22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

“Προσφέρουμε υπηρεσία στην πατρίδα μας”: Η τοποθέτηση του βουλευτή Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ημερομηνία:

Ως χρήσιμη και προωθητική της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο γειτονικών λαών χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης σε ομιλία του που κατέθεσε στα πρακτικά της ολομέλειας.

Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη , φοβική όπως τη χαρακτήρισε , επιχειρηματολογία της ΝΔ για δήθεν κινδύνους επαναφοράς του αλυτρωτισμού , τονίζοντας οτι η αμοιβαία τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου διασφαλίζουν ότι στο μέλλον οι σχέσεις των δυο χωρών θα είναι πολύ καλύτερες , παραγωγικότερες για το συμφέρον των δυο λαών και της περιοχής

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Μπαλωμενάκη:

Στην αρχή του κειμένου της συμφωνίας διευκρινίζεται ότι αυτή αποτελεί νομικοπολιτική και εν τέλει ιστορική συνέχεια και κατακλείδα της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995.

Σήμερα οι πιο πολλοί δεχόμαστε πως η «ενδιάμεση συμφωνία» υπήρξε μια ρεαλιστική αποτύπωση της τότε κατάστασης, μια μη-λύση βέβαια, που έφερε την υποχρέωση αναζήτησης οριστικής λύσης. Η παράταση της εκκρεμότητας, έχει ήδη τονιστεί πολλές φορές, δεν μπορούσε να υπάρχει στο διηνεκές. Ιδίως όταν οι διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται , όπως ασφαλώς έχουν μεταβληθεί την τελευταία εικοσαετία.

Αυτή είναι η απόλυτη – θα’ λεγε κανείς- βάση για την υποχρέωση οριστικής επίλυσης του προβλήματος. Ιδέες και προτάσεις δεν έλειψαν, εκείνο που απουσίασε ήταν η πολιτική τόλμη.

Με την πολιτική αλλαγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα ήλθαν στην κυβερνητική εξουσία δυνάμεις αποδεσμευμένες από τα στερεότυπα, τις αγκυλώσεις αλλά  και τις φοβίες του παρελθόντος.

Η συμφωνία που έρχεται για κύρωση αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημερινές δυνατότητες διακρατικές και διεθνείς.

Το κυριότερο: ανοίγει σίγουρο δρόμο στην προοπτική βελτιωμένων, ειρηνικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κάνει ακόμα μια αναφορά το προοίμιο της συμφωνίας:

Ότι οδηγός, η πυξίδα της είναι οι σκοποί του Χάρτη των ηνωμένων εθνών, της τελικής πράξης του Ελσίνκι του 1975 και του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

Με αυτήν τη κοινή δήλωση, τα δύο κράτη εντάσσουν αυτοβούλως τη συμφωνία τους σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αυτό της υποχρέωσης ειρηνικής επίλυσης των εκάστοτε διακρατικών διαφορών, του απαραβίαστου των συνόρων και της κοινής προσπάθειας για ευημερία και πρόοδο.

Πρόκειται για το τρίπτυχο που καθιέρωσε η διακήρυξη του Ελσίνκι ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα, καθώς αποτέλεσε την αρχή του τέλους του «ψυχρού πολέμου», που έχει υποστασιοποιηθεί σε κατευθυντήρια Αρχή στο ευρωπαϊκό δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Η χώρα μας, ως γνωστόν, επιδιώκει να κινείται στο διεθνή χώρο σεβόμενη πάντοτε το «πνεύμα του Ελσίνκι», σε αντίθεση προς άλλες και γειτονικές της χώρες που πολλές φορές το αγνοούν ή το παραβιάζουν.

Αναρωτήθηκα γιατί αυτές οι διακηρύξεις, -ακριβέστερα οι αρχές που με αυτές δεσμεύονται τα δύο κράτη -άφησαν ασυγκίνητους ειδικά τους ομιλητές από την ελάσσονα αντιπολίτευση και πιο ειδικά τους προερχόμενους από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Δεν είδαμε καμμιά κριτική σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν είδαμε καμμιά τοποθέτησή τους σχετική με το εάν αληθεύει ή όχι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία προάγει τη συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών.

Κι όμως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν ακόμα στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου στις πρωτοβουλίες ειρήνης που είχε λάβει ως Πρωθυπουργός. Σήμερα όλα όσα είχε εμφυσήσει ο ιδρυτής του κόμματός τους στην εξωτερική πολιτική της χώρας τους φαίνονται άραγε ανούσια, χωρίς σημασία; Ανάξια σχολιασμού; Μένω με την απορία.

*****

Όσον αφορά τη στάση της ΝΔ θέλω να πω λίγα λόγια.

Θα την έλεγα ηθελημένα και προσχηματικά φοβική. Επισείει μελλοντικούς κινδύνους που αποσκοπούν να υποδαυλίσουν θυμικές προσεγγίσεις, χωρίς να αναλογίζεται τη ζημιά που με αυτήν την συμπεριφοράς της προκαλεί.

Ασχέτως όμως του ότι οι φοβικές προεκτάσεις της ΝΔ στο μέλλον δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επιχειρήματα παρά μόνο σκέτη και μάλιστα άτεχνη κινδυνολογία, μπορούμε να τα εξετάσουμε ακριβώς επειδή είναι πολύ εύκολη η κατεδάφισή τους.

Οι ρήτρες που διασφαλίζουν την ελληνική πλευρά όπως και όλες οι διατάξεις της συμφωνίας ορίζονται ως αμετάκλητες . Τυχόν μονομερής παραβίαση οποιουδήποτε όρου της συμφωνίας έχει τις συνέπειες που ορίζει το διεθνές δίκαιο . Οι μηχανισμοί επίλυσης των διεθνών διαφορών εξ άλλου λειτουργούν και αποτρεπτικά ενώ δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε ότι η αντισυμβαλλόμενη γειτονική χώρα δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει τόσο μεγάλη και ισχυρή ώστε κάποια στιγμή να θεωρήσει ότι της επιτρέπεται να αγνοεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διμερείς συμβατικές τη υποχρεώσεις.

Δεν είναι, λοιπόν, βάσιμο το επιχείρημα της ΝΔ και άλλων δυνάμεων ότι μπορεί στο μέλλον οι κυβερνήσεις των Σκοπίων να επανέλθουν στην μέχρι σήμερα κατάσταση αμφισβητήσεων, καθώς εκτός από τη συμφωνία θα τους δεσμεύουν και οι κανόνες λειτουργίας των διεθνών οργανισμών που θα συμμετέχουν. Κυρίως όμως έχω τη γνώμη ότι την παλινόρθωση ανιστόρητων και ανεδαφικών επινοήσεων και αλυτρωτικών βλέψεων θα την εμποδίζουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας τους με την Ελλάδα στο οικονομικό και το διπλωματικό πεδίο και τα πρακτικά αποτελέσματα που ασφαλώς θα έχει η νέα σχέση που εγκαθιδρύεται ανάμεσα στις δύο χώρες πάνω στο επίπεδο ευημερίας των πολιτών της . Η εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δυο χωρών – που αποτελεί διακηρυγμένο σκοπό αυτής της συμφωνίας – θα αλλάξει στο ορατό μέλλον τον τρόπο αντιμετώπισης των όποιων διαφορών.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας μόνο προς το συμφέρον μας δεν ήταν. Και στο σημείο αυτό τηρείται την αντιπολίτευση σιωπή. Δεν έχει αρθρώσει κανένα επιχείρημα αν υπάρχουν και ποια είναι αυτά, πλεονεκτήματα από την παρατεταμένη στασιμότητα. Δεν μπορεί τα υπεύθυνα για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην βλέπουν αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει , ότι δηλαδή με τις πολιτικές του παρελθόντος βρεθήκαμε σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο. Δεν μπορεί να αγνοείτε ότι μας τριγυρίζουν εχθρικές, αναθεωρητικές δυνάμεις  και ότι εάν συνεχίζαμε να μην επιλύουμε το ονοματολογικό ή εάν παρ’ ελπίδα η παρουσία συμφωνία δεν κυρωθεί , η θέση μας θα εξασθενούσε και ότι απροσδόκητοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν .

Βεβαίως καταδείχθηκε αυτές τις μέρες ότι πίσω από την κινδυνολογία της ΝΔ κρύβεται η ένδεια επιχειρημάτων ουσίας. Την ίδια στιγμή που οι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της κύρωσης είναι σαφείς, συγκεκριμένοι και ισχυροί και αποδομούν έναν προς έναν όλους τους φόβους, γνήσιους ή προσχηματικούς.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ψηφίζουμε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με καθαρή συνείδηση βέβαιοι ότι προσφέρουμε υπηρεσία στην πατρίδα μας, στο λαό και ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, στην ελληνική Μακεδονία και τους ανθρώπους της.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ