15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Προβολή στα Χανιά: “ANZAC – Το Ελληνικό Κεφάλαιο” – Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τους δεσμούς Κρήτης, Ελλάδας και Αυστραλονεοζηλανδών στρατιωτών

Ημερομηνία:

Ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών που ρίχνει φως σε ένα ελάχιστα γνωστό αλλά βαθιά ανθρώπινο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας θα προβληθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «ANZAC – Το Ελληνικό Κεφάλαιο», των σκηνοθετών Peter Ewer και John Irwin, το οποίο καταγράφει με μοναδική αμεσότητα τις εμπειρίες Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών από τις εκστρατείες στην Ελλάδα και στην Κρήτη το 1941.

Με τα δικά τους λόγια, οι βετεράνοι του ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) μοιράζονται τις αναμνήσεις και τις προσωπικές τους ιστορίες, αποκαλύπτοντας πώς μέσα από τις τραγικές συνθήκες του πολέμου δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας και βαθύς σεβασμός προς τον λαό της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει τον ρόλο του ελληνικού λαού, ο οποίος στάθηκε αλληλέγγυος στους ANZAC σε δύσκολες στιγμές, δημιουργώντας έναν δεσμό που διατηρείται ζωντανός μέχρι σήμερα.

Η ταινία είναι στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, προσκαλώντας πολίτες κάθε ηλικίας να τιμήσουν τη μνήμη, να γνωρίσουν την ιστορία και να στοχαστούν πάνω στην αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η προβολή υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, τη συνδρομή της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου–Καλλίπολης, καθώς και μέσω του Προγράμματος Μνήμης “Τιμώντας την Υπηρεσία τους” του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων της Αυστραλίας.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ξαναδιαβαστεί η ιστορία μέσα από τα μάτια εκείνων που τη βίωσαν – και να αναγνωριστεί ο ρόλος της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Κρήτης, στη μνήμη των εθνών του Νότου.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...