Η τραγική ιστορία του Παλαιστίνιου καλλιτέχνη Hassan Rabeh που αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε το ψυχολογικό τραύμα της προσφυγιάς
Όσοι την παρακολούθησαν έκαναν λόγο για μια άκρως εμπνευσμένη παράσταση μιας πολύ ταλαντούχας ομάδας σύγχρονου χορού.
Στη συνέχεια, ο πρωταγωνιστής του σόου, Hassan Rabeh, ένας γοητευτικός χορευτής με μακριά μαλλιά, επίσης χορογράφος, επέστρεψε στο διαμέρισμα όπου διέμενε, βγήκε έξω στο μπαλκόνι και πήδηξε, βάζοντας τέλος στη ζωή του.
Ο Rabeh είχε υπάρξει πρόσφυγας στη ζωή όχι μία, αλλά δύο φορές κι αυτές μέχρι την ηλικία των 25 ετών- εκτοπισμένος από τον πόλεμο στην πατρίδα του την Παλαιστίνη με την οικογένειά του σαν παιδί και μετά διωγμένος από το σπίτι που υιοθετήθηκε στη Δαμασκό.
Για πάνω από δύο χρόνια πάλευε να επιβιώσει εξόριστος στη Βηρυτό και κοιμόταν όπου έβρισκε, έκανε περιστασιακούς φίλους, ενώ δίδασκε και εργαζόταν με την ομάδα χορού Sima, με την οποία και κέρδισε τον τηλεοπτικό reality διαγωνισμό Arabs Got Talent το 2013. Ήταν ένας από τους περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες της σύρραξης στη Συρία που ζούσαν στο Λίβανο. Ο θάνατός του την περασμένη Τρίτη συγκλόνισε τους συγγενείς και τους φίλους του, που έκαναν λόγο για «διαταραγμένη» πνευματική κατάσταση εξαιτίας της απόγνωσης και του τραύματος που υπέφερε ως πρόσφυγας.
Τα βίντεο με τις εμφανίσεις του έχουν κάνει κατά καιρούς τον γύρο των social media προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό και η αυτοκτονία του κατάφερε να στρέψει εκ νέου τα βλέμματα πάνω του, αυτή τη φορά όμως κυρίως για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος της Συρίας στους 4.5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Κι αυτό γιατίκανένας τους δεν έχει την παραμικρή προοπτική να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή.
Όπως πολλοί νεαροί πρόσφυγες, έτσι κι ο Rabeh δεν είχε επίσημα χαρτιά και ζούσε συνεχώς με τον φόβο της απέλασης. Σύμφωνα με τον Guardian, μια εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει, ανέβασε ένα κάπως ασυνάρτητο μήνυμα στο λογαριασμό του στο Facebook, το οποίο οι φίλοι τους θεωρούν κάτι σαν σημείωμα αυτοκτονίας.
Του ζήτησε να τον συγχωρέσουν και μίλησε για απελπισία σχετικά με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας, τις οποίες κατηγόρησε πως τον μετέτρεψαν σε πρόσφυγα, ενώ καταδίκασε το Ισλαμικό Κράτος και το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου. «Δεν ανήκω σε καμία παράταξη ή πολιτικό κόμμα.
Είμαι δημιούργημα του θεού μου» έγραψε.
Μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό αποκάλυψε πρόσφατα πως το 41% των νέων της Συρίας που ζουν στο Λίβανο έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν, με ένα 17% να «σκέφτεται αρκετά» να βάλει τέλος στη ζωή του κι ένα ποσοστό 24% να δηλώνει πως «έχει μπει σε πειρασμό» όταν ένιωσε πως έχουν κλείσει όλες οι πόρτες