«Μόλις εκλέχθηκα πρόεδρος, η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να σας πει ποιο είναι. Μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση, πως ψηφίσαμε αυτό το πράγμα;. Κακώς το ψήφισαν όσοι το ψήφισαν. Και σας το λέω γιατί υπήρξε μια δικαιολόγηση ότι μπορεί για κάποιους λόγους, για τη τρομοκρατία… Τελικά, όταν ψηφίζεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός τι ψηφίζεις. Και αφορά αυτό κι εμάς». Απαντώντας σε ερώτηση του TPP κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε λάθος που ψήφισε την τροπολογία της ΝΔ που απαγορεύει την ενημέρωση, μέσω της ΑΔΑΕ, των πολιτών για το αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
«Αναφέρατε το πλαίσιο που επιβάλλει η ΝΔ ώστε να συγκαλύπτονται οι παρακολουθήσεις. Όμως, ψηφίσατε και εσείς, μαζί με τη ΝΔ, ώστε να απαγορεύεται να μάθουμε αν μας παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Επίσης, μιλήσατε για τη προσπάθεια της ευρωπαϊκής δεξιάς να μην κληθείτε στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σύμφωνα με το έγκριτο Politico και η εκλεγμένη με το ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, τοποθετήθηκε ενάντια στη κλήση σας στη σχετική επιτροπή παρεμποδίζοντας αντικειμενικά την διερεύνηση της υπόθεσης» ανέφερε ο Χρ. Αβραμίδης, ρωτώντας: «Μετανιώνετε για τις κοινές σας κατευθύνσεις με τη δεξιά; Επίσης, σχεδιάζετε κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα αναιρεί την απαγόρευση που ψηφίσατε; Θα ζητήσετε την απομάκρυνση της κας. Καϊλή;».
«Εδώ είναι ο πρωταγωνιστής του πρώτου σκέλους του ερωτήματός σας» απάντησε ο Ν. Ανδρουλάκης, δείχνοντας τον εκπρόσωπο Τύπου και Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο. «Μόλις εκλέχθηκα πρόεδρος, η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να σας πει ποιο είναι. Μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση, πως ψηφίσαμε αυτό το πράγμα» τόνισε, προσθέτοντας πως «κακώς το ψήφισαν όσοι το ψήφισαν».
«Και σας το λέω γιατί υπήρξε μια δικαιολόγηση ότι μπορεί για κάποιους λόγους, για τη τρομοκρατία… Τελικά, όταν ψηφίζεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός τι ψηφίζεις. Και αφορά αυτό κι εμάς. Πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους» προσέθεσε. Ωστόσο δημείωσε πως «και οι τιμητές αυτής της ιστορίας πρέπει να μάθουν και αυτοί από τα λάθη τους, γιατί υπάρχει τεράστια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα», γιατί «έχει και προηγούμενες εμπειρίες ο ελληνικός λαός» και «αν δεν είχε τέτοιες εμπειρίες, θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα για τη σημερινή κυβέρνηση, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις».
«Σε ό,τι αφορά το ελληνικοβούλιο, να είστε σίγουρος ότι οι συνάδελφοί μου έδωσαν αγώνα για να είμαι στη PEGA. Και επειδή έγινε συνεδρίαση της PEGA -δεν μιλάω για το παρασκήνιο, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και θα κριθεί, εγώ μιλάω για το προσκήνιο- σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι ζήτησαν να πάω μαζί με τον κ. Κουκάκη τη περασμένη Πέμπτη. Δεν θα πήγαινα βέβαια, λόγω του ατυχήματος, αλλά αυτό ζήτησαν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, οι Πράσινοι ζήτησαν να πάω με τους Καταλανούς αυτονομιστές, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι Πράσινοι και το ΕΛΚ είχαν αυτή τη σύμπνοια; Θα σας πω γιατί…» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με τον Χρ. Αβρμίδη να επαναφέρει το ζήτημα της κας. Καϊλή.
«Στην επιτροπή αυτή δεν συμμετείχε η κα. Καϊλή. Ομιλώ για το προεδρείο που έφτιαξε την ατζέντα. Γιατί, η μεν ΝΔ έτσι νόμιζε πως θα ενισχύσει την εικόνα του εθνικού κινδύνου, λέγοντας ‘να, τον κάλεσαν με τους Καταλανούς’, λες κι εγώ έχω πάρει καμία πρωτοβουλία να αυτονομηθηθεί η Κρήτη. Και από την άλλη, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά για να δοθεί μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η κλήση των Καταλανών στην PEGA, την οποία η ίδια η PEGA είχε βάλει σε δεύτερη μοίρα» αντείτεινε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Α«υτή είναι όλη η ιστορία και σας την λέω όπως ακριβώς έχει. Τώρα αν κάποιος σε αυτή την υπόθεση δεν στρατεύεται απολύτως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου θα κριθεί και αυτός. Όλοι κρινόμαστε και εγώ ο ίδιος» συμπλήρωσε με νόημα.
«Και για να κλείσω το θέμα της συζήτησης για το ΕΚ, πρέπει να πω πως δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι που να μην καταλαβαίνουν το βάρος της υπόθεσης. Και αυτοί οι ελαχιστοι δεν είναι παρά για δύο λόγους. Είτε προέρχονται από κάποια κράτη που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τους ενδιαφέρει η υπόθεση, είτε δέχονται κάποιες πιέσεις από την Ελλάδα. Όπως και να έχει είναι ια ελάχιστη μειοψηφία και φάνηκε αυτό από τη προσπάθεια που έκανε η ευρωπαϊκή ακροδεξιά να ακυρώσει τη συζήτηση για τις υποκλοπές και το Predator στην Ελλάδα και να αλλάξει τη συζήτηση, σε θέματα ισλαμιστική τρομοκρατίας. Και όταν μπήε η ατζέντα στην ολομέλεια δεν την ψηφισαν. Ούτε καν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ γιατί ντρέπονται να την ψηφίσουν. Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί εις βάρος της διαφάνειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καλύψει τις πομπές κάποιων στην Ελλάδα…» κατέληξε.