16.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν έβγαλαν τα λεφτά τους

Ημερομηνία:

Οι επενδύσεις που έγιναν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ακριβές σε σχέση με την απόδοσή τους αναφέρει σε έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ (ECA) και επισημαίνει ότι η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί κριτήριο ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του 2020.

Η ΕΕ έχει θέσει τον στόχο της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020. Ο τελευταίος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προέβλεπε τη δέσμευση κεφαλαίων ύψους 7,4 δισ. Ευρώ από τα ταμεία ευρωπαϊκής συνοχής για την ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ.

To ECA διαπίστωσε ότι τα κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα, καθώς πολλά έργα δεν ήταν αποδοτικά ούτε από οικονομικής ούτε από παραγωγικής σκοπιάς.

“Στην πλειονότητά τους τα έργα που ελέγξαμε είχαν τη σχεδιαζόμενη ισχύ” αναφέρει ο επικεφαλής ελεγκτής της μελέτης Κουρτ Μπάουμγκαρτζ.

“Ωστόσο, οι στόχοι της ηλεκτροπαραγωγής είτε δεν επιτεύχθηκαν είτε δεν μετρήθηκαν και καθώς τα έργα δεν συνεισέφεραν το μέγιστο της δυναμικότητάς τους για τους ευρωπαϊκού στόχους, την ίδια στιγμή που δεν επιδοτήθηκαν και τα οικονομικά αποδοτικότερα από αυτά, μπορούμε να πούμε ότι τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου είχαν περιορισμένη προστιθέμενη αξία” πρόσθεσε ο Μπάουμγκαρτζ.

Οι ελεγκτές συνέστησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν σταθερό νομικό-ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και να βρουν τρόπους ομαλότερης ενσωμάτωσής τους στο δίκτυο.

Συνέστησαν επίσης την ανάγκη αξιολόγησης των νέων έργων με βασικό κριτήριο επιλογής την οικονομική απόδοση των επενδύσεων.

econews.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ