της Χαράς Βηλαρά
Η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και ταυτόχρονα αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς τα ποσά που καλείται να πληρώσει ο ασθενής στο ΕΣΥ με τα νέα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που ορίζουν τις μέρες νοσηλείας ανά κατηγορία ασθενειών και το κόστος νοσηλείας των ασθενών.
Η σιγουριά βέβαια για τους ασφαλισμένους είναι και αυτή ρευστή αφού ο νέος ασφαλιστικός φορέας – «ομπρέλα», ο ΕΟΠΥΥ, είναι πιθανό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ακριβές ανάγκες πλέον των ασφαλισμένων, όπως έχουν οριστεί τιμολογιακά, και να καταρρεύσει. Παράλληλα όμως έχουν μειωθεί και οι μέρες νοσηλείας και έτσι αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί να παραμείνει για παράδειγμα 5 μέρες αντί για τρεις που προβλέπουν για μια συγκεκριμένη πάθηση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τότε θα πληρώσει από την τσέπη του.
Οι ανασφάλιστοι από την άλλη πλευρά, καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά στα Νοσοκομεία, αφού οι τιμές για τα νοσήλια έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
Τόσο που ακόμη και ο τοκετός πια κοντεύει να φτάσει το ποσό που πληρώνει μια γυναίκα σε ιδιωτική κλινική!
Συνολικά 872 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός, 1.540 ευρώ κοστίζει η καισαρική τομή, αύξηση δηλαδή της τάξης του 380% και 500% αντίστοιχα αφού μέχρι πρόσφατα το τιμολόγιο όριζε 225 ευρώ για την πρώτη και 300 ευρώ για τη δεύτερη περίπτωση.
Συνολικά 982 ευρώ κοστίζει η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας αντί 150 που ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες, 3.694 ευρώ η τοποθέτηση βηματοδότη και ο κατάλογος εξακολουθεί με ανάλογα ποσά.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου, με μέσο ετήσιο κόστος 4.334 ευρώ , λόγω της αντιμετώπισής τους, η οποία στο 90% των περιπτώσεων επιβάλλει τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Αντίστοιχα, το μέσο ετήσιο κόστος του κλινικού σπονδυλικού κατάγματος ανέρχεται στα 2.723 ευρώ και του κατάγματος καρπού στα 1.731 ευρώ .
Παράλληλα για λόγους οικονομίας οι γυναίκες που θα γεννούν φυσιολογικά θα φεύγουν από τα νοσοκομεία σε τρεις μέρες, αντί για πέντε που ίσχυε έως τώρα, ενώ για πολλές ασθένειες που χρειάζονταν τουλάχιστον 20 μέρες νοσηλείας, με τα νέα δεδομένα, προβλέπονται λιγότερες των 5 ημερών. Κάθε μέρα επιπλέον επιβαρύνει τον ασθενή.
Οι άνεργοι δε, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, μη έχοντας να πληρώσουν αυτά τα αυξημένα νοσήλια, προφανώς θα στερηθούν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και σε κάποιες περιπτώσεις θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή τους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όσοι πρόκειται να νοσηλευθούν και είναι ανασφάλιστοι καλούνται να κάνουν δήλωση αποδοχής χρέους.
Εάν δεν κάνουν τη δήλωση αυτή, πάλι καταθέτουν ένα σχετικό έγγραφο άρνησης στις διοικητικές υπηρεσίες.
http://goodnet.gr