Ένα ντόμινο πλειστηριασμών αναμένεται να υπάρξει μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς από σήμερα, 14 Μαΐου, απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί.
Παράλληλα, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά και η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και funds δεν αναμένεται να προχωρήσουν, άμεσα τουλάχιστον, σε κινήσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία, αν και την 1η του επόμενου μήνα υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού.
Όπως ανέφεραν καλά γνωρίζοντες την τραπεζική αγορά, η μεγάλη μάζα πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά κάποιες χιλιάδες ακινήτων, τα οποία θα αλλάξουν «χέρια».
Πάντως, από σήμερα είτε κάποια τράπεζα είτε κάποιο fund είναι σε θέση να ξεκινήσει κάποια διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και πρώτης κατοικίας η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».
Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί μια περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία υπερβαίνει τους έξι μήνες αν υπολογιστεί ότι τα μέτρα αυτά παραμένουν «παγωμένα» από τις 7 Νοεμβρίου 2020.
Επίσης υπάρχει και το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, ενώ και ο «νεκρός» Αύγουστος μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις για αργότερα.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου με τον οποίο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τοποθετήθηκε μέχρι τις 13 Μαΐου και τις 31 Μαΐου (ανάλογα την περίπτωση), ειδικά για τους πληττόμενους από την πανδημική κρίση, ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021 η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.
Αγκάθια
Όπως προαναφέρθηκε, προστασία της κύριας κατοικίας δεν υπάρχει. Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους, πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα στου οποίου τα «χέρια» θα έχει περάσει η κατοικία!
Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να “πετάξει” έξω τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.
Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές! Και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ιδρυθεί ο συγκεκριμένος φορέας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργκρέτ Βεστάγκερ με θέμα τη χρονική επιμήκυνση των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους 24 μήνες στους 36 για το σχέδιο «Ηρακλής». Αν δεν συμβεί αυτό, οι πλειστηριασμοί φαίνεται ότι θα είναι μαζικότεροι…
Η e-πλατφόρμα
Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν προγραμματιστεί 3.123 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2021, ενώ από την αρχή του δεύτερου lockdown έως σήμερα έχουν αναρτηθεί ήδη 6.521 πλειστηριασμοί.
Για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα.
Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία των «κορονόπληχτων» αυτή εμφανίζεται προστατευμένη έως τις 31/5/21.
Ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές έως ότου ξαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικά η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων θα οδηγήσει την έναρξη αυτών των πλειστηριασμών από το Σεπτέμβριο.
Οι πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί για το παραπάνω διάστημα και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αριθμούν τους 400.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών θα διευκολύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ.
in.gr