Στο Κίεβο βρίσκεται από χθες η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση με θέμα τον διακαή πόθο των Ουκρανών να ενταχθούν στο κλαμπ της ΕΕ.
Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμμετέχουν ο επίτροπος που έχει την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι που χαράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης, της οικονομίας, της δικαιοσύνης και της γεωργίας.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές σε τέτοιο επίπεδο, αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δώσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από την πρώτη μέρα του πολέμου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζεται ένας νέος -10ος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θα ανακοινωθούν με την συμπλήρωση του ενός χρόνου από την εισβολή.
Όμως παρά την επίδειξη αλληλεγγύης, η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Το Κίεβο, προσπαθώντας να δείξει πως είναι αποφασισμένο να πατάξει τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση με συλλήψεις διεφθαρμένων αξιωματούχων, ακόμα και μέσα στις τάξεις του υπουργείου Άμυνας και μάλιστα ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμάται ότι θα στείλουν αρνητικό μήνυμα στην προσπάθεια του Κιέβου για άμεση ένταξη στην ΕΕ και θα υπογραμμίσουν την ανάγκη πιο αποφασιστικών μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς.
Η Ουκρανία θα προβάλλει το επιχείρημα ότι μάχεται εναντίον της Ρωσίας για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα υπενθυμίσουν στην ουκρανική ηγεσία ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για να γίνει μια χώρα μέλος του κλαμπ.
Το Κίεβο εξασφάλισε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας με διαδικασίες – εξπρές, τον περασμένο Ιούνιο. Αλλά η πλήρης ένταξη είναι διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, το 2013, μία δεκαετία αφότου υπέβαλε επισήμως το αίτημα ένταξης. Ο γείτονας της Ουκρανίας, η Πολωνία, περίμενε 20 χρόνια για να γίνει μέλος, το 2004.
Σύμφωνα με το Reuters οι συζητήσεις στο Κίεβο θα επικεντρωθούν στην ανάγκη για περισσότερα όπλα και χρήματα στην Ουκρανία και πιο εύκολη πρόσβαση για τα ουκρανικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας.
Η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, εκ των οποίων 12 δισεκατομμύρια για στρατιωτική υποστήριξη και 18 δισεκατομμύρια για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών αναγκών της Ουκρανίας.
«Η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη στο πλευρό της Ευρώπης από την πρώτη μέρα.Και θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα σας μέχρι τη νίκη και την ανοικοδόμηση», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.