Στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στην Παλαιόχωρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 και ώρα 11:00 η επετειακή εκδήλωση για την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτιστικών φορέων και πολιτών του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Κων. Περράκης, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και Πρόεδροι και Μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και πολίτες της περιοχής.
Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σελίνου π. Παναγιώτης Ανδρουλάκης και ο ιερέας π. Νικόλαος Λαμπάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Παλαιόχωρα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από τους παρευρισκομένους. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών συλλόγων.

Στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Κων. Περράκης. Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων παρέστη ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Βουλευτής Ν. Χανίων. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, ενώ από τον Δήμο Πλατανιά παρέστη ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης.
Από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στεφάνι κατέθεσε ο Συνταγματάρχης Πεζικού κ. Λεωνίδας Ραλάκης από την 5η Α/Μ Ταξιαρχία. Εκ μέρους της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κυρίας Σέβης Βολουδάκη παρέστη ο κ. Νικόλαος Δρακάκης, ενώ τη Βουλευτή Χανίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης.

Από τα Σώματα Ασφαλείας, στεφάνι κατέθεσαν ο Αστυνόμος Β΄ κ. Κώστας Ανδρεόπουλος, Διοικητής του Α.Τ. Καντάνου, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, και ο Υποπυραγός κ. Ευτύχιος Βαρδουλάκης, προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καντάνου, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας/παράρτημα Χανίων παρέστη ο επισμηναγός ε.α. κ. Χρήστος Μαλανδράκης.
Την κατάθεση στεφάνων συμπλήρωσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και τοπικών συλλόγων. Από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας παρέστη ο κ. Σπύρος Δαράκης. Τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φιωτάκης, ενώ από την Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρέστη ο γραμματέας κ. Γιάννης Χαριτάκης.

Από τις Δημοτικές Κοινότητες, στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος κ. Ευτύχης Βιτσιλάκης από την Παλαιόχωρα και ο Πρόεδρος κ. Νίκος Κλεινάκης από τη Σκάφη. Τη Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου εκπροσώπησε η κυρία Αριστέα Σημαντηράκη, ενώ την Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Γεώργιος Γεωργιλάκης.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος κ. Πολύκαρπος Μπουλταδάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμπανιωτών-Μαραλιωτών, η κυρία Μαρία Πουλάδη εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καντάνου και του Συλλόγου Γυναικών Καντάνου, η Πρόεδρος κυρία Ευαγγελία Φραντζεσκάκη από τον Σύλλογο Κυρίων και Δεσποινίδων Παλαιόχωρας, καθώς και ο κ. Ευτύχης Κουκουτσάκης εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα της εποχής και στη σημασία της Μάχης της Κρήτης για την ιστορική μνήμη και την ελευθερία του τόπου έγινε με ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Νίκος Αποστολάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Παραδοσιακού Συλλόγου Σελίνου. Ακολούθησε η απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τον ίδιο σύλλογο, με συγκίνηση και αυθεντικότητα. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχαήλ Τωμαδάκης.
Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία της διατήρησης της μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων της περιόδου, της ζωντανής ιστορικής παρακαταθήκης και της μετάδοσης του μηνύματος της θυσίας και της ενότητας στις νεότερες γενιές.



