17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης

Ημερομηνία:

Τους όρους της Μόσχας ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει η Ρωσία έναντι της Ουκρανία και της Δύσης για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι:

  • Να αναγνωριστεί, από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα, η Κριμαία ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (σσ. υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία και η πρωτεύουσά της, Σεβαστούπολη, εντάχθηκαν στην Ρωσία ως ομόσπονδες ενότητες το 2014, μετά από δημοψήφισμα το οποίο δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, άρα δεν αναγνωρίζει και την Κριμαία ως ρωσική, ενώ το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί τη χερσόννησο «υπό κατοχή» ουκρανικό έδαφος)
  • Να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
  • Να αναγνωριστούν από το Κίεβο οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ
  • Να μην μετατραπεί η Ουκρανία σε απέραντο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ και να απωλέσει το Κίεβο την μιλιταριστική πολιτική του έναντι του Ντονμπάς.

Εάν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις της Μόσχας, η κατάσταση θα θεωρηθεί διευθετημένη σε μακροπρόθεσμη ιστορική προοπτική.

Τα όρια του Ντονμπάς

Οι παραπάνω δηλώσεις έγινεν στο περιθώριο της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον ομόλογό του, του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, η οποία κράτησε απροσδόκητα πολύ: Πέντε ώρες αντί για τις δύο προγραμματισμένες. Ωστόσο ο Πούτιν εμφανίστηκε πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ουκρανική κρίση.

Μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ρώσο πρόεδρο για τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια που αναγνωρίζει η Μόσχα ως Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ και για το μέλλον των Συμφωνιών του Μινσκ για την ειρηνική επίλυση του ουκρανικού εμφυλίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την θέση της Μόσχας όπως διατυπώθηκε νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: «Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πλέον», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Όσο για τα σύνορα, οι δημοκρατίες αναγνωρίστηκαν (σσ. από την Μόσχα) με όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους (σσ. τα Συντάγματά τους). Και τα συντάγματά τους ορίζουν τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατά την περίοδο που ήταν μέρος της Ουκρανίας».

Να σημειωθεί εδώ, ότι αυτά τα διοικητικά σύνορα που αναφέρουν τα δύο Συντάγματα και αναγνωρίζει η Μόσχα, είναι επιπλέον το 70% των εδαφών που πραγματικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την κυριαρχία των Λαϊκών Δημοκρατιών. Ή αλλιώς, αυτή τη στιγμή, οι Λαϊκές Δημοκρατίες κατέχουν το 1/3 των πραγματικών γεωγραφικών ορίων του ουκρανικού τμήματος του Ντονμπάς, όπως αυτό οριζόταν διοικητικά πριν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, την Άνοιξη του 2014.

Κατά τη γνώμη του Πούτιν, θα πρέπει να καθοριστούν ακριβέστερα όρια κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας των Λαϊκών Δημοκρατιών με την Ουκρανία. Ο ίδιος  αναγνώρισε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατές αυτή τη στιγμή, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και κλιμακώνονται. «Αλλά ελπίζω ότι αυτές (σσ. οι διαπραγματέυσεις) θα είναι δυνατές στο μέλλον».

«Ανακατάληψη» εδαφών;

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα συμμετείχαν στην ανακατάληψη των «ιστορικών» εδαφών των Λαϊκών Δημοκρατιών, εάν οι ηγέτες τους είχαν τέτοιες προθέσειςς. Ο Πούτιν είπε ότι η συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας να επιχειρήσει ο ρωσικός στρατός στο Ντονμπάς ήταν απαραίτητη, καθώς υπάρχει  ένοπλη σύγκρουση εκεί και η Ρωσία, έχοντας υπογράψει τις συμφωνίες αναγνώρισης, υποσχέθηκε να παράσχει σε αυτές τις δημοκρατίες και στρατιωτική βοήθεια.

«Με αυτήν την απόφαση ξεκαθαρίζουμε, ότι, εάν χρειαστεί, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο Πούτιν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου δεν σημαίνει αναγκαστικά «ότι τα στρατεύματα θα πάνε εκεί αυτή τη στιγμή». Και είναι εντελώς αδύνατο να προβλεφθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς τώρα: Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση «επί του πεδίου».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ