24.8 C
Chania
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026

Παρέμβαση Αλεξάκη στην Μπολόνια: Η Περιφέρεια Κρήτης στην πρώτη γραμμή για την ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων

Ημερομηνία:

Τον καθοριστικό ρόλο των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της CPMR και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, κατά την παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στην Μπολόνια.

Ο κ. Αλεξάκης υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ρόλος τους δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από τις εθνικές κυβερνήσεις στον σχεδιασμό πολιτικών. Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, με επίκεντρο την ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος παρουσίασε το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του 2022, το οποίο πλαισιώνεται από επιμέρους σχέδια για τη χωροταξία, τα ύδατα, την αντιπλημμυρική προστασία, τα απόβλητα και τις περιοχές Natura. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο Μηχανισμό Κλιματικής Υποστήριξης που θεσπίστηκε το 2024 για τον συντονισμό δημόσιων και παραγωγικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε την εξαιρετική ποιοτική κατάσταση των υπόγειων και παράκτιων υδάτων της Κρήτης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και η μείωση των βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, ανέδειξε τις προκλήσεις της διακυβέρνησης του νερού στην Ελλάδα, όπου η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και κεντρικού Κράτους συχνά δημιουργεί λειτουργικές ασάφειες.

Τέλος, τόνισε τη δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας, όπως τα CLIMAAX, DIALOGUE4NATURE, DETOCS, OCEANIDS, NATOUR4CCHANGE, CO-WATERS, TRANSCEND και SEA4FUTURE.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Αλεξάκης σημείωσε ότι οι μεσογειακές Περιφέρειες είναι από τις πλέον ευάλωτες στην Ευρώπη. Ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της, συμβάλλοντας ενεργά στη Συμμαχία των Περιφερειών για την Ανθεκτικότητα των Υδάτων προς όφελος των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελόνι και Σάντσεθ συγκρούονται για την καταστολή της μετανάστευσης στην ΕΕ

Η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας συγκρούστηκε με τον Πέδρο...