Αυτοψία στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) προκειμένου να ελεγχθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής πραγματοποίησαν φορείς της Κρήτης. Στην επίσκεψη συμμετείχαν μέλη από την Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης (απόντος του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης/Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την Δασική Υπηρεσία.
Όπως επισήμανε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δασολόγος, Μαρία Κοζυράκη, η κατάσταση του οικότοπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική.
Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση, ενώ μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%. Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν. « Μόνο ο σχίνος ακόμα ανθίσταται», πρόσθεσε η ίδια.
Οδυνηρή διαπίστωση, σύμφωνα με τη διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είναι η ύπαρξη δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. «Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια», υπογράμμισε, και δήλωσε πως οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος «Med. JuniCoast» έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν καθώς από του χρόνου, θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες.
Τέλος, η κ. Κοζυράκη ανέφερε ότι η νήσος είναι «καθαρή» από αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες απομακρύνθηκαν, ενώ τόνισε ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε τον περιορισμό της αποβίβασης και της παραμονής επισκεπτών στην ενδοχώρα της νήσου Χρυσής.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση:
- Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (στα αγκυροβόλια) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].
- Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
- Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.