O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group, το κοινό συμπέρασμα Τσίπρα-Γιούνκερ
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group
Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες, που παρακολουθούν τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Κατά τις ίδιες πηγές, «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση» και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης σε:
*ΦΠΑ
*Ιδιωτικοποιήσεις
*Ενεργειακά θέματα
*Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
Αντιθέτως, διάσταση εξακολουθεί να καταγράφεται σε:
*Πρωτογενες πλεόνασμα
*Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
*Εργασιακά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν πιθανότατα έως την Παρασκευή με στόχο, πάντοτε, μια πολιτική «δήλωση προόδου» στο Eurogroup της Δευτέρας. Αυτή η δήλωση θεωρείται, από την ελληνική πλευρά, και το «κλειδί» που θα ανοίξει ενδεχομένως το παράθυρο χρηματοδοτικής ανάσας από την ΕΚΤ μέσω της αύξησης της αγοράς εντόκων. Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα από τη Φραγκφούρτη, δεν πρόκειται να ανακοινώσει τίποτα περισσότερο από την επέκταση της έκτακτης χρηματοδότησης μέσω ELA.
Στις Βρυξέλλες, κοινοτικές πηγές αναφέρθηκαν και στη σύγκρουση ΔΝΤ-Ευρώπης για το «κούρεμα» του χρέους, επιβεβαιώνοντας ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική και τόνισε ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η σύγκρουση ΔΝΤ – Ευρώπης αποτέλεσε και την αιτία για το «σήμα» εμπλοκής που εξέπεμψε χθες το Μαξίμου, διαμηνύοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» και τονίζοντας πως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους θεσμούς και την μεταξύ τους ασυνεννοησία.
Κοινή δήλωση Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ
Σε κοινή δήλωση στην οποία διατυπώνουν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προέβησαν οι θεσμοί ( Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Αναλυτικά, αναφέρουν:
Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.
Μέρκελ: Κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.
Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση
Με πληροφορίες από left.gr, tvxs.gr