Από τις 10:30 οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται στο Hilton, σε μια ακόμα κρίσιμη συνάντηση με τους δανειστές
Η μάχη πέρα από τα προαπαιτούμενα, αφορά και το χρόνο καθώς στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και τα ξημερώματα ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης, ώστε να δρομολογηθούν και οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Όσο ο χρόνος πιέζει φαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών λειαίνονται. Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 0% ενώ η εκτίμηση για την ύφεση είναι μεταξύ 2,1% και 2,3%. Παράλληλα στο θέμα των πρόωρων συντάξεων που δυσκόλευε έως τώρα τις διαπραγματεύσεις οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές υπαναχωρούν να μην «μπει στο τωρινό πακέτο» αλλά οι όποιες αποφάσεις να μετατεθούν για τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω σε ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που θα απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Οι αλλαγές που φαίνεται μετά τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου στη ρύθμιση των 100 δόσεων αφορούν:
- Αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5% για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ
- Παραμένουν άτοκες οι οφειλές κάτω από 5.000 υπό τρεις όμως προποθέσεις: 1) Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. 2) Να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. 3) Οταν ο οφειλέτης μπήκε στη ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του εισοδήματός του. Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
- Με υπουργική απόφαση αναμένεται να καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα μειωθούν οι δόσεις για όσους χαρακτηριστούν ως «έχοντες».
- Οι δανειστές ζητούν να αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν καλύπτουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι ίσως υπάρχει νομικό θέμα πάνω σε αυτό
Τα τελευταία «αγκάθια»
Όπως μετέδωσε το Mega, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:
- Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε εθδθξλα funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
- Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
- Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
- Ζήτημα περιορισμού της χρονικής διάρκειας της μετενέργειας για την εθνική συλλογική σύμβαση έθεσαν ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο περιορισμός αφορά και όσες από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ. Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ήταν να υπάρχει εξάμηνη μετενέργεια. Πλέον ζητείται ο περιορισμός του χρονικού αυτού διαστήματος στους τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2012 με πράξη του τότε υπουργικού συμβουλίου η μετενέργεια είχε περιοριστεί στους τρεις μήνες.