13.8 C
Chania
Saturday, December 21, 2024

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – Ιμπραήμ Πάργαλης Πασάς (1494 – 1536)

Ημερομηνία:

Γεννήθηκε στο 1494 στην Πάργα και το πραγματικό του όνομα ήταν Θεόφιλος. Ήταν γιος ψαρά και ζούσε στην κατεχόμενη, τότε, από τους Ενετούς Ήπειρο. Για  το πώς βρέθηκε στο παλάτι του σουλτάνου, υπάρχουν 2 εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι κουρσάροι των αιχμαλώτισαν όταν ήταν παιδί και πουλήθηκε σε μια χήρα, η οποία ζούσε στη Μαγνησία της Μ.Ασίας. Αυτή με αγάπη και φροντίδα τον σπούδασε και τον έμαθε να παίζει ένα μουσικό όργανο που μoιάζει με το βιολί. Aυτό λένε πολλλοί ήταν και η αιτία της φιλίας των δυο ανδρών, όταν ο ένας έπαιζε και ο άλλος άκουγε τις μελωδίες, τα βράδια στο παλάτι. H άλλη εκδοχή λέει οτι μόνος του πήγε στην Κων/πολη και εκεί άγνωστο πως, κατέληξε σκλάβος στο παλάτι. Εκεί γνωρίστηκε με τον δισέγγονο του Μωάμεθ Β’, τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Τα δυο παιδιά ανέπτυξαν δυνατή φιλία, αφού μεγάλωναν μαζί, η οποία φιλία διατηρήθηκε όταν ο Σουλεϊμάν έγινε Σουλτάνος. Λόγω ης φιλίας αλλά και των ικανοτήτων του ο Ιμπραήμ, αναρριχήθηκε σε όλα τα αξιώματα.Έφτασε στο αξίωμα του Μέγα Βεζύρη και του Σερασκέρη, δηλαδή του γενικού διοικητή των αυτοκρατορικών δυνάμεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επί των ημερών του οι Οθωμανοί έφτασαν έως τη Βιέννη. Έδωσε μεγάλες μάχες και νίκησε όπως στο Μοχάξ, στη κατάληψη της Βουδαπέστης, της Ταυρίδας και της Βαγδάτης. Πιθανόν ο Σουλεϊμάν να πήρε τον τίτλο του Μεγαλοπρεπή από το στρατηγικό δαιμόνιο του Βεζύρη του, ίσως να ήταν και οι δυο ικανοί και κατάφεραν τόσα πολλά, πάντως ο στρατός τους εκείνη την εποχή ήταν ο πιο τρομερός. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν ο πιο τρομερός της ιστορίας.

Εκτός από τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία της αυτοκρατορίας, ο Σουλεϊμάν του έδωσε και για γυναίκα του, την αδελφή του, Χατιτζέ.

Κάποτε όμως έρχεται και το τέλος. Ετσι μετά την εκστρατεία του στην Περσία, θα δολοφονηθεί. Ποιός έδωσε την εντολή και γιατί; Δε θα μάθουμε ποτέ. Ποιός όπλισε το χέρι του δολοφόνου του;

Ο φόβος του Σουλεϊμάν γιατί πίστευε ότι ίσως κινδυνεύει ο θρόνος του; Η χαλαρή μουσουλμανική του συνείδηση που δε θα παραμερίσει ποτέ την ελληνική του ταυτότητα; Ή οι καταγγελίες πολιτικών του αντιπάλων για προδοτική συνεργασία με τους Αυστριακούς, με σκοπό να γίνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία πάλι Χριστιανική; Το πιο πιθανόν, ο Ιμπραήμ μέσα του να ήταν ακόμα ο Θεόφιλος, ένα ελληνόπολο από την Πράγα, που ελευθερώθηκε από σκλάβος και θέλησε να ελευθερώσει και τους άλλους σκλάβους από τους Τούρκους.

Μιχαήλ Γ. Κελαϊδής

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ