Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου ανοιχτά και μονομερώς υπέρ του Ισραήλ η βουλεύτρια των Δημοκρατικών Αλεξάνδρα Οκάζιο Κορτέζ διαχώρισε τη θέση της.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους την Τετάρτη (12/5), ενώ λίγο αργότερα, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίκεν,τόνισε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς ότι πρέπει να τερματισθούν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπάιντεν επανέλαβε την «ακλόνητη» υποστήριξη της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στο νόμιμο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να αναγνωρίσουν τον ρόλο τους στην αδικία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αυτό δεν αφορά και τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ανισορροπία δύναμης» είπε η Κορτέζ, ρωτώντας αντίστοιχα εάν «οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να επιβιώσουν».

Μιλώντας την Πέμπτη, είπε: «Ο πρόεδρος και πολλές άλλες προσωπικότητες αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αυτό είναι ένα συναίσθημα που αντηχεί σε αυτό το σώμα. Αλλά έχουν οι Παλαιστίνιοι δικαίωμα να επιβιώσουν; Το πιστεύουμε αυτό; Και αν ναι, έχουμε ευθύνη σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να πούμε για όσα έχουμε συμβάλλει σε αυτά και μερικές φορές δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι αν ο λόγος που δεν το κάνουμε αυτό, αν φοβόμαστε να αντέξουμε την φυλάκιση παιδιών στην Παλαιστίνη είναι επειδή ίσως θα μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε την φυλάκιση παιδιών εδώ στα σύνορά μας».