15.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Πολιτικός σεισμος στην Ιταλία: Κυρίαρχη η ακροδεξιά σε Βουλή και Γερουσία – Μαύρα σύννεφα στην ΕΕ

Ημερομηνία:

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia) οδεύει ολοταχώς προς την ανάληψη της εξουσίας στην Ιταλία. Τα πρώτα exit polls ανακοινώθηκαν και κατά τη Rai η Μελόνι είναι πρώτη με ποσοστό 22% – 26%.

Σύμφωνα με το exit poll της Rai, το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει από 22 έως 26% ενώ η «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι από 8,5 έως 12,5%. Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει από 6 έως 8%.

Τα ποσοστά των τριών κομμάτων συνολικά ανέρχονται σε ποσοστά από 43 έως 47%, έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Το προοδευτικό μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών) συγκεντρώνει συνολικά ποσοστά πάνω από 34% ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων που συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητη δύναμη συγκέντρωσε από 13,5 έως 17,5%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Rai:

Ακροδεξιά συμμαχία: 41- 45%
Fratelli d’Italia 25% (22-26%)
Lega 11,5% (8,5-12,5%)
Forza Italia 7% (6-8%)
Noi Moderati 1,5% (0,5 – 2,5%)

Κεντροαριστερά 25,5 – 29,5%
PD 20% (17-21%)
Verdi + Sinistra 3,5% (3-5%)
+Europa 2,5% (2,5-3,5)
Impegno Civico 1% (0,5-2%)

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων κατά το exit poll της Rai:

ΙΤΑΛΙΑ

Οι έδρες των κομματικών δυνάμεων κατά το exit poll της Rai:

Όπερ σημαίνει ότι, στην περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά παρέμεναν απαράλαχτα και μετά από την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε οι κοινοβουλευτικές έδρες θα μοιράζοντας κατά τον ακόλουθο τρόπο.

Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα πάντα με τη Rai.

ΙΤΑΛΙΑ

Εάν τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν αισθητά στην επίσημη καταμέτρησης των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία της. Θα πρόκειται για μία ακροδεξιά συμμαχία, με το κόμμα της Μελόνι να συνεργάζεται με το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΙΤΑΛΙΑ

Επιπροσθέτως, η Μελόνι αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ανακηρυχθεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά και επικεφαλής της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε λίγο πριν από το κλείσιμο των καλπών στην Ιταλία σε εκλογικό τμήμα σε σχολείο στη Ρώμη. Εν συνεχεία, η Μελόνι θα συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας για ένα προεκλογικό πάρτι στο ξενοδοχείο Parco Dei Principi, όπου την περιμένει πλήθος κόσμου και περίπου 400 δημοσιογράφοι.

ΙΤΑΛΙΑ

Οι κάλπες για τις πιο κρίσιμες ίσως και καθοριστικές εκλογές που διεξήχθησαν τα τελευταία αρκετά χρόνια στην Ιταλία, άνοιξαν στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδoς και Κύπρου. Μεταξύ των 50.869.304 Ιταλών ψηφοφόρων, το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου ήταν γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 ήταν απόδημοι Ιταλοί.

Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα ήταν 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τα μέλη των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου. Μετά από συνταγματικό δημοψήφισμα, το μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας έχει μειωθεί σε 400 και 200 μέλη αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές απαιτεί πλέον 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Ο εκλογικός νόμος με τον οποίον διεξήχθη η αναμέτρηση της Κυριακής (25/9) εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δύο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Τη Δευτέρα, όταν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό, η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση. Οι νέοι βουλευτές εκλέγονται για να παραμείνουν στη θέση του για πέντε χρόνια, ωστόσο οι προώρες εκλογές δεν είναι σπάνιες στην Ιταλία.

Μαύρα σύννεφα στην ΕΕ

ΙΤΑΛΙΑ

Στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία. Ο ακροδεξιός παραπάνω συνασπισμός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όσον αφορά στο κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

ΙΤΑΛΙΑ

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.

«Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της Φον ντερ Λάιεν για τις εκλογές στην Ιταλία, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ