Κι όμως, δεν παραιτούνται οι περισσότεροι εκ των διοικητών των νοσοκομείων. Κάποιοι εκ των διορισμένων διοικητών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις φαίνεται ότι θέλουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Άλλοι πάλι, κάποιοι πιθανολογούν ότι ίσως φοβούνται τις αποκαλύψεις που θα προκύψουν για κακοδιαχείριση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση φανερώνεται για άλλη μία φορά ότι τίποτα δεν είναι απλό για αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να δίνει μάχες ακόμα και για τα πιο βασικά συναντώντας διαρκώς κακώς εννοούμενες αντιστάσεις.
Πιο αναλυτικά, τη νομική οδό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιλύσει με «ανώδυνο», οικονομικά, τρόπο το ζήτημα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, που έχει προκύψει μετά την άρνησή τους να παραιτηθούν, όπως τους έχει ζητήσει με έγγραφό του ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής.
Ο υπουργός τους καλεί να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους έως τις 30 Απριλίου, και έως σήμερα έχουν ανταποκριθεί ελάχιστοι. Το υπουργείο Υγείας μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο που έχει προκύψει, επεξεργάζεται νομικό πλαίσιο, απομάκρυνσής τους με ταυτόχρονη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις
Η πλειονότητα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών που αρνούνται να παραιτηθούν υποστηρίζουν ότι έχουν υπογράψει τριετή σύμβαση με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) όπου υπάγονταν και κατέχουν τη θέση μετά από επιλογή της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ, ωστόσο πηγές του υπουργείου Υγείας αφήνουν αιχμές για «δήθεν αξιολόγηση» την οποία αμφισβητούν και κάνουν λόγο «για επιλογή με το γνωστό κομματικό τρόπο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ