Το πράσινο φως για έρευνες σε νέες περιοχές νοτίως της Κρήτης σε άλλο θαλάσσιο οικόπεδο, πέραν εκείνων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, ανοίγει η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το ΥΠΕΝ. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και αφορά σε θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 33,933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Βάσει της ΣΜΠΕ το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης διαρθρώνεται σε 3 φάσεις, ήτοι στην φάση της έρευνας, στη φάση της ανάπτυξης και παραγωγής και στην φάση της αποξήλωσης – αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται ότι με την έκδοση της ΣΜΠΕ, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα αναλάβουν την παραχώρηση. Αυτό άλλωστε ήταν και το σκεπτικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και αιτήθηκε την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πλέον με την έκδοση της ΣΜΠΕ η περιοχή είναι έτοιμη για να τρέξει πιο γρήγορα πιθανή παραχώρηση εάν και εφόσον αποφασιστεί από την κυβέρνηση ή εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για έρευνα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα” το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου Ταγίπ Ερντονγάν και Φαγέζ Αλ Σαράτζ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι ναι μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής “Νότια της Κρήτης” προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθρώκων στα ελληνικά ύδατα.
Πριν δύο ήμερες, είχε προηγηθεί ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία ζήτησαν να μην εγκριθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η “Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης” (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.