14.8 C
Chania
Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2026

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ – KONSTANTINOS TSATSOS
(Αθήνα 1899-1987)

Επιφανής νομικός, πολιτικός και στοχαστής, λογοτέχνης και κριτικός, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, δικηγόρος και καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1930-1940), ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, διώχθηκε επί δικτατορίας Μεταξά και διετέλεσε κατ’ επανάληψη Υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρώτος πρόεδρος της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εξέδωσε δε μαζί με τους Ι. Θεοδωρακόπουλο και Π. Κανελλόπουλο το Αρχείο φιλοσοφίας και θεωρίας επιστημών. Νεοκαντιανών απόψεων, υπό την επίδραση και των καθηγητών του Ρίκερτ και Γιάσπερς;;, βάσισε τη νομική του θεωρία στην ιδέα του δικαίου και επέδρασε σημαντικά στην ελληνική νομική σκέψη του 20ου αιώνα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος νομικών μελετών, πολιτικών βιβλίων, φιλοσοφικών έργων και δοκιμίων αισθητικής.

Έργα: Η έννοια του θετικού δικαίου (1929), Διάλογοι για την ποίηση (1930-1939), Το πρόβλημα της ερμηνείας του δικαίου (1931), Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου (1932), Η γνωσιολογία του Καντ ως εισαγωγή εις την ιδεοκρατίαν (1935), Ο Παλαμάς (1936), Η κοινωνική φιλοσοφία των αρχαίων ελλήνων (1939), Η ηθική φιλοσοφία του Καντ, Εισαγωγή εις την επιστήμη του δικαίου, Ελληνική πορεία (1952), Μελέται φιλοσοφίας δικαίου (1960), Δοκίμια αισθητικής και παιδείας (1960), Αισθητικά δοκίμια (1961), Οι μεγάλοι ρήτορες και η ιστορία τους (1968), Διάλογος σε μοναστήρι (1974), Η ζωή σε απόσταση (1985).

Βιβλιογραφία: Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, Βικιπαίδεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΚΩΝ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

** ** **

Η νομική επιστήμη έχει αποστολή τη γνώση συγκεκριμένου δικαίου, την έρευνα του θετικού δικαίου, την ανεύρεση του συνδέσμου μεταξύ των κανόνων δικαίου και την ένταξή τους στο σύστημα του δικαίου. Η γνώση του θετικού δικαίου αποτελεί τη δογματική του δικαίου. Αλλά η γνώση και εξιδείκευση του κανόνα δικαίου γίνεται αναφορικά προς συγκεκριμένη περίπτωση, της οποίας ζητείται η ρύθμιση κατά το δίκαιο. Αυτό αποτελεί την ερμηνεία του δικαίου. Έτσι η δογματική κατευθύνεται στην αναγωγή των κανόνων δικαίου σε σύστημα. Η ερμηνεία προχωρεί προς εύρεση του προσήκοντος κανόνος δικαίου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η δογματική τείνει προς το γενικό, φτάνει σε γενικές και θεμελιώδεις έννοιες, οδηγείται στη γενική θεωρία του δικαίου. Οι γενικές έννοιες του θετικού δικαίου, το δικαίωμα, η υποχρέωση, το υποκείμενο και το αντικείμενο του δικαίου, η έννομη σχέση, η πράξη, το άδικο της πράξης αποτελούν αντικείμενα της γενικής θεωρίας του δικαίου. Σ’ αυτήν ανήκει ακόμη ο προσδιορισμός των λογικών προϋποθέσεων του δικαίου, η ανάλυση της λογικής του δικαίου, η ειδικότερη ανάλυση των πηγών του δικαίου και των κανόνων του δικαίου. Η γενική θεωρία του δικαίου έτσι, καταλήγει στη φιλοσοφία γενικότερα και στη φιλοσοφία του δικαίου ειδικότερα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου για την Επανάσταση του 1826

Το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου διοργανώνει εκδήλωση στα Χανιά στις 25 Μαρτίου με θέμα «Μεσολόγγι 1826: από τη Θυσία στην Αθανασία» στο Πνευματικό Κέντρο.

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου 2026

Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις 24-25 Μαρτίου 2026 για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Απαγόρευση κίνησης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Αναβίωση του εθίμου «Χελιδονίσματα» στην Περιφέρεια Κρήτης

Μαθητές από το νηπιαγωγείο «Το Παγκρήτιον» αναβίωσαν το έθιμο των χελιδονισμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης. Τους υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης και στελέχη της Περιφέρειας.

Στην Creta Food & Drink Expo 2026 ο Χάρης Μαμουλάκης: Συντόνισε πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρητικών προϊόντων

Ο Χάρης Μαμουλάκης συμμετείχε στην Creta Food & Drink Expo 2026 στις Γούβες, συντονίζοντας πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και συζητώντας με εκθέτες για τις προοπτικές των κρητικών προϊόντων.