15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Καθηγητής Επιδημιολογίας Χάρβαρντ: Ανησυχούμε για την ινδική μετάλλαξη, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά – Πιο ανασηχυτικό υποστέλεχος της μετάλλαξης

Ημερομηνία:

Την ανησυχία του για την επέκταση του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.617 του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίσθηκε στην περιοχή Maharashtra της Ινδίας, εκφράζει o Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, Bill Hanage.

Με δηλώσεις του στο iefimerida.gr ο Αμερικανός επιστήμονας, που μελετά στενά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστά ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό σημειώνοντας ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Στη μετάλλαξη οφείλεται η «έκρηξη» της πανδημίας στην Ινδία

O κ. Hanage δεν κρύβει τα λόγια του. Σε μια περίοδο που οι επιστήμονες αναζητούν τον λόγο ή τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται «έκρηξη» της πανδημίας του SARS-CoV-2 στην πολυπληθή χώρα ο ίδιος επισημαίνει ότι «το Β.1.617 και οι «συγγενείς» του είναι σίγουρα υπεύθυνοι για την κατάσταση στην Ινδία, ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμη ποιες ιδιότητες της μετάλλαξης το κάνουν».

Όπως λέει, «οι πρώτοι επιδημικοί δείκτες, μετά την εισαγωγή της μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνουν ότι ορισμένα υποστελέχη του μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το B.1.1.7 όσον αφορά τη δυνατότητα μετάδοσης. Ωστόσο, λόγω της προκατειλημμένης δειγματοληψίας, σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα».

Τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά

Σε κάθε περίπτωση ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Κέντρου Δυναμικής Μεταδοτικής Ασθένειας του τμήματος Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, που έχει διακριθεί για το έργο του, σχολιάζει ότι «προς το παρόν, πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά ειδικά κατά της σοβαρής νόσου. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν μικρή επίδραση στην πιθανότητα διαφυγής τόσο όσον αφορά την φυσική ανοσία όσο και την ανοσία από τα τρέχοντα εμβόλια. Αναμένονται επιπλέον πληροφορίες προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη κατανόηση των βιολογικών ιδιοτήτων του στελέχους. Ωστόσο, μια πιο μεταδοτική παραλλαγή εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητική εάν είναι σε θέση να μολύνει άτομα πριν καταφέρουμε να τα εμβολιάσουμε».

Σημειώνεται ότι το πρόσφατο μαζικό κύμα του SARS-CoV-2 στην Ινδία φαίνεται ότι βρίσκεται στην αποκορύφωσή του δείχνοντας σημεία υποχώρησης αφού πρώτα άγγιξε τις 400.000 διαγνώσεις ημερησίως και τους 4.200 θανάτους ανά ημέρα.

Υποστέλεχος της ινδικής μετάλλαξης κρίνεται «ανησυχητικό»

Το υποστέλεχος B.1.617.2 τις τελευταίες ημέρες αναβαθμίστηκε από στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (Variant of Interest) σε ανησυχητικό στέλεχος (Variant of Concern) από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα στελέχη Β.1.617.1 και Β.1.616.3 παραμένουν σε χαρακτηρισμό στελεχών ειδικού ενδιαφέροντος.

Οι λόγοι για τους οποίους ένα στέλεχος ονομάζεται «ανησυχητικό» είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα ή αυξημένη παθογένεια ή μεγαλύτερη πιθανότητα για ανοσολογική διαφυγή (ή συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών). Σ’ αυτή την κατηγορία έχουν ταξινομηθεί τα στελέχη που είναι γνωστά ευρέως ως το βρετανικό (B.1.1.7), το νοτιοαφρικάνικο (B.1.351) και το βραζιλιάνικο (P.1).

Η ταξινόμηση του συγκεκριμένου υποστελέχους B.1.617.2 ως ανησυχητικό έγινε με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι έχει παρόμοια μεταδοτικότητα με το στέλεχος B.1.1.7, αλλά επίσης επειδή το προφίλ των μεταλλάξεών που φέρει καθιστούν την υπόθεση της αυξημένης μεταδοτικότητας σχετικά πιθανή. Το στέλεχος έχει αυξήσει τη συχνότητά του ως ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στα στελέχη που δεν είναι B.1.1.7.

 iefimerida.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ