Σα σήμερα, 9 Ιουλίου του 2019, εντοπίστηκε νεκρή η Αμερικανίδα βιολόγος Σούζν Ίτον, μέσα σε σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι, σε γερμανικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά.
Η δολοφονία της σόκαρε όλη την Ελλάδα και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Η Σούζαν Ίτον ήταν μία αναγνωρισμένη επιστήμονας που δε βρισκόταν στα Χανιά για διακοπές αλλά συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιούνταν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Τα ίχνη της είχαν εξαφανισθεί από τις 2 Ιουλίου. Από τότε, τα σενάρια που ακουγόνταν ήταν πολλά. Σύντομα, οδήγησαν στον 27χρονο Γ.Π.. Ο Γ.Π., παντρεμένος με παιδιά ομολογεί ότι χτύπησε την 60χρονη γυναίκα με το αυτοκίνητό του με σκοπό να τη μεταφέρει σπηλιά και να τη βιάσει όσο βρισκόταν αναίσθητη.
Όμως, σύμφωνα με την ομολογία του δεν έμεινε εκεί, αφού μετά πέταξε το σώμα της από ύψος μέσα στη σπηλιά.
Οι αρχικές του απολογίες σοκάρουν:
«Έχοντας μικρή ταχύτητα με το αυτοκίνητο, χτυπούσα όσες γυναίκες μου άρεσαν. Συνήθως τις ακολουθούσα με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων για αρκετή απόσταση. Τις πείραζα, τις φόβιζα, τις ενοχλούσα και κάποιες που μου άρεσαν, τις χτυπούσα κιόλας».
«Έχω πειράξει με αυτό τον τρόπο πολλές κοπέλες. Πολλές φορές κατέβαινα να ζητήσω συγγνώμη. Ήθελα να τις γνωρίσω. Θυμάμαι πως σε μία ξένη κατέβηκα από το αυτοκίνητο και της είπα πως ήμουν αφηρημένος. Της ζήτησα συγγνώμη. Προσφέρθηκα να την πάω στο νοσοκομείο. Ήθελα απλά να γνωριστώ μαζί της», συμπλήρωσε.
«Με την Αμερικανίδα θόλωσα και τη χτύπησα δύο φορές για να τη βιάσω μετά», είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τη δολοφονία της διακεκριμένης επιστήμονα.
Μάλιστα ο 27χρονος… εκμυστηρεύτηκε στους αστυνομικούς πως «δεν πίστευα ότι θα με εντόπιζαν για τον φόνο της Suzanne Eaton. Την πέταξα στη σήραγγα του γερμανικού οχυρού για να μην την εντοπίσουν. Δεν πίστευα ότι θα με ανακαλύψουν τόσο σύντομα».
Το σώμα της 60χρονης βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης δίχως να μπορεί το ιατροδικαστικό πόρισμα να καταλήξει σε σαφές διαπιστώσεις για το αν προηγήθηκε βιασμός πριν την δολοφονία.
Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην είδηση της εύρεσης του πτώματος αλλά και εκ της απολογίας του κατηγορούμενου ήταν τεράστιες. Στη συζήτηση ακούστηκε για πρώτη φορά τόσο δυνατά στην Κρήτη ο όρος “γυναικοκτονία“, δηλαδή, η δολοφονία ενός ανθρώπου μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Ξεκίνησε ένας διάλογος για το αν το στυγερό αυτό έγκλημα χαρακτηρίζει το νησί ή αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός.
Ο καθ’ ομολογίαν δράστης μεταφέρθηκε στις φυλακές στης Τρίπολης και μετά στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού ζητώντας ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Ο 27χρονος δεν είχε αλλάξει την ομολογία του μέχρι που βγήκαν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA σύμφωνα με τα οποία δεν προκύπτει βιασμός. Τον Δεκέμβρη ο δράστης άλλαξε την ομολογία του ισχυριζόμενος ότι δεν βίασε την 60χρονη.
Το πόρισμα πάντως της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης είναι ξεκάθαρο.
Ο Παρασκάκης χαρακτηρίζεται ως «ψυχρός και ψύχραιμος» , «ο τρόπος που λέει ψέματα είναι αξιοθαύμαστος!», ενώ η ειδική επιστήμων επισημαίνει για τον δράστη του εγκλήματος πως «δεν αποκλείεται να το ξανακάνει…»
«Σε απάντηση των ερωτημάτων της κ. Ανακρίτριας , καταλήγω ότι δεν ήταν σε διατάραξη πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης του την εποχή του εγκλήματος ή και στην παρούσα, κάτι που έχουν παραδεχθεί και οι δικοί του. Αν όντως ήταν, θα είχε επιβαρυνθεί η κατάσταση του και θα χρειαζόταν θεραπεία όλο αυτό το διάστημα , ενώ ο ίδιος αναίρεσε τα πάντα, όσα έλεγε τον Ιούλιο-Οκτώβριο περί σατανισμού κ.τ.λ. και ισχυρίζεται ότι τον πίεσαν οι αρχές» επισημαίνεται στο πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Ο 27χρονος είχε αποδώσει τις αποτρόπαιες πράξεις του άλλοτε στην ενασχόληση του με τον σατανισμό και την μαύρη μαγεία και άλλοτε στην «επιθυμία» του , εκείνο το πρωί «να βρω μία γυναίκα για να κάνω σεξ μαζί της». Ειδικότερα είχε πει στην απολογία του , όσον αφορά τον σατανισμό ότι «τη βιολόγο τη χτύπησα με το αυτοκίνητο και είχα σκοπό να την εξαφανίσω. Κατέληξα στη σπηλιά που είχα πάει έξι φορές για να την εξερευνήσω, γιατί ήθελα να ασχοληθώ με το παραφυσικό».
Στη συνέχεια της έκθεσης της η ειδική πραγματογνώμων τονίζει πως «πρόκειται σαφώς για μία διαταραχή προσωπικότητας που δεν ήταν σαφές το κίνητρο που διέπραξε το έγκλημα και που δεν αποκλείεται να το ξανακάνει! Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην πτωχή ανταπόκριση συναισθηματικού τύπου που εμφανίζει όλο αυτό το διάστημα όπου το συναίσθημα δεν έχει διακύμανση (ψυχρός, ψύχραιμος), ενώ ο τρόπος που λέει ψέματα είναι αξιοθαύμαστος!».
Τέλος στην έκθεση της η Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας σε κάποια φάση της ζωής του δεν αποκλείεται, αλλά βασικά πρέπει να εξετασθεί σαν παραβατική συμπεριφορά το έγκλημα που διέπραξε, με απουσία σοβαρής ψυχικής νόσου που διατάραξε τις πνευματικές του λειτουργίες ή τη συνείδηση του».
Η Ίτον ήταν μία σπουδαία επιστήμονας.
Ήταν καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στο Ινστιτούτο Μοριακής κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Μαξ Πλανκ στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Το 1988, η Ένωση Ακαδημαϊκών Γυναικών την βράβευσε με το βραβείο Σίδνεϊ. Σ. Ρίτενμπεργκ για Διακεκριμένο Ακαδημαϊκό Επίτευγμα στη Μικροβιολογία για την διδακτορική της εργασία.
Η Ίτον μετακόμισε στη Γερμανία το 1993 για να εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη ως μέλος της ομάδας του Κάι Σίμονς, όπου συνδύασε την εμπειρία της στη μικροβιολογία και αναπτυξιακή βιολογία για να ερευνήσει το πώς ο κυτταρικός σκελετός βοηθά τα κύτταρα να επιτύχουν την πολικότητα σε ιστούς, χρησιμοποιώντας τη μύγα φρούτων ως πρότυπο σύστημα.
Το 2000, η Ίτον έγινε επικεφαλής ομάδας στο Ινστιτούτο Μοριακής κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Μαξ Πλανκ στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Το 2015, έγινε καθηγήτρια αναπτυξιακής κυτταρικής βιολογίας ασπόνδυλων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.
Στις 2 Ιουλίου του 2019 εξαφανίσθηκε ενώ βρισκόταν στα Χανιά για ένα επιστημονικό συνέδριο.
Είχε βγει για τζόκινγκ στους άδειους δρόμους γύρω από την Ορθόδοξη Ακαδημία όταν ο 27χρονος πήρε την απόφαση να την χτυπήσει με το αυτοκίνητο. Την χτύπησε μία, δύο φορές, την έβαλε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και την μετάφερε στον τόπο όπου βρέθηκε το πτώμα της.