Εδώ και χρόνια το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης βρίσκεται βανδαλισμένο και οι αρχές αδιαφορούν. Κάθε χρόνο δίνουν ομιλίες για τη σημασία της Μάχης της Κρήτης και τη θυσία των προγόνων μας, όμως τα μνημεία βρίσκονται υπό εγκατάλειψη.
Χθες, με αφορμή και την ανακοίνωση του Αντιπεριφερεάρχη κ. Παπαδεράκη για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης θέσαμε το ζήτημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή.
Ο κ. Αρναουτάκης φάνηκε να βρίσκεται σε άγνοια του ζητήματος, παρά του ότι έχει έρθει πρόσφατα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης.
Ο κ. Καλογερής ήταν πιο ενημερωμένος. Είπε σχετικά:
“Το έχουμε στο μυαλό μας. Θα αναμορφώσουμε λίγο τη μελέτη γιατί είναι πολύ μεγαλεπίβολη αυτή, είναι φαραωνικού τυπου. Έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε. Είναι αμαρτια! Ήδη υπάρχει μία αρχιτεκτόνισσα που το βλέπει”
Το μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης βρίσκεται λοιπόν σε εγκατάλειψη και δεν φτιάχνονται ούτε καν οι πλάκες των συμμάχων στο σχετικό μνημείο επειδή ειναι “φαραωνικού τύπου” η μελέτη;
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το Μάή του 2008, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σημείωνε για το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης και την υποχρέωση της Πολιτείας:
«…Η πολιτεία θα ολοκληρώσει σε ελάχιστο χρόνο το έργο που θα στοιχίσει πάνω από 5εκ. αλλά και αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που συμβολίζει…»
Άραγε, είναι λίγα τα 5 εκατομμύρια για τη θυσία των προγόνων μας όπως έλεγε ο πρώην Προεδρος της Δημοκρατίας ή αποτελούν άσκοπη σπατάλη σε αχρείαστα φαραωνικού τύπου έργα όπως λεει ο κ. Καλογερής;
Υπενθυμίζουμε ότι το Μνημειακό Συγκρότημα θα αποτελούσε ένας χώρος τιμής και για τις τέσσερες συμμαχικές χωρες που ελαβαν μέρος στη Μάχη της Κρητης ενάντια στους Γερμανούς ναζι.
Το έργο, αν και μεγαλεπίβολο δεν ειναι μοναδικό στο είδος του. Παρόμοιου τυπου συγκροτήματα για την τιμή όσων πέθηκαν πολεμωντας για την ελευθερία ενάντια στο ναζιμό στο ναζισμό υπάρχουν και στη Νορμανδία αλλά και στο Βερντέν της Γαλλίας με μουσειακό χώρο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες πολλαπλών χρησεων. Τα συγκεκριμένα μνημειακά συγκροτήματα εχοντας ενταχθει σε μία ευρύτερη στρατηγική αναδειξης της ιστορίας προσελκύουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (δειτε σχετικά εδω: 1, 2, 3).
Μάλιστα, το πρόβλημα που πλέον αντιμετωπίζουν στη Νορμανδία, όπως αναφέρει το france24.com είναι ότι εξαιτίας της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας υπάρχουν πολλοί που διαμαρτύρονται γιατί ένα φρικτό κεφάλαιο της ιστορίας έχει εμπορευματοποιηθεί.
Σημειώνουμε ότι η αρχική μελέτη για την κατασκευή του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μαχης της Κρήτης είχε ανατεθεί στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη. Τώρα, συμφωνα με τον κ. Καλογερή “υπάρχει μια αρχιτεκτόνισσα και το βλέπει”.
Σε λίγο θα μας πουν ότι και χάρη θα μας κάνουν αν κάτι φτιάξουν…