18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από Εθνικό Συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση υπέρ της Ίδρυσης Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Ημερομηνία:

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου συμφώνησε στο Βερολίνο με τη γερμανική πλευρά επί της διαδικασίας για την ίδρυση του νέου φορέα, παρά τις εκφρασμένες έντονες αντιδράσεις του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από την Deutsche Welle.:

Πέρυσι η Ελλάδα και η Γερμανία υπέγραψαν μια διακήρυξη προθέσεων για τη σύσταση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, στόχος του νέου φορέα θα είναι η προώθηση της γνωριμίας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των νέων των δύο χωρών στη βάση της ανταλλαγής σε σχολικό, εξωσχολικό, επαγγελματικό και σε επίπεδο εθελοντών. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την πρόθεση να διαπραγματευτούν διακρατική συμφωνία, που θα καθορίζει τους συγκεκριμένους σκοπούς, τη νομική μορφή, τα όργανα και τα μέσα χρηματοδότησης.

Οι όροι της Αθήνας

Για αρκετό διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία αυτού του ιδρύματος. Αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να ευσταθεί πλέον. Κατά την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι και αυτή θέλει τη λειτουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μιλώντας στο Βερολίνο με τη Deutsche Welle, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου εξηγεί τους λόγους της καθυστέρησης.

«Περάσαμε μια περίοδο μη κανονικότητας στην Ελλάδα. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε με τα τόσα σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ένα ίδρυμα νεολαίας. Καταλαβαίναμε όλοι την ανάγκη αυτών των ανταλλαγών ή, αν θέλετε, τον εμπλουτισμό των ανταλλαγών, γιατί έχουμε πάρα πολλές ανταλλαγές με τη Γερμανία σε επίπεδο πανεπιστημιακό και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, αλλά δεν είχαμε όμως τον χρόνο να δουλέψουμε ένα θέμα για το οποίο ξεκινάμε τώρα», επισήμανε.

Στη γερμανική πρωτεύουσα η κ. Αναγνωστοπούλου συναντήθηκε με την καθ’ ύλην αρμόδια για το ίδρυμα νεολαίας υφυπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς. Στη συνομιλία μαζί της κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί έτοιμο σχέδιο συμφωνίας όπως αυτό που παρουσίασε ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, πόσο μάλλον που αυτό το σχέδιο ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τη συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Όπως δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου η ελληνική πρόταση είναι «βήμα προς βήμα να φτάσουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου ο νέος φορέας θα είναι ένα ίδρυμα που θα είναι δικό του, δηλαδή νέο. Ένα ελληνογερμανικό ίδρυμα που θα παίρνει από άλλα αντίστοιχα ιδρύματα αυτές τις εμπειρίες που μπορούν να βοηθήσουν στη συγκρότηση του».

Η σκιά των αποζημιώσεων

Η επιμονή της ελληνικής πλευράς προκειμένου η διαδικασία για τη σύσταση του νέου ιδρύματος να ξεκινήσει από το μηδέν σχετίζεται σαφώς και με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης το γερμανικό ενδιαφέρον για την ίδρυση ενός κοινού ιδρύματος νεολαίας. Πολλάκις έχει εκφραστεί η υποψία ότι κατά αυτό τον τρόπο η Γερμανία αναζητά ένα είδος συμψηφισμού στο ανοιχτό θέμα των αποζημιώσεων. Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι τα δύο θέματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, η Αθήνα φαίνεται να επιδιώκει επ’ αυτού μια πιο «σθεναρή» γερμανική δέσμευση. Όπως επισημαίνει κ. Αναγνωστοπούλου, τα ανάλογα ιδρύματα νεολαίας της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Πολωνία συστάθηκαν σε περιόδους που είχαν κλείσει τα ανοιχτά θέματα των αποζημιώσεων.

«Η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία από τέτοιου είδους ιδρύματα. Καλό θα είναι να βάλει το δικό της λιθαράκι σε αυτή την εμπειρία του ιδρύματος. Δηλαδή να δει η ίδια τι θέλει, ποιες είναι οι ανάγκες της, για να μπορέσει να το συγκροτήσει επί ίσοις όροις και σε αμοιβαιότητα με τη Γερμανία. Να μη δεσμευτεί σε πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, αλλά να δεσμευτεί σε πράγματα στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί», υπογράμμισε η ελληνίδα υπουργός.

Αυτό αφορά και το θέμα της χρηματοδότησης του νέου ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η αρχική σκέψη ήταν η κάθε πλευρά να διαθέτει ετησίως ένα πόσο μεταξύ δύο και τριών εκατομ. ευρώ. Δεδομένων όμως των οικονομικών δυσκολιών της χώρας και των περικοπών ακόμη και στην παιδεία, είναι μάλλον ανέφικτο η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό.

Στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να αναλάβει, τουλάχιστον προσωρινά, η γερμανική πλευρά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι «εμείς δεν θέλουμε ούτε η Γερμανία να υπερχρηματοδοτήσει και ούτε η Ελλάδα να υποχρηματοδοτήσει. Θέλουμε αυτό το ίδρυμα, όταν φτιαχτεί, να είναι στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της ισότητας για να μπορούν και οι δύο πλευρές να συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση με τον ίδιο τρόπο».

Συμφωνία για τη διαδικασία

Όπως διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς η ομόλογος της Κάρεν Μαρκς δέχθηκε τελικά την ελληνική πρόταση να προχωρήσουν στη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας βήμα προς βήμα.

Σε μια πρώτη φάση θα έρθουν την άνοιξη από την Ελλάδα τεχνικά κλιμάκια για να μελετήσουν τον τρόπο λειτουργίας των άλλων ιδρυμάτων, να συζητήσουν τους κοινούς τομείς δραστηριότητας αλλά και θέματα οικονομικής φύσεως.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο εντεταλμένος της γερμανικής πλευράς για το Ίδρυμα Νεολαίας Ρολφ Στέκελ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Όπως τόνισε, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπάρχει ακόμη ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αυτή θα πρέπει να ανακτηθεί σταδιακά μέσα από μια διαδικασία μέτρων εμπιστοσύνης.

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Η συμφωνία για την ίδρυση του Ιδρύματος υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείο παιδείας. Το Ίδρυμα σύμφωνα με τη Συμφων΄΄ια, καλύπτει σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές νέων, πρακτικές ασκήσεις και επισκέψεις νέων σε τόπους μνήμης, μαρτυρικά χωριά κλπ.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο τύπου, η χρηματοδότηση για την δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος θα είναι συνολικά περίπου 6εκ ευρώ, με ισόποση συμμετοχή των δύο χωρών.

Η απόφαση των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς η Γερμανία έχει πράξει το ίδιο δύο φορές στο παρελθόν, με τη Γαλλία και την Πολωνία, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το ναζιστικό καθεστώς. Στην Ελλάδα όμως, με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να είναι ακόμα ανοικτό, οι αντιδράσεις που εγείρονται είναι και πολλές και έντονες.

Εθνικό Συμβούλιο: Στόχος η ανάσχεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Για τον κ. Συγγελάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, η ίδρυση Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόκειται να είναι ακόμα πιο επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα αφού: “μέσα από τη χρηματοδότηση υποτροφιών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και υποσχέσεων για εργασιακή αποκατάσταση και γενικότερη ανάδειξη, επιχειρείται η βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας, σε επικοινωνιακό, πολιτικό ή ακόμη και νομικό επίπεδο και η διαμόρφωση νέων ανθρώπων, φιλικά διακείμενων στη Γερμανία και την πολιτική της. Στόχος η διευκόλυνση της προέλασης της Γερμανίας και η ανάσχεση ή και ακύρωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών”.

Χαρακτηριστική είναι και οι δηλώσεις στο περιοδικό Cicero της Sigrid Skarpelis – Sperk , πρώην βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών και εισηγήτριας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο Ντόρτμουντ η οποία τάχθηκε ενάντια στην καταβολή επανορθώσεων στην Ελλάδα ενώ κάλεσε τους Έλληνες αντί να επιμένουν, να κοιτάξουν μπροστά, όχι στο παρελθόν.

Ερωτήσεις στη Βουλή

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Δαμαβολίτης στην οποία σημειωνόταν ότι οι λόγοι δημιουργίας σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να τεθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

“Πρόκειται για άλλη μια γερμανική έμπνευση, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “κοινά αποδεκτής ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης””, σημειώνει στην ερώτησή του.

Ο κ. Δαμβολίτης λέει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν παρθεί και στην περίπτωση της Πολωνίας όταν αξίωσε πολεμικές αποζημιώσεις.

Ενώ σχετικά με το θέμα του « Ελληνογερμανικού Ταμείου» που συνδέεται με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είχαν καταθέσει ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, και οι Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Σταθάς.

Στην ερώτηση, ανέφεραν ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ενδεχόμενοι όροι που θα περιλαμβάνει η διακήρυξη και το καταστατικό ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον -που έχει προαναγγελθεί ότι θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Γκάουκ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια-, δεδομένου ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο, υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν»».

Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων;

Να σημειώσουμε ότι το δίκτυο των μαρτυρικών δήμων, είχε αποφασίσει να πει «όχι» στη γερμανική πρόταση και να μην συμμετάσχει στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον».

Σύμφωνα με αναλυτές, η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που δεν επιστράφηκε ποτέ, αν μπορούσε να περιγραφεί με ένα «κωδικό όνομα», αυτό θα ήταν «Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Σχετικά θέματα:

“Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων;”: Επίσκεψη μελών Ελληνογερμανικού ιδρύματος Νεολαίας στο Δημαρχείο Χανίων

“Προδιαγεγραμμένη Λήθη;”: Με τη συμμετοχή και Χανιωτών η Ελληνογερμανική Συνάντηση στο Βερόλινό

Στην Κρήτη ο Ebernhard Rondholz: “Η υπόθεση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον δεν ειναι καθαρή” – Τι λέει για το ναζιστικό μνημείο στην Κάντανο

Έντονες αντιδράσεις από Εθνικό Συμβούλιο και Οργανώσεις Θυμάτων για τη συμπερίληψη στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της θετικής συμβολής του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...