13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ, Εμμ. Κελαϊδής: Η κυβέρνηση αποπειράται την κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ με τα εμπόδια που βάζει στην αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ημερομηνία:

Άρθρο – παρέμβαση έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Χανίων κ. Εμμανουήλ Κελαϊδής στο οποίο εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα είναι προς το συμφέρον του Πολυτεχνείου Κρήτης και της τοπικής κοινωνίας εφόσον προχωρήσει η εκμίσθωση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Στο άρθρο του αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

Η Κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της αποπειρούνται την κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των Α.Ε.Ι. με τα εμπόδια που βάζουν στην αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σειρά νομοθετικών της πρωτοβουλιών και αποφάσεων – σχεδίων της, θέλει να επιβάλει αντισυνταγματικούς κανόνες στην λειτουργία των Α.Ε.Ι., χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το συνταγματικά κατοχυρωμένο του αυτοδιοίκητου αυτών.

Αυτό κάνουν με τα εμπόδια που βάζουν στην βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, πράγμα που είναι καθήκον αλλά και υποχρέωση του Ιδρύματος, αλλά και προγραμματική θέση της ηγεσίας του.

Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές το προσπαθούν, αλλά βρίσκουν εμπόδιο τους καταλη-ψίες, είτε πρόκειται για την δωρεά της Οικογένειας ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ, στην οδό Τζανακάκη, είτε για τα κτήρια της παλαιάς Μεραρχίας.

Το κλασικό κτίριο της Τζανακάκη, πρόσφερε ένα σοβαρό εισόδημα στο Πολυτεχνείο, όσο αυτό φιλο-ξενούσε τα εκπαιδευτήρια «Σχολές “ΖΗΤΑ”» Θεοδωρόπουλου.

Η περίοπτος θέση του, στο κέντρο της πόλης, είναι μια αναξιοποίητη περιουσία, που πρέπει να αναζητηθούν πόροι από το ακίνητο αυτό, επ’ ω-φελεία του Ιδρύματος και κυρίως των φοιτητών του.

Η απόφαση του Πολυτεχνείου να αναθέσει τη διαχείριση των κτηρίων της Μεραρχίας, των Στρατώ-νων και των τούρκικων Φυλακών, σύμφωνα με την από τον Μάρτιο του 2014 απόφαση της Συγκλήτου, στην Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το Α.Ε.Ι., ή-ταν η ορθή αρχή αξιοποίησης της περιουσίας του.

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, προς όφελος της λειτουργίας του Ιδρύματος και η ταυτόχρονη λήξη της παράνομης κατάληψης του κτηρίου της Μεραρχίας στην Παλαιά Πόλη των Χα-νίων είναι επιβεβλημένες ενέργειες που αρκετά μάλιστα άργησαν να έλθουν, παρά το γεγονός ότι και άλ-λοτε είχε επιχειρηθεί να απαλλαγεί το Ίδρυμα από τους παράνομους καταληψίες, χωρίς αποτέλεσμα.

Εδώ όμως συμβαίνουν απίστευτα πράγματα:

  • Η κατάληψη συνεχίζεται επί 14 χρόνια.
  • Το κτήριο έχει πιστοποιημένες βλάβες από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, που εδρεύει στο Ηράκλειο, δια τελικού Πορίσματος Εμπειρογνωμόνων, για την επικίνδυνη στατική κατάστασή του. Δηλαδή το ΥπΠΟ, δια της αρμό-διας Επιτροπής του, λέει ότι το κτήριο είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την ασφάλεια των καταληψιών χρη-στών και διερχομένων.   Επισημαίνει και συνιστά ότι ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το Πολυτεχνείο, υπο-χρεούται να λάβει μέτρα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και να προβεί σε επισκευές διασφάλισης της στατικής και λειτουργικής του υπόστασης.   Πράγμα που καλύπτεται και εξασφαλίζεται από το έργο που θα εκτελεστεί από τον ανάδοχο της αξιοποίησης με δαπάνες όχι του Πολυτεχνείου αλλά του επεν-δυτή (18 εκ. ευρώ).
  • Το Πολυτεχνείο το 2014 αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας του αυτής, μέσω εκμίσθωσης για 25 χρόνια και πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.
  • Τα έσοδα για το Πολυτεχνείο από την εκμίσθωση, ισοδυναμούν με την δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου για 8 έτη και θα καλύπτουν κατά 35% τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του Ι-δρύματος. Για να το πούμε με παράδειγμα:  Καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες σίτισης 600 φοιτητων ή 360υποτροφίες των 1.000 ευρώ προς τους φοιτητές του Ιδρύματος.

Και ενώ λοιπόν θα περίμενε κάποιος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα, το Υπουργείο Πολιτισμού, που επί 14 χρόνια ανέχεται την κατάληψη, θυμήθηκε τώρα να ζητήσει το αυτονόητο:  τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου.   Κάτι που φυσικά επιφέρει τη μη έκδοση οικοδομικής άδειας έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.   Με τον τρόπο αυτό το Πολυτεχνείο καθίσταται όμηρος της γραφειοκρατίας, για όσο καιρό αυτή θελήσει – δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά – παρά το γεγονός ότι η ανακήρυξη του κτηρίου ως μνη-μείου είναι από όλους επιθυμητή και σε τίποτα δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου.

  • Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με επίσημη τοποθέτησή του εκφράζει την αντίθε-σή του στην εκμίσθωση των κτηρίων, αρνούμενος το δικαίωμα του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξι-οποιήσει την περιουσία του.
  • Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του α-ντιεξουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο.
  • Δεν έχομε καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου θα επι-κρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που καθηλώνουν τη Χώρα σε οπισθοδρόμηση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, υποστηρίζουν το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του Ιδρύματος και δεσμεύεται όπως, ότα γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

Όσον αφορά τοπικούς Φορείς Εξουσίας και πρόσωπα, που όψιμα πήραν θέση, ας φροντίσουν για την αξιοποίηση της σχολάζουσας και απαξιούμενης περιουσίας τους, ή αυτής του Δημοσίου, ας ενδιαφερθούν για την διάσωση μνημείων όπως τα Νεώρια, το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου στο στρατόπε-δο ΖΟΜΠΑΝΑΚΗ, του κτηρίου ΙΝΤΖΕΔΙΝ στο Καλάμι, του Φρουρίου “ΚΟΥΛΕΣ” Απτέρας, και τόσων άλλων.   Ας μη γίνονται ουρά των καταλήψεων και ας μη βγάζουν αριστερά απωθημένα τους.   Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και ευθυνών – αποστολής τους, έχουν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα και καλούνται να εστιάσουν τις ενέργειες και τις φροντίδες τους για να τα επιλύσουν, ή έστω να προωθήσουν την επί-λυσή τους, διότι γι’ αυτά θα κριθούν, αλλά και για το τι έκαναν για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες δια-βίωσης του λαού των Χανίων.

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Χώρα μας δεν είναι στο επίπεδο που η ποιότητα καθηγητών και φοιτη-τών μας επιτρέπει.   Γιατί όμως ;   Ακόμη περισσότερο:  Γιατί η ανώτατη εκπαίδευση δεν έχει γίνει εργα-λείο ανάπτυξης όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε ;   Ξεχωρίζουν σ’ αυτή τρία πασιφανή προβλήματα:

  • Πρώτο: η περιορισμένη χρηματοδότηση, κάτι που δεν συναρτάται μόνο με την κρατική επιχορήγηση, αλλά και την δυνατότητα των Πανεπιστημίων να βρίσκουν πόρους,
  • Δεύτερο: η κακή κατάσταση των υποδομών αλλά και των συνθηκών λειτουργίας των κτηριακών εγκαταστάσεών τους,  και
  • Τρίτο: το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι. που συχνά φθάνει μέχρι το σημείο ουσια-στικής κατάργησης της αυτονομίας και της αυτοτέλειάς τους.

Ας βρούμε λοιπόν ως Πολιτεία τις βέλτιστες λύσεις επίλυσης των προβλημάτων αυτών, ας ψάξουμε πόρους από την αγορά, ας αξιοποιήσουμε την περιουσία τους, ας συνδεθούν τα Α.Ε.Ι. με την παραγωγή,

ας εφαρμόσομε προγράμματα που θα φέρουν φοιτητές και έσοδα από το εξωτερικό, όπως π.χ. τα ξενό-γλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα καλοκαιρινά τμήματα σπουδών, ας βελτιώσουμε την χρήση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ας αποβάλομε τον κρατισμό και τις ιδεοληψίες του χθες και να δώσουμε χώρο στην ελευθερία σκέψης, στην αξιοκρατία, στην εξωστρέφεια, στην αυτονομία και στην αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων μας.

* O Εμμανουήλ Κελαϊδής είναι Πολιτικός Μηχανικός ΣΜΑ & ΕΜΠ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ