15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

ΠΑΓΝΗ: Θέμα ασφάλειας για τους ασθενείς θέτουν οι εργαζόμενοι και ενημερώνουν τον Εισαγγελέα

Ημερομηνία:

Διογκώνονται σε καθημερινή βάση τα προβλήματα στην δημόσια υγεία στην Κρήτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, θέτει θέμα ασφάλειας των ασθενών και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταλεί σχετικό υπόμνημα, στην Εισαγγελία Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας που αναφέρουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς μπορούν να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, εκτός ΜΕΘ.

Ακόμη να υπάρχουν στην ογκολογική και την καρδιολογική κλινική 35 και 45 ή 50 ασθενείς με δυο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα και όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, την εφημερία να καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας, του ιδίου τομέα.

Η νέα αυτή εγκύκλιος που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό σημαίνει ότι:

“Στον παθολογικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος, το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από  γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π..  Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα

Στο χειρουργικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή  χειρουργός, μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εγκύκλιος προβλέπει πως θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι,  δηλαδή γιατρός ο οποίος θα καλείται στο νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης.”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν.Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πως μια γιατρός όπως είναι η κ.Γκάγκα συμφώνησε στην έκδοση μιας τέτοιας εγκυκλίου ,που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς και οδηγεί σε παραποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Γραμματέας της Ένωσης Γρηγορία Μπέτση είπαν ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί ,τόνισαν ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι χειρότερη απο ποτέ και η δημόσια υγεία έφτασε σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα παρά μόνο αντικίνητρα, που διώχνουν, τον ένα μετά τον άλλο, τους γιατρούς απο το ΕΣΥ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Νέος μίνι ΕΝΦΙΑ από το “παράθυρο”

Σε νέο "ΕΝΦΙΑ" υπέρ των Δήμων φαίνεται ότι θα...

Πολύνεκρo ναυάγιο Ιεράπετρας: «Επιστρατεύτηκε» φορτηγό-ψυγείο για τα 17 πτώματα των μεταναστών

Ένα φορτηγό-ψυγείο επιστρατεύτηκε τελικά, όπως είχαμε γράψει από χθες, για...