19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Παγκοσμίου φήμης οινοκριτικός προτείνει ένα κρητικό κρασί

Ημερομηνία:

Έναν οίνο αμιγώς κρητικό συστήνει στους λάτρεις του κρασιού στη Βρετανία η κορυφαία οινοκριτικός Julia Harding, η οποία ετοίμασε ένα αφιέρωμα στο «Λιάτικο» του Οινοποιείου Δουλουφάκη. Μολονότι η ίδια παραδέχεται ότι ελκύεται από τις ελληνικές ποικιλίες, ωστόσο αναφερόμενη στον συγκεκριμένο οίνο κάνει λόγο για ένα «γευστικά ξεχωριστό ερυθρό κρασί από την Κρήτη, εξαιρετικής αξίας».

Δείτε εδώ ολόκληρο το βρετανικό δημοσίευμα

Η Βρετανίδα οινοκριτικός επισημαίνει ότι το Λιάτικο είναι μια ποικιλία με μακρά ιστορία στην Κρήτη, η οποία όμως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έχασε τη δημοτικότητά της λόγω της φυλλοξήρας και επειδή οι ντόπιοι οινοποιοί είχαν στραφεί στις διεθνείς ποικιλίες. Έτσι, λόγω των συγκυριών αυτών, μειώθηκε και η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Όπως εξηγεί η Julia Harding, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Νίκος Δουλουφάκης, κόντρα στις τάσεις της εποχής αλλά με πίστη στις δυνατότητες της εξαιρετικής αυτής ποικιλίας φύτεψε νέους αμπελώνες λιάτικου, συνεχίζοντας έκτοτε να πειραματίζεται και να εξερευνά διαρκώς της όριά του. Σήμερα, το Λιάτικο γνωρίζει ανοδική τάση και κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων ερυθρών ποικιλιών.

Περιγράφοντας το «Δουλουφάκη Δάφνιος Λιάτικο 2019» η Julia Harding αναφέρει στην κριτική της χαρακτηριστικά τα εξής:

«Παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας: το χρώμα είναι σχετικά ανοιχτό και πιο ανεπτυγμένο από ό,τι θα περίμενε κανείς για ένα κρασί αυτής της ηλικίας. Είναι αρωματικό με γεύσεις κόκκινων φρούτων που είναι φρέσκες και αποξηραμένες, ελκυστικά πικρόγλυκες. Τα φρούτα δένουν τέλεια με τις τανίνες, οι οποίες εδώ είναι ίσως λίγο πιο σφιχτές από ό,τι είναι τυπικό για την ποικιλία αυτή.

Το κρασί παλαιώθηκε σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, αλλά δεν είναι καθόλου δρύινο. Αυτή τη στιγμή οι τανίνες έχουν μόνο ελαφρώς δερματώδη υφή, αλλά το κρασί θα ωριμάσει καλά στη φιάλη και αυτές οι τανίνες, που χρειάζονται τροφή αυτή τη στιγμή, θα γίνουν όλο και πιο μεταξένιες, ενώ οι γεύσεις του κρασιού θα γίνουν πιο πολύπλοκες και αρωματικές. Το αλκοόλ είναι 13,5%. Το Λιάτικο είναι ευέλικτο: ένα έντονο γλυκό κρασί φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια και παλαιωμένο για 10 χρόνια σε βαρέλια. Ο τρέχων τρύγος του 2005 είναι γλυκός, πλούσιος, επίμονος και ταυτόχρονα τόσο ζωντανός και φρέσκος».

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...