Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πλέον καιρός να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ.
«Είναι καλύτερο να δώσουμε τέλος στον πόλεμο τώρα, καθώς βρισκόμαστε σε θέση ισχύος και αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε συνάντηση με γιατρούς στη χώρα.
«Ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας και τονίζει ότι η Αμερική έχει επιτεθεί στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υποδομές μας κατά παράβαση όλων των κανονισμών και είναι μισητή σε όλο τον κόσμο».
Αυτό έρχεται αφού η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι απειλεί με «οικονομική τρομοκρατία», αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα εισαγάγει τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία» κατά της Τεχεράνης.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει «Οικονομικό Πόλεμο και Απομόνωση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τις κυρώσεις σε συμμάχους που βοήθησαν στη διαμεσολάβηση ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, πάνω από 750 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Περισσότεροι από 50 στρατιώτες προστέθηκαν στη βάση δεδομένων απωλειών του Πενταγώνου την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 757 τραυματίες και 18 νεκρούς.
Οι προσφορές ιρανικού πετρελαίου προς Κινέζους αγοραστές μειώνονται καθώς ο αποκλεισμός των ΗΠΑ γίνεται αισθητός, λένε πηγές
Οι προσφορές προς Κινέζους αγοραστές ιρανικού αργού έχουν μειωθεί και οι τιμές έχουν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αποκλεισμός των ΗΠΑ συνεχίζει να διακόπτει τα φορτία της Τεχεράνης και υπό την απειλή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, δήλωσαν εμπορικές πηγές στο Reuters.
Ο αριθμός των προσφορών για ιρανικά φορτία πετρελαίου προς την Κίνα για παράδοση Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα φορτία Ιουλίου και Αυγούστου, δήλωσαν τέσσερις εμπορικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι προσφορές έχουν μειωθεί καθώς τα βαρέλια που βρίσκονταν ήδη σε πλοία εν πλω έχουν πωληθεί, δήλωσαν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου τον αποκλεισμό τους στη ναυτιλία και τα λιμάνια του Ιράν στις 13 Ιουλίου.
Η Τεχεράνη έχει καταδικάσει την απειλή των κυρώσεων ως «οικονομική τρομοκρατία».
Ο Τραμπ απειλεί να συντρίψει το Ιράν με μια «Οικονομική D-Day» – αλλά του τελειώνουν τα χαρτιά που μπορεί να παίξει
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε άλλη μια οικονομική απειλή κατά του Ιράν, υποσχόμενος «ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ Οικονομικές Συνέπειες» για οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Τεχεράνη.
Σε ένα παραλήρημα στο Truth Social, έγραψε: «Αυτή θα είναι μια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ D-DAY, και χρειαζόμαστε όλους τους Συμμάχους μας να σταθούν στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να απομονώσουμε και να νικήσουμε την ιρανική απειλή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι οι απειλές θα φέρουν στον Τραμπ μόνο «περαιτέρω ήττα», καθώς ο ίδιος παλεύει να βρει μια στρατηγική εξόδου από έναν αντιδημοφιλή πόλεμο.



