16.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τελετή απονομής τίτλου ομότιμου Καθηγητή στον Χρήστο Λούκο

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονείμει στον Χρήστο Λούκο, Καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, το τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την  Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 19.30, στο Αμφιθέατρο Β’ (Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής)  στο Ρέθυμνο.  Η απονομή θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος  θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, η Αντιπολίτευση, το 1821: επανεξέταση κάποιων προσεγγίσεων».

Μουσικός Επίλογος από το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Creta Brass».

Bιογραφικό Σημείωμα κου Χρήστου Λούκου

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974-1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Συμπλήρωσε τις  σπουδές του στο Παρίσι (1982-1985). Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων.

Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα ΓΑΚ, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (έδρα: Ερμούπολη). Με καλοκαιρινές εξορμήσεις προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ταξινόμησαν υπό την καθοδήγησή του δημοτικά και άλλα αρχεία.

Την περίοδο 1994-2006 διεύθυνε, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το πρόγραμμα “Η πόλη στους νεότερους χρόνους”, και από το 2006-2011 συμμετείχε  στο πρόγραμμα «Οι πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη νεότερη εποχή» του ίδιου Ινστιτούτου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Συναφή με τα παραπάνω θέματα είναι τα δημοσιεύματά του, βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Περίληψη ομιλίας  Χρ. Λούκου

Σκιαγραφούνται στην αρχή οι βασικές θέσεις στις οποίες κατέληξε η διατριβή του ομιλούντος για τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την αντιπολίτευση εναντίον του, και επιχειρείται  η διερεύνηση αν κάποιες από τις θέσεις αυτές επιδέχονται επανεξέταση, στο φως τω νέων  ερευνών  και μελετών μιας 25ετίας που μεσολάβησε από τότε ως σήμερα. Τονίζεται ότι για να κατανοήσουμε την καποδιστριακή περίοδο είναι βασικό να την ερμηνεύσουμε ως μια φάση της Ελληνικής Επανάστασης και να αποφύγουμε τους αναχρονισμούς, τις διχοτομικές αντιλήψεις  και τα βαρίδια των στερεοτύπων, όλα όσα μας απομακρύνουν από την προσέγγιση της τότε κοινωνικής πραγματικότητας.  Από τις παραπάνω θέσεις  επισημαίνεται ότι χρειάζονται ιδιαίτερα επανεξέταση: ο κάθετος διαχωρισμός καποδιστριακών και αντικαποδιστριακών• η συστηματικότερη διερεύνηση του γιατί μερικοί από τους στενούς συνεργάτες του Κυβερνήτη, παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές ιδεολογικές  τους θέσεις, στάθηκαν κοντά του και στις πιο δύσκολες στιγμές• η περαιτέρω κατανόηση της αποστροφής που είχε για την Αγγλία  ο ίδιος ο Καποδίστριας•  η αναπαράσταση της καθημερινότητας στις πόλεις και την ύπαιθρο, ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα πώς βίωσαν οι πληθυσμοί την ηρεμία που πρόσφεραν τα πρώτα χρόνια της καποδιστριακής διακυβέρνησης και πώς αντέδρασαν όταν αυτή διαταράχθηκε με την αύξηση της αντιπολίτευσης που κατέληξε σε πολλές περιοχές σε ανοικτή ανταρσία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ