15.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Παχιά Άμμος: Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ζητά άμεση αλλαγή χωροθέτησης του Α44

Ημερομηνία:

Παχιά Άμμος: Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ζητά άμεση αλλαγή χωροθέτησης του Α44

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ημιτελές και αυθαίρετο έργο του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο, ζητώντας την άμεση διακοπή του και την αποκατάσταση του χώρου.

Δύο μήνες εγκατάλειψης – Οπτική ρύπανση στην τουριστική περίοδο

Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, οι εργασίες έχουν διακοπεί μετά από διαρροή αποβλήτων και παρέμβαση του Λιμενικού.

Παρόλα αυτά, το εργοτάξιο παραμένει στη θέση του, με λαμαρίνες να αποκλείουν την πρόσβαση στην παραλία και στον αρχαιολογικό χώρο του ενετικού λατομείου.

Επιπλέον, ένας τεράστιος λάκκος, γεμάτος θαλασσινό νερό, αποτελεί πλέον μέρος του τοπίου, προκαλώντας αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Απόφαση αλλαγής χωροθέτησης από το 2022 – Γιατί συνεχίστηκε το έργο;

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΔΕΥΑΧ είχε αποφασίσει την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν εντός του αιγιαλού.

Ωστόσο, οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά στη συγκεκριμένη θέση, παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές άδειες που επικαλείται η ΔΕΥΑΧ είχαν εκδοθεί για διαφορετική τοποθεσία.

Ο Σύλλογος εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για τη νομιμότητα και την τεχνική επάρκεια του έργου:

  • Τηρείται το χρονοδιάγραμμα βάσει των περιβαλλοντικών όρων;

  • Υπάρχει μελέτη για την αντικατάσταση του αγωγού υπερχείλισης; Αν ναι, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί;

  • Πού θα καταλήγουν τα λύματα σε περίπτωση υπερχείλισης, όπως προβλέπει η αρχική μελέτη της ΔΕΥΑΧ;

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η ΔΕΥΑΧ έχει ήδη μετακινήσει αντλιοστάσια σε άλλες περιοχές, όπως στον Καλαθά και την Αγυιά, λόγω περιβαλλοντικών και κοινωνικών αντιδράσεων. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με το Α44, ώστε να προστατευθεί η Παχιά Άμμος και η δημόσια υγεία.

Οργή για τις δηλώσεις Σημανδηράκη

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου της ΔΕΥΑΧ, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «τα λύματα των κατοίκων καταλήγουν στη θάλασσα». Ο Σύλλογος τονίζει ότι σύμφωνα με το Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης της Ελλάδας, τα ύδατα στην παραλία «Ζορμπάς» και στην Παχιά Άμμο χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας».

Ο αγώνας για την προστασία της Παχιάς Άμμου συνεχίζεται, με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από επισκέπτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις να στηρίζουν την αλλαγή χωροθέτησης του Α44.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ