Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του powergame.gr, οριστικό θα πρέπει να θεωρείται το «όχι» των νέων μετόχων της Παγκρήτιας στην ολοκλήρωση του deal με την Τράπεζα Χανίων.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που ως γνωστόν «τρέχει» τα τραπεζικά projects για λογαριασμό των Μπάκου – Καϋμενάκη, βλέποντας τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, τσίνισε.
Σύμφωνα με το powergame.gr το deal της Παγκρήτιας με τη Χανίων δεν έχει εγκριθεί από τον επόπτη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό σημαίνει ότι το φημολογούμενο «ναι» Στουρνάρα είναι στα λόγια.
Υπενθυμίζουμε ότι όπως αναφέρει και το mononews.gr η συμφωνία κλείστηκε τον Οκτώβριο του 2021, από τον τότε στρατηγικό επενδυτή της Παγκρήτιας το Lyktos Group και υπερψηφίστηκε από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών τον Μάιο του 2022. Κάνουμε μία παρένθεση για να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο του 2022 υπήρξε και η συμφωνία για την απόκτηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC από την Παγκρήτια.
Η συμφωνία των δύο τραπεζών της Κρήτης προέβλεπε ότι αφού ολοκληρωνόταν η αύξηση των 98,7 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας η σχέση ανταλλαγής θα ήταν 6 μετοχές της Παγκρήτιας και κάθε 1 μερίδιο της Χανίων.
Να σημειωθεί ότι στην αύξηση της Παγκρήτιας που ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, και την οποία κάλυψε με 64 εκατ. ευρώ η THRIVEST (ποσοστό 32,5%), δεν συμμετείχε ούτε το Lyktos Group, ούτε σημαντικοί μεριδιούχοι της Χανίων, ή η Τράπεζα Χανίων.
Ποιες είναι οι θυγατρικές που μένουν στους μεριδιούχους της Χανίων
Σε ότι αφορά τώρα τις θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Χανίων και συγκεκριμένα τις: ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, Prime Energy, «Αφοί Χιωτάκη ΑΒΕΕ» και «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.», η τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει μία νέα Εταιρεία Συμμετοχών, στην οποία θα «περάσει» το 80,1% των μετοχών που έχει σήμερα η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων σε αυτές τις θυγατρικές.
Η νέα Εταιρεία Συμμετοχών θα έχει μετόχους τους σημερινούς μεριδιούχους της Τράπεζας Χανίων (27.000 άτομα περίπου), οι οποίοι, πλέον, όταν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, θα διαθέτουν συνολικά το 80,1% των μετοχών της νέας Εταιρείας Συμμετοχών, ενώ το υπόλοιπο 19,9% θα μεταβιβαστεί στο νέο χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, με την ονομασία Candia Bank, που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εταιρεία «Χανίων Συμμετοχές Α.Ε.», στην οποία η Τράπεζα Χανίων διαθέτει το 100% των μετοχών, συμμετέχει:
• Στην Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή (ΑΒΕΑ), που είναι μια από τις ιστορικότερες εταιρείες των Χανίων, καθώς ιδρύθηκε το 1889.
• Στην εταιρεία «ΒΙΟ.ΧΥΜ Α.Ε.», που παράγει εδώ και δεκαετίες άριστης ποιότητας χυμούς από φρέσκα κρητικά εσπεριδοειδή.
Επίσης, η εταιρεία «Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε.Ε.Σ.», στην οποία η Τράπεζα Χανίων διαθέτει το 100% των μετοχών της, συμμετέχει στην εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε.», η οποία απασχολεί σήμερα δεκάδες εργαζόμενους.
Ακόμα, μετά τη συνένωση δυνάμεων από την Τράπεζα Χανίων με τις εταιρείες S/M «ΣΥΝ.ΚΑ ΣΥΝ.Π.Ε.», «Χ. Χαλκιαδάκη Α.Ε.» και την εταιρεία «Κυλινδρόμυλοι Κρήτης Α.Ε.» ιδρύθηκε η εταιρεία «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.» με αντικείμενο την παραγωγή παστεριωμένου κατσικίσιου κρητικού γάλακτος και γιαουρτιού, διαθέτοντας τα προϊόντα αυτά με το εμπορικό σήμα «Βέρο Κρητικό» και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της «Κριαράς Α.Ε.» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο παρασκηνιακός ρόλος Στουρνάρα και Μητσοτάκη στην είσοδο Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου στην Παγκρήτια Τράπεζα
Υπενθυμίζουμε ότι σε δημοσίευμα του powergame.gr αναφερόταν ο σημαντικός παρασκηνιακός ρόλος Στουρνάρα στην είσοδο Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου στην Παγκρήτια Τράπεζα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της Παγκρήτιας να περάσει στα χέρια του Μιχάλη Σάλλα. Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε με θεσμικό τρόπο να «ελέγξει» τη διαδικασία της αύξησης. Σε πρώτη φάση κατάφερε να φέρει κοντά του, τους δύο ανθρώπους που διευθύνουν την Παγκρήτια. Τον Αντώνη Βαρθολομαίο και τον πολύπειρο στα τραπεζικά Δημήτρη Δημόπουλο. Στην πρώτη φάση της αύξησης, όσοι συνομιλούσαν με τον Στουρνάρα, αποκόμιζαν τη βεβαιότητα του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με το μέλλον της Παγκρήτιας. «Θα πάνε όλα καλά» έλεγε. Μάλιστα έσπευδε να διευκρινίσει ότι η αισιοδοξία του, ήταν αποσυνδεμένη από τη συμμετοχή ή όχι του Σάλλα.
Με αφορμή τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει οι Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου για την εξαγορά της Τράπεζας Σερρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν ανοίξει (μεταξύ των άλλων) και δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι επιχειρηματίες είχαν καταστήσει σαφές προς τον κεντρικό τραπεζίτη, πως ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επρόκειτο για τράπεζα που είτε θα είχε (ήδη), είτε θα επρόκειτο να λάβει άδεια πανελλήνιας λειτουργίας.
Και ενώ Στουρνάρας και Εξάρχου, συζητούσαν για την Τράπεζα Σερρών, προέκυψαν οι εξελίξεις με την Παγκρήτια. Κάπου εκεί άρχισε ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο με πρωτοβουλία του κεντρικού τραπεζίτη. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος για να πουν το «ναι» οι τρεις επιχειρηματίες, από τη στιγμή που ο Εξάρχου, είχε καταλήξει στο επιχειρηματικό πλάνο, σε σχέση με την εμπλοκή, στον τραπεζικό κλάδο.
Μετά τη λήψη της απόφασης των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, υπήρξε συνάντηση με τον Μιχάλη Σάλλα. Μάλιστα – αναφέρεται στο δημοσίευμα – ρόλο συνδέσμου προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι δυο πλευρές είχε πρόσωπο (αν δεν κάνω λάθος δημοσιογράφος) που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τις δυο πλευρές.
Ο Σάλλας που προφανώς είχε καταλάβει ότι οι τρεις επιχειρηματίες είχαν το πράσινο φως, τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Στουρνάρα, απλώς ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο που είχε ξεκινήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η κίνηση από Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την Παγκρήτια έγινε αφού έλαβαν πέρα από το “οκ” του Στουρνάρα και το “πράσινο φως” του Μαξίμου, αφού, οπως αναφέρεται “η απόφαση των αφεντικών της Intrakat, να πάρουν τα ηνία της Παγκρήτιας, βρήκε απόλυτα σύμφωνο προσωπικά τον πρωθυπουργό. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι όταν ενημερώθηκε ο Σάλλας για τις εξελίξεις, φέρεται να του ειπώθηκε ότι: «είναι σύμφωνοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας»”.