16.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Παρέμβαση Βολουδάκη για τα έγγραφα του Ρωσσικού Προξενείου Κρήτης στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας για τα έγγραφα του Ρωσσικού Προξενείου Κρήτης τα οποία φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Ακολουθεί η ερώτηση:

“Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, φυλάσσονται πρωτότυπα έγγραφα του Ρωσσικού Προξενείου Κρήτης της περιόδου 1860-1919, τα οποία δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής ιστορικής έρευνας, ενώ προφανώς έχουν ιδιαίτερη αξία για τη μελέτη της πιο κρίσιμηςπεριόδου της νεώτερης ιστορίας της Κρήτης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», τα έγγραφα αυτά πρόκειται να παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανταλλαγής. Το τελευταίο διάστημα έντονη υπήρξε η αντίδραση του Συλλόγου “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης”.

Τα έγγραφα αυτά, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της περιουσίας του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, τα οποία μάλιστα αυτό το διάστημα ψηφιοποιούνται.

Ερωτώνται οι Υπουργοί :

–          Ποια διακρατική συμφωνία επιβάλλει την παράδοση των εγγράφων αυτών και με ποιούς όρους; (Kατατίθεται παράλληλα σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για να μου παραδοθεί αντίγραφο της συμφωνίας)

–          Πώς θα διασφαλισθεί (κατ’ ελάχιστον) η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου αυτού;”

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...