι έχει καταστήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ κεντρικό πυλώνα της πολιτικής του πλατφόρμας. Διεθνώς, το Ισραήλ έχει ελάχιστους φίλους πλέον. Όμως η Αργεντινή του Μιλέι έχει αναδειχθεί ως μία από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. Τον Μάιο του 2024, ψήφισε κατά μιας συντριπτικά δημοφιλούς ψηφοφορίας των Ηνωμένων Εθνών για την εκλογή της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του οργανισμού. Τέσσερις μήνες αργότερα, έπραξε το ίδιο με ένα ψήφισμα που απαιτούσε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Η κυβέρνησή του ανακήρυξε επίσης το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τις Δυνάμεις Κουντς ως τρομοκρατικές οργανώσεις, και πανηγύρισε την επίθεση ΗΠΑ/Ισραήλ στο Ιράν, με τον ίδιο τον Μιλέι να τη χαρακτηρίζει ως «το σωστό πράγμα». Η Αργεντινή δήλωσε επίσης ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, νομιμοποιώντας έτσι ουσιαστικά την κατοχή. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, πάγωσε, αφότου η ισραηλινή εταιρεία πετρελαίου Navitas ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις κοντά στα Φώκλαντ/Μαλβίνας (Falklands/Malvinas) — μια ομάδα νησιών που ελέγχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διεκδικείται από την Αργεντινή.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μιλέι έχει αποστασιοποιηθεί από τον Καθολικισμό (την κυρίαρχη θρησκεία στην Αργεντινή) και ουσιαστικά έχει αυτοανακηρυχθεί ως μεταστραφείς στον Ιουδαϊσμό. Νωρίτερα φέτος, περιέγραψε τον εαυτό του ως «τον πιο σιωνιστή πρόεδρο στον κόσμο».

«Ο Μιλέι είναι ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Είναι σούπερ σταρ, πραγματικά είναι. Έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα με την οικονομία τους υιοθετώντας την ελεύθερη αγορά».

Πώς το Ισραήλ Βοήθησε την Αργεντινή να Σφαγιάσει τον Εβραϊκό Πληθυσμό της

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ έχει χάσει τεράστιο μέρος της δημόσιας υποστήριξής του σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε δυτικά έθνη. Μια έρευνα της YouGov το 2025 διαπίστωσε ότι, για παράδειγμα, περισσότεροι από 20 φορές περισσότεροι Ιταλοί έχουν «πολύ αρνητική» (43%) γνώμη για το Ισραήλ από ό,τι «πολύ θετική» (2%). Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η λαϊκή υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι η υψηλότερη, μόνο το 21% δήλωσε ότι έχει θετική γνώμη για το κράτος (συμπεριλαμβανομένου μόλις 4% πολύ θετικής), με το 65% να εκφράζει ανοιχτή αντίθεση (συμπεριλαμβανομένου 32% που το αντιπαθεί έντονα).

Ισχυρίζεται ευρέως ότι η 7η Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, η φασιστική στρατιωτική δικτατορία που κυβέρνησε την Αργεντινή τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 καταδίωξε ανελέητα τους Εβραίους, σκοτώνοντας ή «εξαφανίζοντας» χιλιάδες.

Αντλώντας έμπνευση από τον Χίτλερ και τους Ναζί, η δικτατορία εξίσωσε τον Ιουδαϊσμό με τον σοσιαλισμό και συνελάμβανε και σκότωνε τεράστιους αριθμούς πολιτικών αντιπάλων, μετατρέποντας ακόμη και ποδοσφαιρικά στάδια σε αυτοσχέδια στρατόπεδα θανάτου. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους ήταν γιοι Γερμανών Ναζί που διέφυγαν στην Αργεντινή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ισραήλ βοήθησε ενεργά τη δικτατορία στη σφαγή της, πουλώντας της εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και αυξάνοντας τα επίπεδα της στρατιωτικής του βοήθειας, ακόμη και όταν οι επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας της χώρας αυξάνονταν.

Μια Σχέση Αγάπης και Μίσους

Ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει την Αργεντινή, η καλή θέληση σίγουρα δεν είναι αμοιβαία, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του Μιλέι. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Αργεντινών έχει αρνητική άποψη για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός 34% που έχει πολύ αρνητική γνώμη για τη χώρα — επταπλάσιο από το ποσοστό εκείνων που φέρεται να έχουν πολύ θετική άποψη για το Ισραήλ (5%).

Από αυτή την άποψη, ακολουθούν το παράδειγμα μιας άλλης αργεντίνικης ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας: του Ντιέγκο Μαραντόνα (Diego Maradona). Ο σταρ, που συχνά θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, είχε δηλώσει «ο νούμερο ένα θαυμαστής του παλαιστινιακού λαού» και είχε πει ότι «στην καρδιά μου, είμαι Παλαιστίνιος».

Ο Μαραντόνα καταδίκαζε σταθερά τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και ευθυγραμμιζόταν με επαναστατικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, ο Μέσι απέφευγε συνεχώς τα πολιτικά ζητήματα. Όμως, όπως συζητήθηκε εδώ, έχει λάβει αρκετές αποφάσεις —το να αγκαλιάσει τον Νετανιάχου, να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, να γίνει το πρόσωπο μιας ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας στελεχωμένης από κατασκόπους και να περιβάλλεται από Ισραηλινούς πράκτορες ως σωματοφύλακες— που θα έπρεπε να οδηγήσουν πολλούς να αμφισβητήσουν αυτή την υποτιθέμενη ουδετερότητα.

mintpress.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ